ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hypnose

Iemand die hypnose beoefent is een hypnotiseur.

Hypnose, afgeleid van het Griekse 'hypnos' dat 'slaap' betekent, is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men totaal ontspannen is. Haar wetenschappelijke geschiedenis startte in de 18e eeuw, dankzij Franz Anton Mesmer (1734 – 1815). Eerst werkte hij met het zogenaamde animaal magnetisme, dat hij 'mesmerisme noemde en daarna 'therapeutische magnetisme'.

Een andere term voor hypnose is 'hypnotherapie'. Het was James Braid (1795 – 1860) die met de naam 'hypnose' afkwam.

Naast hypnose, waarbij een hypnotiseur de hypnotische toestand tot stand brengt, kennen we ook de zelfhypnose, waarbij men zichzelf in de hypnotische toestand brengt, ook 'autosuggestie' genoemd.

Er zijn verschillende stadia van hypnose, van licht - zoals een lichte roes - tot een zeer zware hypnotische toestand met een totaal verlies van (zelf)bewustzijn en waarbij zelfs een blokkade van zintuiglijke en pijnprikkels kan optreden.

Een lichte hypnotische toestand kan vergeleken worden met een situatie waarin men alles om zich heen even vergeet, zoals het diep verzonken zitten in een boek, of het kijken naar een spannende film waar men helemaal in opgaat.

Bij de zelfhypnose, waarbij de gehypnotiseerde de bewuste controle blijft houden over het hypnoseproces, kan de hypnosetoestand natuurlijk nooit diep zijn. In de meeste gevallen kan men hier ook spreken over'auto-suggestie'.

Er zijn ook geluidsdragers met hypnotherapie die men zelf thuis kan beluisteren. Men moet zich wel aan de instructies houden; mensen met ernstige psychische klachten mogen niet zelf experimenteren met hypnotherapie zonder professionele begeleiding.

Indien men zich laat begeleiden dient de hypnotiseur integer te zijn en een persoon waarin men vetrouwen stelt - want, voor een diepere hypnose is het noodzakelijk dat de gehypnotiseerde zijn zelfcontrole en verantwoordelijkheid tot een volledig overdraagt aan de hypnotiseur. Op die manier kan de gehypnotiseerde een voldoende hogere vernauwing van zijn bewustzijn verkrijgen. Hij maakt als het ware zijn geest los van allerlei standaardprocessen en verwacht dat deze overgenomen worden door de hypnotiseur.

Het is ook mogelijk dat dwanghandelingen bewust door de hypnotiseur worden geprogrammeerd: we spreken dan van post-hypnotische suggesties. Hierbij zijn in het onbewuste deel van de gehypnotiseerde processen tot stand gebracht die hij ook lang na de hypnose niet zelf meer onder controle heeft. Hij kan dan opeens iets gaan doen of denken wat hij normaal nooit gedaan zou hebben. Op deze manier kunnen ook gewenste handelingen worden geprogrammeerd, zoals het niet-roken als men wil roken. Echter het nadeel van dit soort programmering is dat het symptoombestrijding is.

In elk geval: indien er sprake is van post-hypnose zou dat vooraf moeten besproken worden.

Door middel van hypnose kan men met het onderbewustzijn contact maken. Aldoende kunnen bepaalde blokkades - bijvoorbeeld: ontstaan uit traumatische ervaringen uit de jeugdjaren worden weggeweekt. Inzet van hypnose zou in zulke gevallen opheldering kunnen verschaffen. Dit wordt aangeduid als regressietherapie, alhoewel regressietherapie ook een term is die men geeft indien men iemand terug in de moederschoot wil brengen, of naar een vorig leven.

Hypnose is in zeer veel gevallen een hulpmiddel om therapeutische doelen te bereiken. Het wordt ook, bijvoorbeeld, met succes toegepast als vervanging van (plaatselijke) anesthesie, onder meer in de tandartspraktijk.

Toch mogen we dit thema niet beëindigen zonder een woordje waarschuwing. Het is en blijft een belangrijk beginsel dat de hypnotiseur voor 100% integer is - want, wat men ook beweert, of schrijft: onder diepe hypnose kan men een mens alles - maar dan ook alles - laten doen wat men maar wenst. Hetzelfde geldt voor post-hypnose, natuurlijk.

In wezen hebben we het dan niet meer over hypnose, wel over hersenspoeling, maar een naamverandering doet niets ter zake. Vanuit het standpunt van de hypnotiseur moet respect voor de medemens steeds voorop staan.

Ook tijdens NLP- sessies, een afkorting van Neuro-Linguïstisch Programmeren, wordt meestal hypnose toegepast.

Organisaties gespecialiseerd in hypnose


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in hypnose op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!

Boeken over hypnose


Hypnotherapie
Hypnotherapie
Barbelo C. Uijtenbogaardt
7/10
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht