De geest van een overleden dier of mens kan misschien ergens 'rondspoken', maar een geest is in wezen niet altijd een spook. Een echt spook, daarentegen, is wel degelijk de geest van een dode, meestal afgebeeld als vermomd in een wit laken. Een ander woord voor 'spook' is 'fantoom'.
Een spookhuis, of spookslot, is een huis of kasteel waarin geesten, spoken, monsters of andere paranormale verschijnselen voorkomen - oftewel een attractie, waarin zulke verschijnselen gesimuleerd worden, teneinde bezoekers angst aan te jagen. Deze spookhuizen zijn vaak te vinden op kermissen en in attractieparken, maar we houden het bij de eerste groep.
Voorbeelden van spookhuizen in Nederland en België, onder andere, zijn: Spookhuis Sas van Gent - Spookklooster Sint Anna ter Muiden (Sluis) - Spookhotel Laag Soeren - Spookboerderij bij Brummen - Spookhuis Spijkenisse - Spookhuis Beekbergen (witte huis) - Spookhof Baggaarthof (Klein-Sinaai, afgebroken in 1943) - Kasteel Reuversweerd te Cortenoever bij Brummen - Singraven in Dinkelland.
Enkele bekende 'spookkastelen' zijn: het Gravensteen - Slot Loevestein - Kasteel van Ooidonk, Kasteel Doorwerth en Geeraard de Duivelsteen. Dan hebben we nog Kasteel Rechteren waarvan de spookkamer is al eeuwen niet meer geopend, omdat daar ooit een hondsdolle jager zou zijn opgesloten en Kasteel Waardenburg, bekend van de Faust-legende.
In het buitenland: Ardvreck Castle in Schotland - Windhouse op de Shetlandeilanden - Huntingtower Castle bij Perth - Glamis Castle met de Grey Lady of Glamis en Edinburgh Castle.
Naast spookhuizen bestaan er ook spookschepen, en zo meer, vooral in films en in de verbeeldingswereld van mensen.
Organisaties gespecialiseerd in spookhuizen
- Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in spookhuizen op Zoek&Vind.
- Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Blogposts over spookhuizen
|