ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Sprookjestherapie

Hoeveel mensen houden vandaag de dag nog rekening met de onderliggende symbolische en archetypische waarden die vele sprookjes in zich meedragen? Zeer vele sprookjes verwijzen naar onze individuele en collectieve problemen en innerlijke obstakels. Het (eigen)aardige aan werken met een sprookje is dat iedereen, bewust of onbewust, er bepaalde patronen van zichzelf  in herkent.

"Het is de mogelijkheid dat een droom zou kunnen uitkomen dat het leven juist zo interessant maakt," staat er in 'De alchemist' van Paulo Coelho afgedrukt.

De beeldende kracht van een sprookjesverhaal geeft naar het schijnt een snelle ingang om aspecten van jezelf, jouw wensen en verlangens, te onderzoeken. Dit komt, omdat de beeldentaal jouw onderbewustzijn kan aanspreken. Het is alsof dat onderbewustzijn - dat in wezen een eigen leven leidt, in jouw bewustzijn tot leven komt. Je kunt met allerlei verschillende rollen en hoedanigheden experimenteren. Zowel je kracht als je zwakte komen hierbij helder naar boven. Daarna kun je met beide aspecten aan het werk gaan.

Het mooie van sprookjes is, dat ze handelen over universele, menselijke waarden én over gemeenschappelijke problemen. Ze hebben daarbij een vaste structuur. Ze beginnen mooi en licht, en de lezer waant zich in het paradijs. Er gebeurt iets, waardoor het licht verdwijnt. Het probleem, of obstakel, wordt zwaarder en zwaarder. Dan biedt er zich een oplossing aan. De hoofdpersoon kan vervolgens iets doen om vanuit deze oplossing weer terug bij het verloren licht te komen.

Alles wat in je leven plaatsvindt, kan een plekje vinden in zo'n sprookjesverhaal. Ieder dieptepunt of hoogtepunt krijgt een passende plaats, maar tegelijkertijd kan het duidelijk worden hoe je verder kunt.

In een degelijke begeleiding zoekt men,  aan de hand van wie jij bent en wat jou bezighoudt, een sprookje uit om mee te werken. Sommige sprookjes richten zich op deelaspecten - bijvoorbeeld: omgang met ziekte of verlies; andere bestrijken de volledige levenscyclus, enzovoorts.

Zo kan men zich bijvoorbeeld bij het sprookje van de Schone Slaapster de vragen stellen: "Wat bedoelt men met die slaap? En, wie of wat stelt de Prins voor die de Slaapster doet ontwaken?".Zo kan men dezelfde vragen stellen bij 'Sneeuwwitje', aangevuld met de vraag: "Voor wie of wat staan de 7 Dwergen symbool? Hebben ze iets te maken met de 7 chakra's? Of, met de 7 hoofdzonden? Met iets anders...?", enzovoorts.

Sprookjestherapie houdt zich niet enkel en alleen met sprookjes bezig, maar ook met volksverhalen, aforismen, moppen, sagen, legenden, parabelen, metaforen, fabels, en zo meer. In sommige gevallen kan men er zelfs griezelverhalen bijhalen; vooral, als men met kinderen werkt om hen stressbestendiger te maken.

 

Organisaties gespecialiseerd in sprookjestherapie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in sprookjestherapie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht