ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Berlijn 'Wat & Hoe' Reisgids

Originele titel: Spiral Guide Berlin

Gisela Buddée

Berlijn 'Wat & Hoe' Reisgids Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 300 gram
Aantal Pagina's: 208
ISBN: 90-215-5328-7
ISBN-13: 978-90-215-5328-3
Categorie: Reisgidsen
Richtprijs: € 16,95

Korte Inhoud


De bewogen geschiedenis van Berlijn vind je overal in het straatbeeld terug; dit, ondanks het feit dat Berlijn een relatief jonge stad is van nog geen achthonderd jaar oud. Vooral de gebeurtenissen van de afgelopen eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog, hebben een stempel gedrukt op de architectuur en cultuur in de stad. Bezoek hier de opwindende musea, de imposante gebouwen, het indringende Holocaust monument, de chique winkels, ontspan in de groene oase van Tiergarten, of struin door de kunstenaarswijk Friedrichshain. Of ontdek met deze gids de favoriete plekken van Berlijners en word zelf even ‘ein Berliner’.

Niet missen: het Rijksdaggebouw...

Het Rijksdaggebouw was in 1995 over de hele wereld groot nieuws: het monumentale zilveren beeld van kunstenaar Christo en zijn vrouw Jeanne Claude werd onthuld. De bouw van de 23 meter hoge koepel was omstreden, maar werd vrijwel meteen hét symbool van Berlijn. Tegenwoordig zetelt in het gebouw het Duitse parlement.

Uittreksel


Blz. 6: Veelzijdig Berlijn

Berlijn is groot, 891,67 km² om precies te zijn. Van het uiterste westen tot het uiterste oosten is de afstand 45 km en van noord naar zuid 38 km. Elke buurt heeft zijn eigen charme.

Oost of west? Die vraag wordt eigenlijk nooit meer gesteld aan iemand die uit Berlijn komt; althans niet zo rechtstreeks. Het gaat erom of iemand in Tempelhof of Pankow woont. Voor mensen die in Berlijn gaan wonen of binnen Berlijn verhuizen, is de keuze voor een bepaalde buurt heel belangrijk, want die bepaalt de kwaliteit van leven.

Levenskwaliteit betekent het aantal en het soort winkels, uitgaansgelegenheden, bioscopen, theaters, dichtbijgelegen parken, zwembaden en stations. Wie van drukte houdt en graag uitgaat, gaat niet in een voorstad, maar in Friedrichshain of Kreuzberg wonen.

De Berlijner woont in zijn eigen buurt, zijn eigen 'Kiez'. Dit uit het Slavisch stammende woord staat eigenlijk voor een eenvoudig onderkomen voor dienstboden. In Berlijn is 'Kiez' synoniem voor 'thuis'. Je vindt er alles wat je nodig hebt: de bakker, een kerk, kleuterschool, een vriendelijk of bemoedigend woord, een praatje op de hoek van de straat, een stamkroeg.

Een afscheid voorgoed?

Wie van Kreuzberg naar Charlottenburg verhuist, wordt wellicht voor de rest van zijn leven afgescheiden van zijn vrienden en bekenden. Je loopt elkaar niet meer tegen het lijf, komt elkaar niet meer op de hoek tegen. Je ziet elkaar niet meer. Soms nooit meer.

Berlijners verhuizen ongelooflijk vaak. Ze blijven dan meestal in hun eigen buurt, maar soms komen ze ergens waar het niet bevalt. Veel Kreuzbergers verhuisden begin jaren '90 naar Prenzlauer Berg, omdat de kentering hen deed denken aan hun beginjaren in Kreuzberg: wild en met een onzekere toekomst. Nu gaan ze weer terug. De netheid, de luxe, de nieuwe burgerlijkheid, dat hoefde voor hen niet.

De buurt is of wordt een thuis

Het vertrekken en weer terugkomen van mensen drukt zijn stempel op een buurt, verandert hem; hij wordt na verloop van tijd een thuis. In Friedrichshain vertrokken bijvoorbeeld veel ontevreden bewoners uit de in verval geraakte arbeidersbuurt. Jonge mensen voor wie Mitte te duur was en Prenzlauer Berg te mooi en te intellectueel, kwamen in de goedkope huizen. Ze openden er hun eigen winkels en kroegen en hun nieuwe buurt is nu heel anders dan vroeger.

Ook in de buurt Neukölln zijn veranderingen merkbaar. De arbeiderscafés maken plaats voor trendy bars en clubs. Jonge mensen trekken naar deze buurt en de huren stijgen. En opeens is Kreuzkölln, zoals het noordelijke deel vanwege de naastgelegen buurt Kreuzberg wordt genoemd, een trendy buurt.

Recensie

door Tsenne Kikke
De 'Wat & Hoe'-gidsen zijn degelijke, praktische gidsen in een handig formaat gegoten, die je zullen helpen om de juiste weg te vinden bij het ontdekken van bepaalde landen, gebieden, steden, en zo meer. De 'Wat & Hoe'-reeks stelt alles ter beschikking van de toerist om van zijn reis een geslaagd avontuur te maken, en naast de reisgidsen bestaat er ook een reeks van 'Wat & Hoe'-taalgidsen.

En, nu we het over 'Wat & Hoe'-taalgidsen hebben: vanaf juli tot en met september 2013 krijg je er voor hetzelfde geld, zijnde: 16,95 euro, een Taalgids Duits bij.

Deze volledig herziene editie van de vertrouwde 'Wat & Hoe' Duits is weer flink verbeterd en bied je uitkomst in verschillende situaties. Met de gids in de hand zul je er zeker in slagen om duidelijk te maken wat je bedoelt. In de gids vind je per situatie een groot aantal mogelijke antwoorden (met de Nederlandse vertaling), die je aan jouw gesprekspartner kunt voorleggen.

Ook kun je met deze gids eigen zinnen maken met behulp van de woordenlijst achterin. Naast contacten met de lokale bevolking heb je te maken met opschriften, of korte teksten, die je wil begrijpen. Denk aan een menukaart, verkeersborden of het weerbericht in de krant. In veel hoofdstukjes is daarom een alfabetische lijst van termen opgenomen.

Bovendien kun je deze gids ook gebruiken als een eerste hulpmiddel bij het leren van de taal. Ten slotte vindt je achterin deze 'Wat & Hoe'-taalgids handige lijstjes met dagelijkse uitdrukkingen die je uit het hoofd kunt leren.

Bestel dus jouw Berlijn 'Wat & Hoe'-reisgids en jouw 'Wat & Hoe'-Duits taalgids tijdig bij jouw boekhandel!

Koop dit boek bij


Bestellen
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht