ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De eerste mens op de maan

Originele titel: Missions to the moon

Rod Pyle

De eerste mens op de maan Type: Box
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 1600 gram
Aantal Pagina's: 63
ISBN: 90-215-4254-4
ISBN-13: 978-90-215-4254-6
Categorie: Astronomie
Richtprijs: € 39,95

Korte Inhoud


In 2009 is het 40 jaar geleden dat de eerste mens een stap op de maan zette. Dit boek geeft een overzicht van de geschiedenis van de ruimtevaart in het algemeen en van de maanvluchten in het bijzonder. Het bevat uitneembare documenten, waaronder notities en tekeningen van de astronauten en kaarten van de maan.

NASA wil in 2018 weer naar de maan en er liggen plannen voor een permanente basis op de maan in 2024. In dit unieke boek wordt onze zoektocht naar de maan in alle facetten beschreven. Van de eerste bemande vlucht, de vele mislukkingen, de onderlinge strijd tussen de Amerikanen en de Russen tot het gedroomde toekomstscenario: de ruimte toegankelijk maken voor iedereen.

Rod Pyle is schrijver en maker van diverse documentaires over de Apollo-vluchten. Hij was jarenlang tevens woordvoerder van de World Space Foundation.

Uittreksel


Blz. 6: All sinds de oudheid kijkt de mens omhoog naar de maan en probeert zich voor te stellen hoe het daar zou zijn. In vergelijking met de planeet waar hij omheen draait, is de maan de grootste satelliet in ons zonnestelsel. Daardoor, en omdat de doordat de door van zijn baan minder dan 800.000 km bedraagt, beheerst hij de nachtelijke hemel, behalve wanneer het nieuwe maan is. Zijn aanblik inspireert dichters, astrologen, kalendermakers, priesters en krijgsheren. Hij huist in onze gedachten, verlicht onze nachten en waart rond in onze dromen. De maan is het nachtlampje van de menselijke geest.

De maan is een bron voor vele mythologieën, folklore en legenden. De oudste vermeldingen gaan terug op het antieke Soemerië, waar de maan Nanna of Nammar genoemd werd en de god was van de maateenheden en de kalender. In Egypte werd de maan gezien als de god Thoth, 'de geest en de tong van Ra' en soms ook als Osiris, de god van leven, dood en vruchtbaarheid.

De Grieken noemden de maan Selene, de godin van de nacht. Ze was de zus van Helios, de god van de zon, en Eos, de godin van de dageraad. Zo nam Selene een centrale plaats in in de cyclus van dag en nacht. Later werd Selene geassocieerd met Artemis, een natuurgodin. De Romeinen brachten de maan in verband met de godin Luna en later met Diana.

Andere culturen kenden verschillende betekenissen toe aan de maan. De oude Chinezen dachten bijvoorbeeld dat er een konijn op de maan zat als metgezel van de godin Chang'e, voor wie het konijn het elixir van de onsterfelijkheid bereidde. Het idee dat een reis naar de maan überhaupt mogelijk zou zijn, ontstond echter pas in de vroege 17e eeuw, toen de beroemde astronoom Johannes Kepler als een van de meesterwerken uit zijn carrière Somnium ('De droom') schreef, waarin een jongeman een reis naar de maan maakt.

In 1865 ging de Fransman Jules Verne een aanzienlijke stap verder in zijn boek 'De la terre à la lune' (Van de aarde naar de maan). Hierin lanceren drie zakenmannen zichzelf in een enorme kanonskogel genaamd 'Columbiad' naar de maan, waar ze een onzeker lot tegemoet gaan.

Recensie

door Tsenne Kikke
'De eerste mens op de maan' heeft als ondertitel: 'Het complete verhaal van het grootste avontuur van de mensheid'. In dit unieke boek wordt onze zoektocht naar de maan in alle facetten beschreven. Van de eerste bemande vlucht, de vele mislukkingen, de onderlinge strijd tussen de Amerikanen en de Russen tot het gedroomde toekomstscenario: de ruimte toegankelijk maken voor iedereen.

Een greep uit de inhoud:

- Sovjetrampen
- De reis van Apollo 11
- Een geslaagde mislukking: Apollo 13
- De laatste momenten: Apollo 17
- De maanrover
- Europa keert terug in de ruimte
- Azië in de lift

Extra bijgevoegde Memorabilia (Dit zijn zeldzame en recent ontdekte, uitneembare reproducties uit de archieven van de ruimtevaart):

- Wernher von Brauns ontwerp van een ruimtestation uit 1964.
- De Sovjetkrant Pravda uit 1969 waarin de successen van Sojoez 4 en 5 worden gevierd.
- De officiële Nasa-foto van de bemanning van Apollo 7.
- Het missierapport van Apollo 11.
- De afdalingskaart voor Apollo 11.
- Het logboek van Apollo 13.
- Een memo met plannen voor Apollo 18, 19 en 20 voordat deze geschrapt werden.
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht