ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vrijen in verbinding

Jan den Boer

Vrijen in verbinding Type: Paperback
Uitgever: Ten Have
Gewicht: 180 gram
Aantal Pagina's: 136
ISBN: 90-259-6112-6
ISBN-13: 978-90-259-6112-1
Categorie: Seksleven
Richtprijs: € 17,9

Korte Inhoud


Seks is 'in' en tantra is 'trendy'. Steeds meer stellen ondervinden dat inzichten uit het tantrisch boeddhisme de weg wijzen naar een langdurige en bevredigende liefdesrelatie. In 'Vrijen in verbinding' geeft Jan den Boer de belangrijkste tantraprincipes en -oefeningen weer. Centraal staan de termen 'begeerte' en 'verlangen'. Tantra transformeert seksuele begeerte in pure energie en levenskracht. Want juist genieten van het verlangen naar seksuele verbinding brengt volgens tantra geluk en diepe liefdesgevoelens met zich mee.

De auteur laat met cases uit zijn therapeutische praktijk zien dat (de behoefte aan) vrijen een kans is op spirituele bewustwording. Ook geeft hij oefeningen die je samen met je partner kunt doen. De toegevoegde cd maakt het mogelijk om het seksuele verlangen regelmatig als onderwerp van meditatie te kiezen.

Uittreksel


Blz. 115: Als je helemaal aanwezig bent in het moment en kunt genieten van het verlangen zonder uitreiken of terughouden, dan ontdek je dat alle verlangen verwijst naar de liefde en wordt je gedragen in de armen van de liefde zelf.

Boeddhiste Tara Brach beschrijft in een artikel voor het tijdschrift Vorm en Leegte hoe ze tijdens een boeddhistische retraite volledig werd meegesleept door begeerte en verrukkelijke fantasieën. Ze had enige tijd voor de retraite een leuke man ontmoet en tijdens de meditatie fantaseerde ze over een verleidelijke erotische relatie, waarin ze keer op keer verkering, huwelijk en familieleven met deze man in diverse variaties beleefde. Ze probeerde alles om deze fantasieën los te laten, bijvoorbeeld met loopmeditatie buiten in de sneeuw en door haar aandacht op de ademhaling te richten. Maar haar geest ging elke keer weer naar haar fantasieën over deze man, ze zag zichzelf met hem mediteren en vervolgens hartstochtelijk vrijen. Ze realiseerde zich dat hunkerend verlangen de oorzaak van lijden is en ze vroeg zich af waarom ze niet gewoon kon onthechten, observeren en loslaten.

Ze legde deze fantasieën voor aan haar leraar en deze vroeg rustig: `Hoe verhoud je je met de aanwezigheid van verlangen?' Deze vraag gaf haar een schok van inzicht en bracht haar terug bij de essentie van de beoefening van opmerkzaamheid. Brach schrijft: 'Het doet er niet toe wat er gebeurt, waar het om gaat is hoe we met onze ervaring omgaan. Begeerte was mijn vijand geworden en ik was de strijd aan het verliezen' Haar leraar vroeg haar op te houden met het gevecht tegen de begeerte en in plaats daarvan de natuur van haar begerige geest te onderzoeken. Begeerte was een voorbijgaand verschijnsel, volgens deze leraar. Het was haar gehechtheid eraan of de aversie ertegen die het probleem vormde.

Brach ging nu helemaal op in het verlangen in de meditatie: 'Ik nodigde het verlangen uit: "Ga je gang, alsjeblieft. Wees zo vol als je bent." Ik stak mijn hoofd in de mond van de demon. Ik begon "ja" te zeggen, mezelf waakzaam over te geven aan de wildernis van sensaties, aan de omarming waar ik zo naar verlangde'

Uiteindelijk kon ze de volheid van het liefhebben zelf ervaren. De verliefdheid van Brach op die man veranderde in de realisatie dat degene die we liefhebben overal is. 'Door waakzaam te verwijlen in ons verlangen naar de geliefde, worden we gedragen in de armen van de liefde zelf.' Voor haar is deze vorm van meditatie een radicale acceptatie, zonder weerstand of grijpen."

Door te mediteren op het verlangen kun je uiteindelijk ontdekken dat alle verlangen naar de liefde verwijst, naar het goddelijke, naar de natuur van de geest, of welk woord je hiervoor ook wilt gebruiken.

Recensie

door Tsenne Kikke
Ikzelf heb nooit tantra beoefent, gewoonweg omdat ik me er nooit toe aangetrokken voelde. Daar het seksuele met haar eigen energie zou moeten werken, heb ik er altijd alles aan gedaan om het nooit met mijn instinct- en bewegingscentrum te verbinden, noch met mijn verbeelding. Verbeelding sust een mens dieper in slaap. Wél heb ik natuurlijk veel over tantra - als onderdeel van een afgesplitste Boeddhistische lijn - gelezen. Tantrisme kwam veel in opspraak toen Bhagwan Sri Rajneesh nog leefde en mensen vanuit hun verbeeldingswereld met het seksuele in zich gingen bezighouden en volop experimenteren.

Dit vierkante boekje van Jan den Boer brengt de boodschap van een totaal andere benadering tot het seksuele op een erg toegankelijke en vrije manier. Zelfs indien tantra je niet al teveel zegt, kan het misschien wel enkele interessante inzichten verschaffen over jouw eigen seksualiteit, vooral omdat er zeer veel teksten van zowel andere auteurs als over het boeddhisme zélf in afgedrukt staan.

Het moeten bereiken van een orgasme is vaak het doel tijdens het vrijen, maar als dit wordt weggelaten ontstaat er - naar het schijnt - een bevrijding. Je handelt nu vanuit je gevoel in plaats van vanuit een emotie met een té grote lading. Van begeerte naar verlangen, van verslaving naar vervulling, den Boer weet van wat waarschijnlijk de allermoeilijkste uitdaging op het gebied van geestelijke ontwikkeling is iets te maken dat zelfs in onze instant-bevrediging cultuur zijn plek kan vinden.

Jawel, tantra vergt discipline en bewustwording, en nee, het is waarschijnlijk niet voor iedereen. Nochtans wordt het op een speelse manier aangebracht, zodat je als lezer nergens wat krijgt opgelegd.

Tot besluit: in essentie is tantra geen slecht uitgangspunt, zolang (1) de theorie beantwoordt aan de daden, (2) men het instinctieve in zichzelf kan bedwingen, (3) eigenliefde uitschakelt en vervangt door onvoorwaardelijke liefde, en (4) men de verbeeldingswereld geen kans geeft. Maar, indien je het boekje inleest, zul je beseffen dat die verbeeldingswereld wel wordt aangesproken... Ik zou dus durven schrijven: test het voor jezelf uit - en, alles hangt van jouw type van mens-zijn.

Het boekje bevat enkele eenvoudige oefeningen - zowel meditatief als seksueel - en er werd een cd bijgevoegd met meditaties van Jan den Boer en muziek van Simone Awhina. Wat deze cd betreft: je houdt ervan, of niet. Het is een beetje wennen aan zowel de stem, de intonaties van die stem, de muziek als aan het gezang.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht