Recensie
door
Tsenne Kikke
J.C. Amberchele is in 1940 in Philadelphia geboren. Hij liep een Quakerschool, colleges in Pennsylvania en New York en behaalde - tijdens zijn gevangenschap - een graduaat in de Psychologie.
Begin jaren 1960 werkte hij deeltijds als leraar Frans in een private school in Hawaï. Ook deed hij aan motorsport maar vrij spoedig zat hij op droog zaad. Hij huwde in 1965, werkte tijdelijk als verkoper in zowel Honolulu als in Los Angeles, maar scheidde vrij snel en keerde naar Hawaï weer. Daar nam hij het ene werkje na het andere op, geraakte verslaafd aan lsd, en zag zichzelf tenslotte verplicht om marihuana te gaan verkopen teneinde aan de kost te komen.
In 1967 verhuisde hij naar Zuid-Californië en begon marihuana van de ene stad naar de andere te transporteren. Binnen het jaar transporteerde hij enorm grote kwantiteiten vanuit Mexico, niet enkel en alleen met een auto, maar ook via vliegtuigen. Vijftien jaar lang kon hij het volhouden, totdat hij in een Mexicaanse gevangenis belandde. Ondertussen had hij wel een bloederig spoor van vernieling, overvallen, moorden en dergelijke meer achter zich gelaten. Tijdens die periode huwde hij ook voor een tweede keer. Uit dat huwelijk ontsproten twee kinderen die hem zo nu en dan eens in de gevangenis komen bezoeken.
Na zijn arrestatie bestudeerde hij Oosterse filosofieën. Zijn eerste boek, een roman, verscheen in 2002. 'How you lose', oftewel 'Hoe je verliest' was de titel ervan. Het is nooit tot een succes uitgegroeid. Ondertussen werd dus zijn tweede boek vertaald, hetgeen we hier beschrijven.
Amberchele zit nu al 29 jaar lang in de gevangenis vast, en hij is ervan overtuigd dat hij hoogstwaarschijnlijk nooit zal worden vrijgelaten.
Zijn fysieke vrijheid is hij kwijt, maar zijn geestelijke bevrijding heeft hij binnen de muren van zijn cel gevonden. Amberchele is een overtuigend schrijver, die op heldere wijze duidelijk maakt dat bevrijding niet afhankelijk is van externe factoren.
In zijn cel onderwierp Amberchele zich aan een eenvoudig non-dualistisch experiment en dat is dan het begin geweest van een ontdekkingstocht in zichzelf naar zichzelf. Deze tocht brengt hem in contact met boeken van auteurs zoals Ramana Maharshi, Tony Parsons en Byron Katie.
Het boek leidt tot een diep inzicht in de ware natuur van de mens; maar dan wel bezien vanuit de ogen van Amberchele. Het is een echte aanrader voor elkeen die op zoek is naar zijn zogenaamde 'Ware Zelf'.
Ikzelf heb ervan genoten. Het vervangt niet de Gurdjieff-filosofie, maar het boek kan wel als een aanvullend en meest inspirerend werk worden aanschouwd. In elk geval: een 10 op 10 waard.
P.S.: we hebben er ook een nieuwsberichtje aan besteed:
hier is de link.