De straling van de zon is verdeeld in ultraviolette, zichtbare- en infraroodstraling. De infrarode straling is het warme deel van het zonnespectrum. Het lichaam wordt in de infraroodcabine door de infraroodstraling rechtstreeks verwarmd; niet, omdat de omgeving warmer wordt zoals in de sauna het geval is. Dit effect wordt dieptewarmte genoemd. In vergelijking met de warmte in een sauna, wordt de warmte in een infraroodcabine als minder benauwend ervaren.
Infraroodstraling is verdeeld in drie golflengtes, namelijk: - korte golf infrarood (IR- A) - - middengolf infrarood (IR- B) en - lange golf infrarood (IR- C).
Sommige infraroodcabines maken gebruik van elementen met straling uit het korte golfbereik en andere cabines gebruiken elementen met straling uit het midden- en lange golfbereik. De verschillende golflengtes kunnen een andere uitwerking op het lichaam hebben.
IR- A straling: De korte golfstraling, ook wel IR-A straling genoemd, staat bekend als de meest therapeutische infraroodstraling. Het lichaam wordt verwarmd, de cabine niet. De infraroodstraling, en daarmee de warmte, dringt tot diep in de huid door. Deze straling verlicht reumatische pijnen en spierpijn. Het is niet nodig om de cabine voor te verwarmen. Omdat de warmte direct wordt opgenomen door het lichaam, hoeft de deur van de cabine niet gesloten te blijven.
IR- B straling: Deze straling is de middengolf infraroodstraling. Ook deze straling dringt direct door in de bovenste huidlagen, maar minder diep dan de IR- A straling. De dieptewarmte werking zoals bij IR- A straling blijft uit.
IR- C straling: deze wordt gebruikt voor verwarming van de lucht in de cabine. De luchtvochtigheid daalt door de hoge temperatuur in de cabine. De bovenste huidlaag wordt op deze manier verwarmd en de straling dringt het lichaam niet binnen. Bij IR- C infraroodstraling zult u het meest gaan transpireren door de hoge temperatuur in de cabine. Het is noodzakelijk om voor gebruik de cabine op te warmen. Voor de beste werking is het aan te raden de deur dicht te houden tijdens het gebruik.
Naast de lichamelijke en geestelijke ontspannende werking, kan het gebruik van een infraroodcabine ook zorgen voor een verlichting van lichamelijke klachten.
Het lichaam wordt aan het werk gezet omdat de lichaamstemperatuur van binnenuit hoger wordt. Het lichaam wil namelijk de warmtebelasting tegengaan en de warmte kwijtraken.
De zweetklieren in de huid gaan zweet produceren, wat wordt verdampt aan het huidoppervlak. Het lichaam wil via de bloedbaan de warmte afvoeren. Daarom gaat het hart harder werken waardoor de bloedcirculatie toeneemt. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van het hele lichaam.
Afvalstoffen worden beter en sneller afgevoerd en de huid wordt gereinigd. Uw huid zal er gezonder uitzien en klachten van huidaandoeningen kunnen verminderd worden.
Ook kan de dieptewarmte van infraroodstraling voor verlichting van spier- en gewrichtspijnen zorgen. Pijnlijke en geblesseerde spieren herstellen sneller door de toevoer van het zuurstofrijke bloed.
Een gemiddelde sessie in de infrarood cabine duurt ongeveer 20 à 30 minuten. Daarna is het verstandig om 10 minuten rust te nemen en het vocht dat u verloren bent door het zweten aan te vullen. Het is dus belangrijk dat u voldoende vocht binnenkrijgt als u gebruik maakt van een infraroodcabine, omdat u immers veel vocht verliest door het transpireren. Voor, tijdens en na de sessie voldoende water drinken is dan ook aan te bevelen.
Lichttherapie, ook wel kleurentherapie, of kleurlichttherapie genoemd, kan tot de mogelijkheden behoren bij de infraroodcabine. Met lichttherapie kunt u extra energie opdoen in de donkere wintermaanden. Klachten van moeheid, futloosheid en somberheid kunnen verlicht worden. De verschillende kleuren van de lampen hebben een verschillende uitwerking op het lichaam.
Blauw licht geeft rust en verzacht ontstekingen, terwijl geel licht opwekkend werkt en de vertering stimuleert. Rood versterkt de lichaamsgeest en verbetert de bloedsomloop. Groen is de kleur van balans en werkt rustgevend op het hart en heeft een heilzame werking op de bronchiën, enzovoorts.
Organisaties gespecialiseerd in infraroodcabines
- Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in infraroodcabines op Zoek&Vind.
- Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Blogposts over infraroodcabines
|