Fasciatherapie is een vorm van massagetherapie en een zachte manier van behandelen, die het lichaam beter laat functioneren en tevens rekening houdt met de vitale, de psycho-emotionele en de gedragsmatige factoren van een problematiek. Deze methode is ontwikkeld door Prof. Dr. Danis Bois. Het woord 'fascia' is Latijn voor 'bindweefsel', dat 98% van ons lichaam uitmaakt. Dit weefsel heeft een verbindende en ondersteunende functie voor alle structuren in ons lichaam en speelt een belangrijke rol in de circulatie van de lichaamsvloeistoffen en stoffenuitwisseling.
Er zijn drie lagen fascie: onderhuidse fascie, diepliggende fascie, en verbindende fascie.
-
De onderhuidse fascie heeft als functie het vasthouden van lichaamsvet en water, en het geeft doorgang aan zenuwen en bloedvaten. In sommige delen van het lichaam omvat het spieren die de beweging van de huid toelaten.
-
De diepe fascie ligt dieper in het lichaam dan de onderhuidse fascie. Het maakt beweging van spieren mogelijk, en, net als bij de onderhuidse fascie, geeft het doorgang aan zenuwen en bloedvaten. Op sommige plaatsen in het lichaam verzorgt het bevestiging voor spieren en vangt het in enige mate schokken op.
-
De verbindende fascie ligt tussen de diepliggende fascie en de membranen die rond de lichaamsholten liggen. Het overbrugt de mogelijke ruimte tussen de diepe fascie en de membranen, het geeft flexibiliteit en maakt beweging van de interne organen mogelijk.
De fascia is een heel gevoelig weefsel dat reageert op fysieke en psychische stress van de persoon met een spanning; waardoor de voeding en de doorbloeding van de weefsels verstoord wordt. Hierdoor ontstaat pijn en ontsteking. Naarmate het probleem niet verzorgd wordt, verstoort het de psycho-emotionele toestand en het bewegingspatroon.
De opbouw van behandeling hangt af van de aandoening én van de persoon die naar de fasciatherapeut toestapt. Een behandeling fasciatherapie kan bestaan uit een manuele behandeling, een oefentherapie, introspectie - en, indien gewenst, een therapeutisch gesprek.
De manuele behandeling is erop gericht om huid, spieren, gewrichten, zenuwen en bloedvaten vrij te maken met subtiele rek-en druktechnieken en de circulatie van de lichaamsvloeistoffen te verbeteren.
De bewegingstherapie draagt bij tot een juist bewegingspatroon en voor een duurzamer resultaat. De oefeningen zijn afgestemd op het probleem en de individuele mogelijkheden van de persoon. Kan de persoon daarenboven ook zijn aandacht houden bij de handelingen van de therapeut, of de oefeningen en de reactie van het lichaam hierop, dan vergroot hij zijn betrokkenheid bij het proces en zijn de resultaten beter geïntegreerd. Dit geschiedt via een verklarend gesprek.
Indien de klacht zuiver lichamelijk is, volstaat een doelgerichte manuele behandeling en een ondersteunende oefentherapie.
Bron: Wikipedia
Organisaties gespecialiseerd in fasciatherapie
- Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in fasciatherapie op Zoek&Vind.
- Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Blogposts over fasciatherapie
|