ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Van ziel tot ziel

Originele titel: Soul to soul

Gary Zukav

Van ziel tot ziel Type: Paperback
Uitgever: Kosmos
Gewicht: 370 gram
Aantal Pagina's: 270
ISBN: 90-215-3276-X
ISBN-13: 978-90-215-3276-9
Categorie: Wijsheden & Uitspraken
Richtprijs: € 17,95

Korte Inhoud


. Wat is het kwaad?
. Geeft het universum om ons?
. Hoe weet je waarvoor je op aarde bent gezet?

In 'Van ziel tot ziel' toont Gary Zukav in korte, directe essays hoe alledaagse observaties ons in contact kunnen brengen met onze ziel. Zijn onderwerp zijn de Zielsvragen: de grote levensvragen die opkomen als we op zoek gaan naar zingeving en vervulling. Vragen die van ziel tot ziel gesteld en beantwoord worden. Hoewel ze soms oppervlakkig of alledaags lijken, zijn deze vragen verre van dat: ze openen onze ziel voor die van anderen en zorgen daarmee voor spirituele groei, en de ontdekking van onze ware bestemming in dit leven.

Gary Zukav won met zijn debuut 'De dansende Woe Li Meesters' meteen 'The American Book Award for Science'. Sindsdien heeft hij met zijn levenspartner Linda Francis verschillende bestsellers over psychologie en spiritualiteit geschreven, waaronder 'De zetel van de ziel' en 'Hart van de ziel'.

Uittreksel


Blz. 48: Er komt een tijd dat de pijn van het doorgaan de pijn van het stoppen overtreft. Op dat moment ga je een drempel over. Het ondenkbare wordt denkbaar. Langzaam maar zeker dringt het besef door dat de keuze om door te gaan met wat je doet, inhoudt dat je kiest voor een ongemakkelijk leven, terwijl stoppen betekent dat je weer diep en in alle vrijheid kunt ademhalen. Wanneer dat eenmaal is doorgedrongen, kun je ernaar luisteren of het negeren, maar vergeten kun je het niet meer.

Dit besef brengt je in een nieuw gebied - het gebied van zelfverantoordelijkheid. Je kunt anderen niet meer de schuld geven van je ongemak. De macht om door te gaan of te stoppen ligt volledig in jouw handen. Jouw pijn heeft te maken met de keuzes die jij maakt. Wil je een einde maken aan die pijn, dan zul je jezelf moeten veranderen - je behoefte om mensen tevreden te stellen of te overheersen, om gelijk te krijgen of telkens achter het net te vissen, om de sterkste of juist de zwakste te zijn. Het beeld dat je van jezelf hebt opgebouwd en zo zorgvuldig hebt gekoesterd - en dat nu tegen je gaat werken - staat op het spel. Het beeld van iemand die altijd rekening houdt met anderen of juist trots is, die eenvoudig of ingewikkeld is, zachtaardig of praktisch. Wanneer je eenmaal hebt ondervonden dat je zelfbeeld leidt tot een leven van pijn en angst, is dat het begin van het einde van het zelfbeeld.

Alleen jij kunt beslissen wanneer je stopt met wat je aan het doen bent. Het kan zijn dat je behoefte aan goedkeuring of je behoefte om anderen op afstand te houden je enige zekerheid of je enige plezier is. Misschien ben je er niet klaar voor om je vertrouwde activiteiten, oordelen en gedachten op te geven. De verleiding om anderen te vriend te houden, zaken met de mantel der liefde te bedekken, harder te schreeuwen, de slimste te zijn et cetera, zal zeker weer de kop opsteken. Tegelijkertijd doet de nieuwe wereld waar je een glimp van hebt opgevangen een beroep op je. Wil je die wereld werkelijk betreden, dan zul je je oude rol moeten opgeven.

Een vriend van me had genoeg van het gedrag van een medewerker. Tegelijkertijd was hij bang dat die medewerker ontslag zou nemen op een moment dat zijn bedrijf een belangrijke groei doormaakte. Hij had een gesprek met de man, maar dat bracht geen uitkomst. Hij probeerde zijn ongemak te rationaliseren, maar het bleef hem dwarszitten. Hij bedacht hoe dom het zou zijn om een belangrijke medewerker de wacht aan te zeggen. Hij dacht aan de tegenslag die hij de medewerker zou bezorgen. En wat de zaak nog ingewikkelder maakte: hij mocht de man wel. Maar als hij zich voorstelde dat hij met hem moest blijven samenwerken, werd het hem zwaar op de borst en kreeg hij pijn in zijn maag. Bedacht hij dat hij zonder hem kon, dan voelde hij zich lichter en vrijer.

Uiteindelijk realiseerde hij zich dat hij de medewerker moest wegsturen. Het alternatief was dat hij moest leven met het ongemak van de samenwerking. Wegsturen betekende dat hij nee moest zeggen, grenzen moest stellen, het risico liep om als ondernemer te falen. Doorgaan betekende dat hij een gevangene bleef van zijn zelfbeeld, dat van een gevoelige, zorgzame, gulle man.

Dit was een keuzemoment.

Mijn vriend besloot de medewerker te vragen te vertrekken. Dat was moeilijk voor hem, maar gaandeweg ontdekte hij dat gevoeligheid, zorg en vrijgevigheid een andere, verrassend nieuwe betekenis kunnen hebben. Dankzij zijn fijngevoeligheid werd hij zich ervan bewust dat de samenwerking met deze man niet klopte. Doordat hij goed voor zichzelf en voor de medewerker wilde zorgen, kon hij op een gegeven moment een einde maken aan een ongezonde werkrelatie. Zijn vrijgevigheid gaf hem de inspiratie om een verhouding van wederzijdse afhankelijkheid te verbreken, omdat die zijn spirituele groei en die van zijn medewerker belemmerde.

Wat is jouw keuzemoment? Het hoeft niet zo ingrijpend te zijn als bij mijn vriend. Ieder moment is een keuzemoment - een tijd om het code, beperkte, ingehoudene en verkrampte los te laten en het nieuwe, vrije en bevrijdende, dat zich voor je uitstrekt, te verwelkomen. Er komt een einde aan het maken van keuzes. Je momenten zijn er om keuzes te maken.

Recensie

door Tsenne Kikke
Iedere mens kan contact maken met zijn diepste bronnen van gevoel, inzicht en creativiteit, en daardoor een voller en krachtiger leven leiden. Alledaagse gebeurtenissen en interacties tussen mensen zijn voor de auteur een bron van reflectie en bezinning, die hij weergeeft in ruim vijftig korte en meest interessante verslagen. Hij demonstreert dat de mens in een groter verband leeft dan hij met zijn vijf 'normale' zintuigen kan waarnemen.

Het boek bestaat uit twee delen: zielsonderwerpen en vragen van de ziel. In het eerste deel zijn er aparte afdelingen met hoofdstukken gegroepeerd: 'Liefde begrijpen', of 'Angsten tegemoet treden', bijvoorbeeld. In het tweede deel komen vragen aan de orde zoals 'Wat is kwaad?', of 'Wat heeft mijn ziel met mijn leven te maken?'. Elk kortverhaal in dit boek is aangrijpend, vertederend of verbazingwekkend, en altijd tegelijkertijd een inspirerende demonstratie van het grote verband waarin wij leven.

Achterin het boek staat een register met onderwerpen zodat die makkelijker worden teruggevonden. De inhoud heeft echter enorm veel te bieden op het vlak van spirituele groei. Met andere woorden: een echte aanrader!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht