Originele titel: The allotment seasonal planner & Cookbook
Andi Clevely
|
Type:
|
Hardcover
|
Uitgever:
|
Kosmos
|
Gewicht:
|
Onbekend
|
Aantal Pagina's:
|
224
|
ISBN:
|
90-215-3529-7
|
ISBN-13:
|
978-90-215-3529-6
|
Categorie:
|
Natuur & tuinieren
|
Richtprijs:
|
€ 24,95
|
Korte Inhoud
Koken en tuinieren, tuinieren en koken, zo uit de grond in de pan. Het een na het andere boek over dit onderwerp rolt van de persen. Bij de meeste boeken speelt het tuinieren een hoofdrol en is de bijrol weggelegd voor de receptuur. Zo ook bijvoorbeeld bij het boek Eten uit eigen tuin van de Engelse Andi Clevely.
Eten uit eigen tuin is gezonder, goedkoper en vriendelijker voor het milieu. Maar het roept ook vele vragen op. Welke groenten kun je het best in welk seizoen zaaien? Hoe zorg je dat ze tot volle wasdom komen. Wanneer kun je oogsten? Welke werkzaamheden moet je nog meer in je tuin verrichten? Dit praktische boek geeft op alle vragen duidelijk antwoord. Eten uit eigen tuin bevat bovendien de bij het seizoen passende recepten, die stap voor stap en met verhelderende foto's worden beschreven.
Daarnaast reikt het boek milieuvriendelijke oplossingen aan voor de meest voorkomende ziekten en plagen. Eten uit eigen tuin is kortom een onmisbaar handboek voor iedereen die wil genieten van zelfverbouwde groenten. En voor de ervaren tuinier die het maximale uit de moestuin wil halen.
Plannen, kweken én koken in één handboek...
. Alles wat je moet weten over timing in de moestuin . Gedetailleerd en seizoensgebonden teeltadvies . Informatie over groenten, fruit en kruiden . Overzichtelijke zaai- en oogstschema's . 150 eerlijke recepten met producten van het seizoen . Met tips en adviezen van ervaren moestuiniers . Redactionele aandacht in de belangrijkste tuinbladen
Andi Clevely is al bijna veertig jaar tuinier en auteur van meer dan twintig succesvolle tuinboeken. Hij verschijnt regelmatig als tuinierdeskundige op de Engelse televisie, onder meer in zijn eigen tv-serie 'From the Ground Up'.
Uittreksel
Blz. 7: voorwoord
Iedereen houdt van gezond eten. Maar om gezond te eten zijn gezonde ingrediënten nodig.Veel kant-en-klare producten zien er fantastisch uit, maar smaken nergens naar en dat betekent dat je zelf aan de slag moet.
Steeds meer mensen gaan hun eigen voedsel verbouwen. Een tijdlang had niemand aandacht voor het zelfkweken van groente en fruit en stonden veel volkstuintjes leeg. Nu zijn er weer wachtlijsten en zaadfirma's constateren dat er heel veel, vooral groentezaden besteld worden. De interesse van de volkstuinders gaat veel verder dan bekende groenten als tuinbonen en spruitjes. Oude groenterassen en groente uit andere culturen zijn de gok van het zelfkweken waard. Het ergste dat er kan gebeuren, is dat je de prijs van een pakje zaad kwijt bent als het niet lukt. Maar heel vaak groeien vreemde groenten broederlijk naast doperwten, sperzieboontjes en bietjes. Zelfgekweekte groente is verser dan gekochte groente en de weg van het land naar de pan kan niet korter.
Een volkstuincomplex ziet er heel anders uit dan vroeger,toen door iedereen zo'n beetje dezelfde groente op dezelfde manier werd gekweekt en niemand uit de toon wilde vallen. Mensen met een volkstuintje komen nu uit alle lagen van de bevolking en uit allerlei culturen met allemaal hun eigen motieven en ambities. Deze sociale diversiteit is net zo waardevol als de veelgeprezen biologische diversiteit.
De groente die gekweekt wordt, weerspiegelt deze diversiteit. Bij cultuur gaat het niet alleen over muziek, kunst en literatuur, maar ook over de dagelijkse details, zoals de traditionele kruiden die toegevoegd worden aan zelfgebakken brood, of de ingrediënten die gebruikt worden in een salade,en de manier waarop prei wordt gekweekt en kool wordt bereid.
Kweken en koken zijn net zo goed cultuur als de klassieken. Op de volkstuintjes waar de ingrediënten worden gekweekt, ontmoet iedereen elkaar en wordt besproken wat er gedaan kan worden met een overvloed aan courgettes, pronkbonen of tomaten.
Veel nieuwkomers realiseren zich ineens dat ze op een volkstuin bijna al hun plannen kunnen waarmaken, mits ze zich aan de regels houden en de buren niet storen. Op het moment dat je plannen gaat maken en de grond gaat bewerken, maak je deel uit van de steeds voortgaande en veranderende kringloop van de groei in de seizoenen die zich voortdurend rondom ons afspeelt.
In dit boek zijn geen stap-voor-stapinstructies te vinden hoe groente gekweekt moet worden, maar wel kan elke beginnende tuinier de belangrijkste taken voor elk seizoen vinden en zijn er geheugensteuntjes voor de meer ervaren tuiniers.
Recensie
door
Tsenne Kikke
Zelf groente en fruit kweken in eigen tuin of volkstuin gebeurt steeds vaker; eigen teelt smaakt altijd beter. Dit boek is een uitstekende handleiding voor beginners maar ook voor gevorderde (volks)tuinders. Met uitleg over de grondverzorging, gewaskeuze, biologisch tuinieren, informatie over ziekten en plaagdieren, maar ook over nuttige insecten en planten. Vervolgens een werkplan in acht schema's: het begin en het einde van elk jaargetijde. Daarin opgave van voorbereidingen, werkzaamheden, planten die oogstrijp zijn en recepten.
In het hoofdstuk 'De provisiekast' wordt informatie gegeven over groente- en fruitsoorten met opgave van soortnamen, zaai- en oogsttijden, eigenschappen van variëteiten, enzovoort.
Het duidelijke boek is uitstekend vertaald en bewerkt voor de Nederlandse situatie. Geïllustreerd met mooie sfeerfoto's van tuinen, smakelijke foto's van gerechten en foto's waarop de gewassen herkenbaar staan afgebeeld. Met een adressenlijst van Nederlandse zaadhandelaren, fruitbomenkwekers en kwekerijen (ook in België) en adressen/sites van stichtingen en verenigingen.
|