|
Ontdek reizen die je leven veranderen
|
|
Reismagazine Columbus
|
Type:
|
Hardcover
|
Uitgever:
|
Kosmos
|
Gewicht:
|
Onbekend
|
Aantal Pagina's:
|
255
|
ISBN:
|
90-215-4882-8
|
ISBN-13:
|
978-90-215-4882-1
|
Categorie:
|
Reisgidsen
|
Richtprijs:
|
€ 19,95
|
Korte Inhoud
De auteurs van dit boek zijn de uitgevers van het Nederlandse reismagazine Columbus. Net zoals die ontdekkingsreiziger gaan ook zij op zoek naar bijzondere reisbestemmingen. Dit reisboek - of, zoals zij het noemen: 'koffietafelboek', is een neerslag van hun mooiste reiservaringen in de laatste vijf jaar.
Veertien reizen zijn erin beschreven en voorzien van prachtige foto's. Je reist onder meer naar Kenia, Vietnam, Frans-Polynesië, Libië, Oman, ... en ook naar Italië. Achteraan het boek vind je voor elk van die bestemmingen de routekaart met de bezienswaardigheden. De praktische informatie is eerder beperkt, doch het is duidelijk niet de bedoeling van de auteurs er een reisgids van te maken.
Het boek, met paginagrote foto's, is geschreven als een reisverslag en leest als een trein. Boeiende teksten met steeds weer een verrassing, nemen je mee op reis. Het doet je zelfs even wegdromen. Je kan dit werk best benoemen als een 'inspiratieboek voor niet alledaagse reizen'. Een mooie cadeautip voor iedereen met interesse voor verre reizen.
Uittreksel
Blz. 13: Wild leven
Nancy heet ze, pas zeventien jaar oud. Ze staat voor me in haar schooluniform: een grijze rok en bordeauxrode spencer. Verlegen bruine ogen. Twee jaar geleden stond Nancy opeens voor de poort van de school, hier in het land van de Maasai in Zuid-Kenia. Haar ouders wilden haar, zoals gebruikelijk in de cultuur van dit voorheen nomadische volk, uithuwelijken aan een dertig jaar oudere Maasaiman. In ruil voor acht koeien en een schaap; de wisselkoers voor een dochter. Aan Nancy werd niets gevraagd, want volgens de cultuur van de Maasai is een vrouw niet veel waard. Nancy was blijkbaar niet onder de indruk van haar aanstaande en klopte aan bij de kostschool, die haar gelukkig binnenliet. Haar besnijdenis, waarbij haar clitoris en binnenste schaamlippen zouden worden weggesneden en haar vagina gedeeltelijk dichtgenaaid, ontloopt ze hiermee. Hoewel vrouwenbesnijdenis in Kenia bij wet verboden is, gebeurt het nog steeds op grote schaal. Maar hier binnen de muren van de school is Nancy veilig. Voorlopig.
Kleurrijk volk
De geschiedenis heeft bewezen dat Nancy's stam, de Maasai, niet de meest vriendelijke van Kenia is. In de achttiende eeuw werden de Maasai gevreesd - ze waren een woest en machtig volk. Hun krijgers ondernamen rooftochten tot diep in het gebied van naburige stammen. Ze stalen vee en eisten belasting. Qua uiterlijk is de Maasai ongetwijfeld een van de meest tot de verbeelding sprekende stammen. Hun bonte kleding, grote hoeveelheid opvallende sieraden en speren maken een diepe indruk op mij, al besef ik dat het hier slechts uiterlijk vertoon betreft. Zouden zij nu, anno 2007, wel in harmonie leven met de buurstammen en hun natuurlijke omgeving? Hoe kom je daarachter? Die vraag intrigeert me. Eerder op mijn reis was ik te gast in het dorp van een Samburustam. De Maasai en de Samburu waren ooit één clan. Maar in een grote periode van droogte meer dan duizend jaar geleden, splitsten de Samburu zich af van de Maasai. De Samburu bleven in het gebied ten zuiden van de Rift Valley - waar ze nu nog rondtrekken - en de Maasai trokken verder naar het zuiden. Onderweg leverden ze bloedige gevechten met andere stammen om een verblijfplaats te bemachtigen. Dit is een van de redenen dat de Maasaistam zo'n agressieve reputatie heeft, in tegenstelling tot de Samburu. Een andere reden is een wonderlijke. De Maasai geloven dat hun God Enkai al het vee in de wereld aan hun volk cadeau heeft gedaan. Ook Berta 24, die staat te grazen in de Achterhoek, is dus van de Maasai. Met dit verhaal verantwoordden de Maasai hun aanvallen op een aantal van de 42 andere stammen die Kenia rijk is. De Maasai en de Samburu hebben echter grofweg dezelfde cultuur. Voorbeeld: grondbezit betekent niets voor beide stammen, wat wel telt is vee.
Recensie
door
Tsenne Kikke
Bijzondere verhalen en fantastische fotografie. Dit boek is een lust voor het oog! Op geheel eigen wijze zijn de meest ongerepte plekken van de wereld en zijn bewoners in beeld gebracht. De verhalen gaan over lokale belevenissen en laten de lezer daarmee het land echt ervaren. Een boek om bij weg te dromen. Een boek dat inspireert en wel op heel andere wijze dan andere reisboeken. Eenmaal geïnspireerd? Achteraan in het boek staan voorbeeldroutes per bestemming en informatie over het land. Reis buiten de gebaande paden... Ontdek!
Ter ere van het vijfjarig bestaan van het reismagazine 'Columbus' zijn in deze uitgave veertien eerder gepubliceerde reportages over bijzondere wereldwijde bestemmingen samengebracht. Een bezoek aan nomaden in Kenia, rondvaren binnen een barrièrerif in Frans-Polynesie, een boeiende kennismaking met Aboriginals in Arnhemland of naar Roemenie en Macedonië met het (nogal vreemde) doel om de woongebieden van de Roma te verkennen: het boek toont niet alledaagse, mooie vakantielocaties en geeft achtergrondinformatie over de lokale bevolking.
Toch meer een fotoboek voor ideeën dan een doodgewone reisgids! Kijk voor meer informatie op www.columbusmagazine.nl
|