ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Macedonië - Wat & Hoe Reisgids

Machteld Leistra

Macedonië - Wat & Hoe Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 245 gram
Aantal Pagina's: 165
ISBN: 90-215-5340-6
ISBN-13: 978-90-215-5340-5
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


In de Republiek Macedonië word je als toerist met open armen verwelkomd. Het is een gastvrij land, met een schitterende natuur: bergen worden afgewisseld met wijn- en boomgaarden en velden vol zonnebloemen. Op elke vierkante centimeter zijn wel sporen uit het verleden te vinden. Macedoniërs houden tradities met verve in ere en zijn dol op folklore. Je kunt dan ook genieten van vele festivals vol muziek, dans en lekker eten.

Niet missen: het Meer van Ohrid

Mysterieus, kraakhelder, spiegelglad of juist woelig en bovenal wonderschoon. Het Meer van Ohrid, een van de oudste en diepste zoetwatermeren van Europa, is dé toeristische trekpleister van Macedonië. Het meer heeft een oppervlakte van ruim 350 km2, het diepste punt is 296 meter, en het ligt in een vallei tussen Ohrid en Struga op de grens van Albanië en Macedonië. Vanuit Ohrid en omgeving en vanuit het aangrenzende Galicicapark heb je dan ook een fantastisch uitzicht op de ruige bergen van Albanië.

Uittreksel


Blz. 7: Welkom in de Republiek Macedonië!

In de Republiek Macedonië, zoals het land officieel heet, word je als toerist met open armen verwelkomd. De Macedoniërs zijn gastvrij, sociaal, vrolijk, altijd in voor een gesprek en zullen het vuur uit hun sloffen lopen om je verblijf zo aangenaam mogelijk te maken.

Een Macedoniër vertelt veel en graag over zijn land en kan er zelfs zo over in vervoering raken dat hij soms niet meer te stuiten is. Een gemiddelde restauranthouder, taxichauffeur of gewone Macedoniër in de straat kan zich zomaar ontpoppen als beste toeristengids ter wereld. Hij of zij wijst je graag de weg naar de mooiste plekjes en gaat dan het liefst ook nog zelf mee om alles van tekst en uitleg te voorzien. Heb je geluk, dan word je zelfs thuis uitgenodigd en zal niets de gastheer/-vrouw te dol zijn om het je naar de zin te maken.

De fierheid van de gemiddelde Macedoniër op zijn land(je) gaat enorm diep en kan op ons wellicht een tikkeltje overdreven overkomen. Maar, je bent immers op vakantie. Je hebt de tijd. Dus laat het enthousiasme tot je komen en geniet ervan.

Het feit dat de Macedoniër zijn land altijd te vuur en te zwaard zal verdedigen heeft waarschijnlijk te maken met de lange geschiedenis van de ene overheersing na de andere en de fervente strijd door de eeuwen heen voor onafhankelijkheid. Pas sinds 8 september 1991 is Macedonië werkelijk onafhankelijk.

Alexander de Grote Macedoniër?

Met buurland Griekenland is er al van oudsher dispuut over de naam van het land. Eigenlijk stamt het conflict tussen de Republiek Macedonië en Griekenland uit de oudheid en draait om de grote Macedonische held Alexander de Grote. De vraag is van wie die nu de grote held is: van Macedonië of Griekenland? Een redelijk mens zou zeggen: van allebei, want in de tijd dat hij leefde (356 v.Chr.-323 v.Chr.) en hij koning van Macedonië was, strekte zijn land zich uit van een stuk van de huidige republiek in het zuiden tot in het noorden van Griekenland, het deel dat ook Macedonië heet. Op de Balkan is de redelijkheid echter vaak ver te zoeken en raken de gemoederen al snel verhit. Advies: snijd noch in Macedonië noch in Griekenland dit politiek zeer gevoelige onderwerp aan!

Feit is dat Alexander de Grote door Macedonië is geadopteerd als nationaal symbool en dat is te zien aan het recente gigantische beeld van hem midden in het centrum van hoofdstad Skopje. Het beeld heet officieel 'Ruiter te paard', maar het is natuurlijk overduidelijk wie er op het paard zit.

Roerige geschiedenis

Het is de sympathieke Macedoniërs gegund om zo hun helden te hebben. Ze hebben het in de loop der geschiedenis bepaald niet gemakkelijk gehad. Na de tijd van Alexander de Grote werd het land door de Romeinen ingenomen, daarna behoorde het toe aan het Byzantijnse rijk, waarna de Bulgaren en de Serven het land meerdere malen probeerden in te pikken met wisselend succes. Lange, lange tijd werd het gebied waarin Macedonië lag daarna onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Turken heersten met harde hand vanaf de tweede helft van de 14e eeuw tot 1912 toen de Eerste Batkanoorlog plaatsvond en Servië het gebied veroverde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag het land in de frontlinie en werd er flink gevochten aan de grens (de vele militaire begraafplaatsen zijn hier getuige van). Van 1918 tot 1929 was Macedonië onderdeel van het Koninkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen, dat vanaf 1929 het Koninkrijk Joegoslavië werd genoemd.

Recensie

door Tsenne Kikke

De populaire 'Wat & Hoe-reisgidsenreeks' bestaat uit verschillende soorten gidsen met ruim 60 bestemmingen. Deze gidsenserie wordt uitgegeven door Kosmos Uitgevers, een onderdeel van de Veen Bosch & Keuning Uitgeversgroep bv.

De ‘’Wat & Hoe’-reisgidsen vertellen u waar u moet zijn. Hier vindt u het allerbeste van een bestemming in perfect geplande dagen bijeengebracht. Daarnaast vindt u allerlei wetenswaardigheden over de leukste plekjes, de beroemdste bezienswaardigheden en andere niet te missen zaken, wát moet je zien, hóe je het moet zien en hoe je ellenlange rijen voorkomt. Een geslaagde reis gaat ook over eten en drinken, winkelen en uitgaan.

Gedetailleerde kaarten, duidelijke informatie en goede dagindelingen maken de ‘Wat & Hoe-gidsen’ bijzonder populair bij jong en oud. In deze gidsen vindt u tevens de beste adressen: laat u verrassen door de excellente keuze van deskundigen!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht