Pieternel Dijkstra
|
Type:
|
Paperback
|
Uitgever:
|
BBNC Uitgevers
|
Gewicht:
|
245 gram
|
Aantal Pagina's:
|
159
|
ISBN:
|
90-453-1309-X
|
ISBN-13:
|
978-90-453-1309-2
|
Categorie:
|
Zelfgroei
|
Richtprijs:
|
€ 14,95
|
Korte Inhoud
Mindfulness is het vermogen om je aandacht te richten op het hier en nu, zonder meteen met een oordeel klaar te staan over wat je ervaart en beleeft. We weten inmiddels dat mindfulness helpt tegen gevoelens van angst en depressie. Maar mindfulness helpt ook om je relaties met anderen te verbeteren, of het nu gaat om de relatie met je partner, met familie, collega's of vrienden.
In Mindful connected leer je hoe je dat kunt bereiken. Zo kan mindfulness je helpen beter te begrijpen wat anderen precies bedoelen, meer te genieten van seks en verlegenheid overboord te zetten. Mindful connected helpt je om jouw sociale kant tot volle ontwikkeling te laten komen: je laat je in je relaties niet langer leiden door angst, maar je kunt daadwerkelijk zijn wie je eigenlijk bent. Naast praktische adviezen om mindful met je relaties om te gaan, bevat dit boek ook een betrouwbare zelftest, waarmee je kunt nagaan hoe mindful jij nu al in het leven staat.
Inhoudsopgave:
1. Gelukkiger relaties met mindfulness
2. Een mindful relatie met jezelf
3. Een mindful relatie met je partner
4. Een mindful relatie met familie
5. Een mindful relatie met vrienden en vriendinnen
6. Een mindful relatie met de mensen op je werk
Uittreksel
Blz. 9: Gelukkiger relaties met mindfulness
Wonen in je hoofd
Stress is een dagelijks verschijnsel. We vliegen van hot naar her en laten onszelf opjagen door de klok en andere mensen. Met name Nederlanders zijn goed in haasten. Zo lopen mensen in Nederland op straat, gemiddeld genomen, sneller dan mensen in andere landen, zoals Italië, Canada en Indonesië. Nederlanders lopen zelfs net iets sneller dan de Japanners (die toch altijd zo bedrijvig lijken)! Die snelheid weerspiegelt de drukke levensstijl van veel Nederlanders. Er is weinig tijd om rustig aan te doen, en elk vrij uur zit volgepland met kinderen, werk, vrienden of familie. En is er even niets te doen? Dan weten veel mensen zich daar vaak geen raad mee. Ze zitten nog vol adrenaline en kunnen slecht stilzitten. De stressknop laat zich nu eenmaal niet in één keer uitzetten. Om echt te ontspannen is meer tijd nodig, tijd die mensen slechts zelden nemen.
Al dat gevlieg zorgt ervoor dat je in je hoofd gaat zitten. Je denkt aan wat je nog allemaal moet doen, dat je moet opschieten, en piekert over hoe je dat allemaal geregeld gaat krijgen. Maar het is niet alleen de stress die je in je hoofd 'trekt'. In onze maatschappij wordt een groot beroep gedaan op het denkvermogen. Op school moet je nadenken en lastige examens maken, en banen waarin je je handen en spierballen moet gebruiken worden steeds schaarser. Veel mensen hebben te maken met kantoorwerk, besteden veel tijd achter de computer, vergaderen en praten veel. Zelden raken mensen op hun werk bijvoorbeeld meer buiten adem. Doordat het werk zo mentaal is geworden, voel je vaak je lijf niet meer. Je leeft in een gedachtewereld, waar je je lichaam niet voor nodig hebt. Niet alleen volwassenen kunnen op die manier van hun lichaam vervreemd raken, ook kinderen. Kinderen moeten op school vooral leren met hun hoofd, veel minder met hun handen, en brengen daarnaast veel tijd door achter beeldschermen, zoals (game)computer en televisie.
Je krijgt de dingen niet meer mee....
Aan in je hoofd zitten, kleven een aantal flinke nadelen. Twee belangrijke zijn de volgende.
• Je krijgt niet helemaal meer mee wat er nu werkelijk gebeurt. Je aandacht is immers naar binnen gericht, in je eigen wereldje. Daardoor gebeurt het bijvoorbeeld dat je de boterham die je aan het eten bent amper meer proeft, niet voelt hoe nodig je eigenlijk moet plassen, niet hoort hoe mooi de vogels zingen en niet echt kunt genieten van een vrijpartij met je partner. Je ervaring van de wereld en de dingen om je heen wordt oppervlakkiger omdat je er minder aandacht voor hebt. Je geniet minder van de prettige dingen in het leven en hebt geen oog voor de kleine dingetjes waar je ook van zou kunnen genieten, zoals een warme kop thee of een ondergaande zon. Je ziet het gewoon niet meer.
• Gedachten en gevoelens hebben een te sterke invloed op je. Zit je erg in je hoofd dan kun je jezelf enorm opfokken met stressvolle of irrationele gedachten, zoals 'Dit lukt nooit' of `Waarom staat dat stoplicht zo lang op rood!!'. Ze zetten je ertoe aan om je onhandig of gestrest te gedragen. Je stelt je bijvoorbeeld heel verlegen op omdat je denkt dat de ander je niet aardig vindt. En dat terwijl de werkelijkheid misschien wel is dat de ander geen idee heeft wie je bent of je juist wél aardig vindt. Wie in zijn hoofd zit, neemt zijn gedachten en gevoelens aan voor 'waar' en gedraagt zich ernaar. Je ziet niet meer dat er ook een andere manier van reageren is, bijvoorbeeld je luisterend of geïnteresseerd in plaats van verlegen op te stellen. Je ontneemt jezelf die keus omdat je helemaal meegaat in wat je gedachten en gevoelens beweren.
Het in je hoofd zitten wreekt zich ook in je relaties met anderen. Je bent er bijvoorbeeld met je aandacht niet echt bij als iemand iets vertelt of je raakt ongeduldig omdat je alleen maar denkt aan de honderd dingen die nog moeten gebeuren. Ben je er met je aandacht niet bij dan kan het gebeuren dat je de ander niet goed begrijpt, dan kunnen er misverstanden ontstaan en is de kans groot dat de ander zich niet gehoord voelt. En een knuffel of zoen krijg je niet bewust mee, omdat je zo in je hoofd zit. Je neemt het voor vanzelfsprekend aan, alsof het de meest logische zaak van de wereld is dat je een liefdevolle partner of fijn familielid hebt.
In het moment leven
Het tegenovergestelde van in je hoofd zitten, is in het 'hier en nu' leven. Je beleeft het moment zoals het echt is, in plaats van een gedachtespinsel. Je bent er helemaal met je aandacht bij, wat je ook aan het doen bent, of je nu de aardappels aan het schillen bent of aan het knutselen bent met je kind. Je voelt je ontspannen en geniet van het moment. Je voelt je verbonden met de natuur of de mensen om je heen en het leven is goed zoals het is. Dát zijn momenten van mindfulness. Mindfulness kun je omschrijven als een toestand waarin je bewust aanwezig bent in het hier en nu, zonder te oordelen. In een mindful moment is er geen gisteren of morgen, er is alleen nu. Die ervaring is heel bevrijdend en heeft een sterk ontstressend effect.
Recensie
door
Tsenne Kikke
Pieternel Dijkstra heeft reeds verschillende werken op zijn naam staan. In 'Mindful connected' gaat het vooral om jouw onverdeelde aandacht en inspanningen op het 'hier en nu' te richten. Je maakt je geen zorgen over het verleden, met als gevolg, dat je ook niet direct een oordeel klaar hebt over wat er in jouw onmiddellijke omgeving geschiedt. Daardoor is Mindfulness enorm bruikbaar gebleken tegen angsten, depressies en bij sterke twijfel. Maar hoe moet dat nu in relatie tot anderen? Kun je mindfulness daar ook inzetten, en hoe ga je mindful om met je partner, met familie, collega’s of vrienden? Kortom: hoe word je mindful connected?
In het boek 'Mindful connected' leer je hoe je dat kunt bereiken. Want mindfulness kan jou helpen beter te begrijpen wat anderen precies bedoelen, het laat je meer genieten van seks, en het kan zelfs zorgen dat je een stuk minder verlegen wordt.
Om die reden is het boek opgedeeld in een aantal segmenten waarin voorbeelden van interacties worden beschreven: mindful omgaan met jezelf, je partner, familie, vrienden en vriendinnen, en natuurlijk ook: met mogelijke confrontaties op je werk.
Ieder hoofdstuk is dan nogmaals onderverdeeld in een aantal kleinere hoofdstukjes - want, iedere relatie is natuurlijk anders. Je leest er ook heel veel voorbeeldjes van; voorbeeldjes, die in de tekst verweven zijn. Met zo nu en dan een komische ondertoon, zodat het ook nog eens lekker wegleest.
Het boekje is eerder geschreven voor vrouwen: met 'partner' wordt dan ook steevast de man bedoelt, en er is veel aandacht besteed aan de band met vriendinnen. En nogmaals: naast praktische adviezen om mindful met je relaties om te gaan, bevat dit boek ook een betrouwbare zelftest, waarmee je kunt nagaan hoe mindful jij nu al in het leven staat.
Kortom: een stevige aanrader.
|