ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Secret (The)

The Secret kan zowel naar een boek verwijzen als naar een film en documentaire van ‘Prime Time Productions’ en Rhonda Byrne. Het centrale thema is ‘Het Geheim’ - The Secret - om zélf geluk en succes te realiseren. Dit geheim zou berusten op wat ‘The Law of Attraction’ - oftwel ‘De wet van de aantrekking’ - genoemd wordt.

De film kwam in 2006 uit, eerst via het internet en vervolgens op dvd. Ook is het in verschillende tv-programma's besproken, zoals bij The Oprah Winfrey Show, Larry King Live, The Ellen DeGeneres Show, Netwerk en Rondom Tien. Inmiddels is de inhoud van de film dus ook in boekvorm verkrijgbaar.

De film en het boek ‘The Secret’ zijn gebaseerd op het boek ‘The Science of Getting Rich’ van Wallace D. Wattles uit 1910. Dit is het boek wat maakster Rhonda Byrne in de film krijgt aangeboden van haar dochter wanneer zij een uitvlucht zoekt in alle tegenslag die zij ervaart. In het Nederlands werd dit boek bewerkt tot ‘De Oorsprong van The Secret’.

In ‘The Secret’ vertelt de Australische tv-producente Rhonda Byrne, met behulp van '24 inspirerende leraren', over de ‘Law of Attraction’. Die luidt als volgt: "Gedachten zijn magnetisch, en gedachten hebben een frequentie. Wanneer je denkt, worden die gedachten uitgezonden in het universum en trekken op magnetische wijze alle soortgelijke dingen op dezelfde frequentie aan. Al het uitgezondene keert terug naar de bron. En die bron ben Jij."

De ‘Law of Attraction’ is een lang bewaard geheim, maar Byrne heeft het nu voor ons onthuld: in het boekje, en op een dvd. Het is dus geheim-af.

“De grootste geesten in de geschiedenis wisten het reeds,” schrijft ze. “Plato, Shakespeare, Newton, Hugo, Beethoven, Lincoln, Emerson, Edison, Einstein.” In het boek wordt dit lijstje van historische grootheden nog aangevuld met losse citaten van bijvoorbeeld Boeddha en Martin Luther King.

In de film ‘The Secret’ wordt uitgelegd hoe je de zogenaamde ‘Wet van de Aantrekking’ kan aanwenden om iets te bereiken. Technieken zijn, onder andere, ‘het ankeren van een intentie’ en ‘visualisatie’. Volgens de film kan men op die wijze van een goede gezondheid genieten, zijn/haar droombaan verkrijgen, én de relatie hebben die je maar wil. In de oude, Griekse literatuur is dit ook bekend als het 'Pygmalion-effect'.

De manier waarop dit volgens de film zou werken is dat  de persoon zich, bijvoorbeeld, via visualisatie voorstelt dat hetgeen hij/zij wenst al in zijn/haar bezit is, of, als het een bepaalde gebeurtenis is, dat deze al heeft plaatsgevonden. Zo’n beetje gebaseerd op: ‘Vraag en je zult krijgen’, met dit verschil dat er al is.

Deze regels zouden dan zonder onderscheid gelden voor alles wat gewenst kan worden; rijkdom, vrijheid, gezondheid, bezit, maar ook een bepaalde gebeurtenis, of persoon.

Een voorbeeld uit de film: Het personage wil een bepaalde auto. De persoon sluit de ogen en voelt wat hij zou voelen als hij die auto al zou hebben - in plaats van te wensen dat hij hem zou krijgen. Door alleen maar te wensen ben je in lijn met het hebben van het specifieke object in de toekomst waardoor deze gebeurtenis altijd in de toekomst zal blijven. Door te voelen dat je hem al hebt, zul je hem aantrekken en zal het vanzelf op je pad komen.



Pygmalion, een Griekse Mythe...

Omdat Pygmalion, die vrouwen jarenlang in zonde had zien verkeren en een afkeer voelde van het kwaad dat de natuur zo ruimschoots sinds Eva in de vrouwenziel gelegd heeft, bleef hij steeds vrijgezel en vrouwloos.

Maar ondertussen maakt hij wel met schitterend vakmanschap een wit-ivoren beeld, geeft het een schoonheid die geen vrouw van huis uit ooit bezit en wordt verliefd op zijn eigen werkstuk. Pygmalion bewondert haar en brandt van hartstocht voor dit namaaklichaam.

Op een dag was het jaarlijkse feest van Aphrodite aangebroken. Jonge koeien werd geofferd. Pygmalion bleef na het offer bij het altaar staan en sprak een stille wens: "O goden, als u alles geven kunt, geef mij een vrouw". Aphrodite, zelf aanwezig op haar feest, begreep wat deze wens beduidde: driemaal schoot de vlam hoog op en blies een vuurtong in de lucht, ten teken van genade.

Zodra hij thuiskwam, haastte hij zich naar zijn geliefde beeld en kust haar mond. Zij lijkt erdoor te smelten, hij kust haar nomaals, raakt met een vingertop haar borsten aan: het aangeraakte ivoor wordt week, de kilte lijkt te verdwijnen, het voegt zich naar zijn druk, is soepel, net zoals bijenwas van de Hymettus zacht wordt door de zon en zich laat drukken tot vele vormen en juist door het kneden kneedbaar wordt.

Terwijl hij eerst, totaal verbijsterd, nog geen vreugde toelaat, bang voor bedrog, streelt hij verliefd steeds weer, steeds meer dat lieve beeld en op de duur streelt hij een levensechte vrouw: zijn tasten deed haar bloed veel sneller door de aderen stromen.

Dan spreekt Pygmalion woorden uit waarmee hij Aphrodite dankt, diep uit zijn hart, en drukt zijn lippen op lippen die niet meer onecht zijn en het meisje heeft zijn kus gevoeld, begint te gloeien, opent de ogen, kijkt schuchter in het daglicht, om vervolgens haar minnaar aan te staren.

Het huwelijk, eerst door Aphrodite voorbereid, ontving haar zegen: negenmaal had de maan haar sikkel tot een schijf gevuld, toen Paphos werd geboren. En de stad Paphos, op het eiland Cyprus, draagt die nog altijd die naam.

Organisaties gespecialiseerd in secret (the)


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in secret (the) op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht