ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Krachten

Vincent Icke

Krachten Type: Paperback
Uitgever: Veen Magazines
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 96
ISBN: 90-8571-009-X
ISBN-13: 978-90-8571-009-7
Categorie: Exacte Wetenschappen
Richtprijs: € 7,5

Korte Inhoud


Met een magneetje kun je een blaadje aan de ijskast hangen. Hoe en waarom blijft dat magneetje aan de ijskast hangen? Het antwoord op die vraag blijkt niet zo eenvoudig. Tussen de ijskast en het magneetje vindt een ingewikkeld uitwisseling van elementaire deeltjes plaats. De fundamentele processen in deze microwereld zijn nauwkeurig in kaart gebracht, maar dat helpt weinig. In dit essay, speciaal geschreven voor de WetenWeek, legt wetenschapsjournalist en natuurkundige, Vincent Icke, op sprankelende wijze uit wat krachten zijn, hoe ze werken en waarom ze zo fascinerend zijn.

Aan de hand van praktische voorbeelden en gelijkenissen voert Icke de lezer mee in de wereld van fietspompen, steren, ruimtekrommingen en elementaire deeltjes. Tussendoor legt hij uit hoe de wereld van Descartes en Newton verschilt van die van Einstein en Feynman. Naarmate onze kennis groeit, lijken krachten steeds geheimzinniger te worden.

Uittreksel


Blz. 32: Sinds die tijd is de vraag blijven knagen. Wat is een kracht, en hoe werkt hij? Hoezo universeel, terwijl wij toch weten dat er meer krachten in de natuur zijn dan alleen de zwaartekracht? Wie een spijker aan een magneetje optilt, toont daarmee aan dat de magnetische kracht niet alleen anders is dan de zwaartekracht, maar ook vele malen sterker. Het optillen van de hand die het magneetje vasthoudt bewijst dat ook in onze spieren krachten werken die de zwaartekracht de baas zijn, en die niet magnetisch zijn, want een magneetje blijft niet aan je arm hangen zoals aan een stuk ijzer. Het feit dat dit boek een vaste afmeting heeft, en weerstand biedt als je probeert het te verscheuren, toont aan dat er niet alleen aantrekkende, maar ook afstotende krachten bestaan. Als het boek stil op tafel ligt, kun je daaraan zien dat die met elkaar in evenwicht kunnen zijn. Wat gebeurt er in dat papier, in dat tafelblad, in de Aarde?

Descartes hield het voor mogelijk dat de werkingen van zijn ether zeer verschillend konden zijn, afhankelijk van de omstandigheden. Maar het kwantitatieve succes van de newtonse mechanica veegde die vage praatjes weg. Toen de proeven van Cavendish en Coulomb aantoonden dat ook de elektrostatische kracht, die je kunt opwekken door een droge kam langs je trui te wrijven en daarmee papiersnippers op te pakken, rechtlijnig tussen twee voorwerpen werkt, en afneemt met het kwadraat van hun onderlinge afstand, was het beeld van een kracht als een werking-op-afstand blijvend bevestigd.

Recensie

door Tsenne Kikke

Dit boekje is vooral interessant voor studenten en natuurkundigen die Feynman-diagrammen begrijpen, en zowel Veltman's deeltjesfysica als de relativiteitstheorie van Einstein ietwat onder de knie hebben. Niet dat krachten geheimzinniger zijn geworden, maar krachten die we kenden, waaronder de zwaartekracht, zullen uit onze toekomstige leerboeken verdwijnen, gewoonweg omdat die krachten niet bestaan, of vervangen worden door andere benamingen, waaronder - in dit geval - de kromming van de ruimte.

Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht