ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Dat willen wij ook

Dr. T. Hsieh & Prof. Dr. G. Hendler

Dat willen wij ook Type: Box
Uitgever: Unieboek
Gewicht: Onbekend
Aantal Pagina's: 1
ISBN: 90-857-1224-6
ISBN-13: 978-90-857-1224-4
Categorie: Dieren
Richtprijs: € 27,99

Korte Inhoud


De mens kan veel! Maar hoe intelligent we ook zijn, de natuur is ons nog vaak de baas. Wat kunnen we leren van mieren die zonder centraal gezag erg succesvol zijn? Of van een spons, een breinloos wezen dat de mooiste structuren bouwt van onbreekbaar glas? Dat Willen Wij Ook laat zien hoe ver wij zijn in onze pogingen de natuur te evenaren. Maar het toont vooral de complexiteit van de oplossingen die evolutie tot stand bracht.

Uittreksel


- Deze eerste aflevering gaat over zwaarder zijn dan water en er toch op kunnen lopen. Tientallen beestjes kunnen dat. Daarbij vergeleken zijn onze robots stumpers.
- Een vogel vliegt feilloos tussen bomen door en landt keurig op een tak. Het eerste meeuwenvleugelvliegtuig is een feit en maakt gebruik van de techniek van vogels. Maar werkt het ook? In deze tweede aflevering van Dat Willen Wij Ook krijgen we het antwoord te horen.

- Zijn beste vrienden leven onder water. Al veertig jaar bestudeert Gordon Hendler stekelhuidigen en onlangs ontdekte hij er één die bedekt is met ogen. In aflevering drie van Dat Willen Wij Ook zie je waar deze ogen allemaal voor dienen.

- Krekels, vissen en vleermuizen hebben iets gemeen. Ze kunnen waarnemen met haartjes: de gevoeligste sensoren in het dierenrijk. Wij proberen ze na te maken. In aflevering vier van Dat Willen Wij Ook kun je zien hoe dat precies in z'n werk gaat.

- Een spons is één van de laagste diersoorten; zonder organen, zonder brein. Toch is één van die sponzen een superieur architect die bouwt in onbreekbaar glas. Deze vijfde aflevering van Dat Willen Wij Ook zoekt uit wat de mens daarvan kan leren.

- Niemand weet waar de Melanophila kever leeft, maar bij een bosbrand duikt hij op uit het niets. Met een infraroodsensor waar wij jaloers op zijn. Leer in aflevering zes van Dat Willen Wij Ook hoe deze kever van heel ver vuur kan voelen.

- Centraal in aflevering zeven van Dat Willen Wij Ook staat de vraag: Wat kunnen we leren van gras? Het antwoord kan alvast worden verklapt: de sterkst mogelijke structuren maken met zo weinig mogelijk materiaal. Planten vertonen hun kunsten en wij doen ze na. Maar hoe...?

- Een vlieg manouvreert handig door het leven, zonder veel te zien en met een piepklein brein. In aflevering acht van Dat Willen Wij Ook wordt zijn truc verklaard: hij ziet precies genoeg. Dat wordt door robots getoond en bewezen.

- Aflevering negen van Dat Willen Wij Ook. Spinrag is veel taaier dan staal. Vandaar dat Britse onderzoekers spinrag proberen na te maken met een apparaatje gebaseerd op het achterlijf van een spin. Een slak heeft oersterke, onverslijtbare tandjes. De tanden zijn zo sterk dat ze zelfs rotsen kunnen vermalen. Baggerschepen kunnen zulke tanden goed gebruiken.

- Aflevering tien van Dat Willen Wij Ook. Een bout breekt op het zwakste punt terwijl een boom zichzelf daar sterker maakt. Worden machineonderdelen sterk door te leren van een boom? Een lotusblad blijft altijd schoon en droog. De bladeren zijn extreem waterafstotend, dankzij een microscopisch patroon van wassen nopjes. Eeuwig schone gevels en stropdassen binnen handbereik.

- Aflevering elf van Dat Willen Wij Ook. Het gladste glas of de steilste muur, gekko's vallen er niet van af. Die kleefkracht komt door minuscule haartjes onder hun poten. Daar kunnen wij kleefband van maken dat hecht aan alles. Voor ingewikkelde taken heb je ingewikkelde robots nodig, denken we. Maar een heleboel simpele robots kunnen hetzelfde als één dure. Dat leren we van mieren.

- Aflevering twaalf van Dat Willen Wij Ook. Zweven als een vogel, dat kunnen vliegtuigen allang. Maar vliegen als een insect, daar snapten we tot voor kort niets van. Nu komen ze eraan: vliegtuigjes zo klein als een vlieg. Vlinders maken stralende kleuren zonder kleurstof. Ze manipuleren licht met een laagjespatroon in hun vleugels. Onderzoekers willen deze laagjes namaken en licht erin opsluiten.

Recensie

door Tsenne Kikke
Een aanrader !!!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht