|
Oei, ik groei! Wie ben ik?
|
|
Frans X. Plooij en Jan Jutte
|
Type:
|
Hardcover
|
Uitgever:
|
Kosmos
|
Gewicht:
|
510 gram
|
Aantal Pagina's:
|
144
|
ISBN:
|
90-215-4767-8
|
ISBN-13:
|
978-90-215-4767-1
|
Categorie:
|
Ouderschap
|
Richtprijs:
|
€ 14,95
|
Korte Inhoud
Heb je er wel eens bij stilgestaan dat je baby vanaf de geboorte niet alleen fysiek, maar ook mentaal groeit? Wist je dat je baby daardoor in het eerste levensjaar regelmatig plotseling iets nieuws kan ontwaren in zijn of haar babywereldje?! Zoals bijvoorbeeld contouren of kleuren.
Vind je het dan gek dat je baby huilerig wordt, wanneer zijn of haar vertrouwde omgeving steeds weer omvergeworpen wordt? Dit boek laat je zien wat er in je baby's hoofdje omgaat. Het gaat met sprongen. De sprongen in deze mentale ontwikkeling zijn aanwijsbaar en herkenbaar. Rond vijf weken, nog een rond acht weken, daarna rond twaalf weken en zo maar door. Met steeds grotere tussenpozen.
Je leert je baby begrijpen. Je leert de sprongen herkennen aan het gedrag van de baby. Je leert hoe je erop in moet spelen. Je leert zien wanneer je baby ervoor openstaat nieuwe dingen te leren! Dit boek vertelt je iets nieuws, iets belangrijks!
Oei, ik groei! is al jarenlang het handboek voor jonge ouders. Frans Plooij geeft je met zijn nieuwe boek, Oei, ik groei! Wie ben ik?, een kijkje in de keuken van het spelgedrag van je kind, ieder mens is uniek en dit boek leert je al vroeg de persoonlijkheid van jouw baby te ontdekken. De observatieopdrachten stimuleren je bewust met ontwikkeling van je baby om te gaan en zorgen ervoor dat jij daarvan een uniek dagboek bijhoudt. Op die wijze zie je hoe je baby zijn persoonlijkheid zal ontwikkelen en verkennen. Een boeiende ontdekkingsreis voor je baby, én voor jou!
Uittreksel
Blz. 10: Het mysterie van de persoonlijkheid
Waar hebben we het eigenlijk over als we het woord 'persoonlijkheid' gebruiken? Eigenschappen of kenmerken van een persoon die duurzaam zijn, komen hiervoor in aanmerking. Als eigenschappen iedere dag kunnen veranderen, hebben we het eerder over 'stemmingen'. Als iemand een keertje chagrijnig is, zeggen we dat hij een slechte bui heeft. Als iemand altijd chagrijnig is, dan zeggen we dat hij een zeurige, ontevreden, zure, gemelijke, korzelige en/of wrevelige persoon is. Die levensinstelling maakt dan deel uit van zijn persoonlijkheid.
Het ontdekken van de persoonlijkheid van je baby is niet gemakkelijk. Eigenlijk weet niemand nog precies hoe een persoonlijkheid ontstaat, welke typen je in persoonlijkheden kunt onderscheiden en hoe je precies een persoonlijkheid in kaart kunt brengen. Eén ding is wel duidelijk: een persoonlijkheid is uniek en een van de mysteries van het leven. Ook is duidelijk dat een aantal factoren in ieder geval een rol speelt bij het ontstaan en de uiting van persoonlijkheden en de mate van acceptatie ervan door de maatschappij.
Reactiviteit, temperament, hoe je kind in de wereld staat, wat je kind graag doet en erfelijkheid spelen een rol. Al deze factoren, de mate waarin hij ze bezit en de manier waarop hij ermee omgaat, maken onderdeel uit van zijn persoonlijkheid. Door dit alles te herkennen, ben jij in staat op de juiste manier met je baby om te gaan.
Reactiviteit
Het woord zegt het al: actie - reactie. Sommige baby's reageren nu eenmaal meer of heftiger op de omgeving dan andere baby's. Bij sommige baby's kun je bij wijze van spreken een kanon afschieten en ze reageren heel laconiek met in die richting te kijken. De meeste baby's schrikken gewoon en sommige gaan zowat door het plafond. Er zijn zelfs baby's die al door het plafond gaan als er alleen maar een theelepeltje op een schoteltje valt, bijvoorbeeld. Of je baby nu heel heftig reageert op de omgeving, of juist niet, is een van de dingen waar je de basis van zijn persoonlijkheid aan af kunt lezen. Een baby die heftig reageert, is een 'open' kind en zich zeer bewust van de omgeving. Een moment rust nemen zal voor een zeer reactieve baby moeilijk zijn. Zomaar wegdommelen in de box terwijl er allerlei geluiden te horen zijn, zal voor hem een bijna onmogelijke opgave zijn.
Als je als ouder merkt dat je een zeer reactieve baby hebt, kun je je baby dus ook maar beter even naar zijn rustige kamertje brengen om in slaap te vallen. Een niet zo reactieve baby laat zich minder gemakkelijk door de omgeving afleiden. Hij heeft er geen moeite mee om in de woonkamer in slaap te vallen. Drukte van spelende broertjes of zusjes brengt hem niet van slag.
Is het dan fijn om een niet zo reactieve baby te hebben? Ook hierbij geldt: ieder uiterste heeft zijn voor- en nadelen. Een baby die bijna nergens op reageert, lijkt heel erg in zijn eigen wereld te leven en dat kan voor onbegrip bij ouders of de omgeving van de baby zorgen. Welke mate van reactiviteit je baby heeft, maakt hem dus niet beter of slechter qua persoonlijkheid. Het herkennen van de mate van reactiviteit is alleen belangrijk om te weten hoe je het beste op je baby kunt inspelen.
Temperament
Iedereen weet wat temperament is. Een temperamentvolle baby laat duidelijk zien wat hij wil, hoe hij het wil en hij zet een keel op als het niet gaat zoals hij dat wil. Juist omdat je baby je niet in woorden kan vertellen wat hij wil en hoe hij iets wil, of waar hij behoefte aan heeft, is het voor ouders vrij gemakkelijk om in te spelen op de belevingswereld van een temperamentvolle baby. Het ontdekken van de persoonlijkheid en de persoonlijke interesses van een temperamentvolle baby is gemakkelijker dan het herkennen van de persoonlijke interesses van een niet zo temperamentvolle baby.
Op de een of andere manier worden baby's met een niet zo pittig temperament dan ook minder snel geaccepteerd door de omgeving. Dat klinkt erg zwaar, maar het is wel iets waar je je als ouder van een minder temperamentvolle, soms zelfs schuwe baby van bewust moet zijn. Een schuwe baby zal bijvoorbeeld zijn ogen dichtdoen en zijn hoofd afwenden als er een voor hem vreemde persoon met hem begint te praten. Vaak zie je dat, als de baby dat drie keer bij dezelfde persoon doet, deze denkt dat de baby niets van hem moet hebben. Onzin, een schuwe baby heeft alleen wat meer tijd nodig voordat hij contact durft te maken. Houd daar gewoon rekening mee.
Ook al lijkt het dus dat met de ene extreme uiting van een temperamentvolle baby gemakkelijker is om te gaan dan met het andere uiterste, een schuwe baby, beide hebben hun voor- en nadelen. Een moeder van een heel temperamentvolle baby zal de hele dag druk in de weer zijn met haar baby en 's avonds bekaf op de bank ploffen. Broertjes en zusjes van deze baby zullen misschien relatief minder aandacht krijgen, omdat alle aandacht opgeëist wordt door de temperamentvolle baby. Schuwe baby's worden misschien niet zo gemakkelijk geaccepteerd door sommige mensen uit de omgeving, maar kennen wel heel duidelijk hun grenzen.
Recensie
door
Tsenne Kikke
Deze uitgave vormt een soort aanvulling/uitbreiding van het boek 'Oei, ik groei!'. De auteur heeft jarenlang een studie gemaakt van de ouder-babyrelatie en veelgestelde vragen van ouders heel praktisch, goed leesbaar en duidelijk beantwoord. Het principe van groeisprongen in de mentale, lichamelijke en emotionele ontwikkeling wordt uitgelegd, want deze zijn heel belangrijk voor het welbevinden en gedrag van de baby en de reactie van de ouders hierop. Ouders krijgen een goed inzicht in de ontwikkelingsfasen en de erbij horende perikelen, zoals eten, drinken, huilen, slapen enzovoort.
De inhoudsopgave noemt de hoofdstukken en alle behandelde vragen, wat opzoeken vergemakkelijkt. De illustraties zijn geestig en ondersteunen de tekst. Ze zijn met een blauwe lijn getekend, zacht oranje, wit of zwart ingekleurd en ze staan tussen de tekst. Een leuk en praktisch boek voor jonge ouders als ondersteuning bij de opvoeding.
|