ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Compacte tuinplantenencyclopedie

Modeste Herwig

Compacte tuinplantenencyclopedie Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 335 gram
Aantal Pagina's: 143
ISBN: 90-215-5911-0
ISBN-13: 978-90-215-5911-7
Categorie: Natuur & tuinieren
Richtprijs: € 9,99

Korte Inhoud


Haal het beste uit je tuin! Ingedeeld in 9 categorieën, zoals bomen, haagplanten, heesters, bollen&knollen of kuipplanten, biedt de Compacte tuinplantenencyclopedie van Modeste Herwig handige informatie en tips voor de mooiste plantencombinaties. Van bijna 500 planten vind je een duidelijke beschrijving van de meest kenmerkende eigenschappen, zodat je eenvoudig de beste tuinplanten voor je eigen tuin kunt kiezen. Deze overzichtelijke gids is niet alleen geschikt als naslagwerk thuis, maar ook handig om mee te nemen naar tuincentrum of kwekerij. Een ideaal cadeauboek voor iedere tuinliefhebber!

Uittreksel


Blz. 6: Inleiding
 
Plantgroepen
 
In dit boek zijn de tuinplanten in de volgende groepen verdeeld:
 
- Vaste planten
 
Vaste planten zijn kruidachtige gewassen waarvan het bovengrondse deel elk jaar helemaal afsterft. In het voorjaar verschijnen weer nieuwe scheuten vanuit de wortels.
 
- Vijverplanten
 
Het gaat hier om vaste planten die in zeer natte grond of in het water groeien. Bij voorkeur in een vijvermandje of een krat zetten om woekeren te voorkomen. Mei is een goede planttijd. Afgestorven blad in het najaar uit de vijver halen.
 
- Bol- en knolgewassen
 
In plaats van wortels heeft deze groep ondergrondse organen met voedselreserve in de vorm van een bol of een knol. In de rustperiode sterft het bovengrondse deel af. Voorjaarsbollen worden in het najaar geplant, zomerbollen in het voorjaar. Sommige bollen en knollen zijn niet winterhard en moeten vorstvrij overwinterd worden.
 
- Eenjarige planten
 
Een eenjarige plant bloeit in het jaar waarin hij gezaaid wordt en sterft dan af. Er zijn ook planten die eenjarig gekweekt worden omdat ze niet winterhard zijn. U kunt in het voorjaar zelf zaaien of jonge plantjes kopen bij een kweker. Planten in mei.
 
- Tweejarige planten
 
Deze planten worden in juni-juli gezaaid en in het najaar uitgeplant. Ze bloeien in het volgende jaar. Daarna sterft de plant af, maar hij zaait zich meestal rijkelijk uit zodat er volgend jaar alweer nieuwe planten bloeien.
 
- Kuipplanten
 
Dit zijn vaste planten of heesters uit warmere streken die in ons klim niet winterhard zijn. Ze worden in een pot of kuip gekweekt en vorst overwinterd.
 
- Klimplanten
 
Heesters, vaste planten of eenjarigen met lange scheuten die langs een muur, schutting, pergola of klimelement aangebonden kunnen worden. Meestal is regelmatig snoeien nodig, zie hiervoor de plantbeschrijving.
 
- Heesters
 
Ook vaak struiken genoemd, het zijn houtige gewassen die met meerdere takken uit de grond komen. De takken groeien steeds verder, zodat een heester elk jaar groter wordt.
 
- Haagplanten
 
Dit zijn heesters en bomen die geschikt zijn om als haag te snoeien. De meeste hagen worden jaarlijks half juni en nog eens in september in vorm gesnoeid.
 
- Bomen
 
Houtachtige gewassen die als regel met één stam uit de grond komen, de stam vertakt zich op enige hoogte en vormt zo een steeds groter wordende kroon. Plant heesters, haagplanten en bomen bij voorkeur in de herfst.
 
Beplanting verzorgen
 
Tuinplanten hebben regelmatig onderhoud nodig. In het vroege voorjaar is het tijd voor een grote schoonmaak. Knip alle afgestorven delen van de vaste planten af en hark de border schoon. Knip vaste planten die te veel ruimte in gaan nemen gedurende de groeiperiode wat terug. Geef hoge borderplanten in de zomer steun. Ook is het nodig om regelmatig onkruid te verwijderen.  
 
Een goede bodemstructuur, voldoende water en voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde plantengroei. Geef bij de aanleg een basisbemesting. Werk compost en een gemengde organische mest door de grond. Strooi dit materiaal bij een bestaande beplanting jaarlijks in de winter of in het vroege voorjaar tussen de planten.
 
Beplanting bijsturen
 
Een beplanting is geen statisch onderdeel van een tuin. De planten groeien en meestal zal er af en toe wat aangevuld en bijgestuurd moeten worden. Maak daarom op verschillende momenten notities en foto's, zodat u een goed overzicht heeft van de verbeteringen die nodig zijn. Zo wordt de tuin steeds mooier! Let bij uw beoordeling van de beplanting op het volgende:
 
- is er in elk seizoen voldoende kleur.
- is er nog ruimte voor bloembollen en eenjarigen.
- is het kleurenschema nog naar wens.
- zijn alle planten goed te zien of moeten hoge soorten naar achteren gezet worden.
- is er voldoende aantrekkelijk blad en zijn er interessante vormcontrasten.
- zijn er bepaalde vaste planten te groot geworden zodat ze gedeeld moeten worden.
 
Seizoenenborder
 
Een border is vaak het kleurrijkste onderdeel van de tuin, bij voorkeur zorgt de beplanting lang voor kleur. In een seizoenenborder groeit een uitgekiende mix van bomen, heesters, klimplanten, vaste planten, bolgewassen, een- en tweejarigen. Er is een opeenvolgende bloei, zo kunt u van het vroege voorjaar tot ver in de herfst genieten van de beplanting. In een seizoenenborder komen groepen van één soort voor, maar er zijn vooral gemengde groepen die meerdere seizoenen mooi zijn. Om het bloeiseizoen te vervroegen zijn bolgewassen ideaal. Eenjarige zomerbloeiers zorgen voor veel kleur in de zomer en nazomer.
 

Recensie

door Tsenne Kikke
Geschikt voor alle tuiniers! Deze overzichtelijke gids is niet alleen geschikt als naslagwerk thuis, maar ook handig om mee te nemen naar tuincentrum of kwekerij. Elke plant is voorzien van een foto en een beschrijving van de eigenschappen. De planten staan alfabetisch gerangschikt met hun wetenschappelijke naam. In het Latijn dus. Op eerste zicht lijkt dat onhandig - want, wie weet nu dat hij bij Brugmansia-hybride moet kijken als hij een Engelentrompet wil hebben? Maar er is wel degelijk over nagedacht, want in het tuincentrum vind je deze plant ook bij de B van Brugmansia-hybride en niet bij de E van Engelentrompet. 
 
Samenvatting:
 
- 496 planten met duidelijke plantenbeschrijving.
- Makkelijk mee te nemen naar een tuincentrum of kwekerij.
- Elke plant is eenvoudig op te zoeken omdat de indeling van tuincentrum of kwekerij is aangehouden (vaste planten, vijverplanten, heesters, haagplanten, bomen, bollen & knollen, een- & tweejarigen, kuipplanten en klimplanten); per groep staan de planten op alfabetische volgorde.
- Tips voor de mooiste plantencombinaties.

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht