ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Elektrotherapie

Elektrotherapie behelst het stimuleren van bepaalde delen van het lichaam met zeer zwakke elektrische stroompjes. Deze techniek wordt in principe gebruikt om chronische pijn te verlichten en de spiertonus te verbeteren.

Het effect van de elektrische stroompjes hangt af van de frequentie: stroom met een lage frequentie (minder of gelijk aan 20Hz) wordt gebruikt wegens de pijnstillende werking. De bij de pijn betrokken zenuwen worden gestimuleerd door elektroden op de huid te plaatsen die de pijnsensatie blokkeren. Deze techniek heet 'transcutane elektrische neurostimulatie (TENS)'.

Stroom van een gemiddelde frequentie (60-200 Hz) word gebruikt voor musculaire elektrostimulatie. Er is geen pijnstillend effect. De micro-impulsen kunnen juist een zenuwimpuls op een spier stimuleren, die daardoor samentrekt. Met deze techniek kunnen dus bepaalde spieren worden gestimuleerd.

- Jacques-Arsène d'Arsonval (1851–1940) was een Franse arts, natuurkundige en uitvinder van de draaispoelgalvanometer en waarschijnlijk ook van de thermokoppel ampèremeter. Hij leverde een belangrijke bijdrage aan de elektrotherapie.

D'Arsonval staat, door zijn vele ontdekkingen op het gebied van het geneeskundig toepassen van elektriciteit, aan de basis van de moderne elektrofysiologie. Zo bestudeerde hij,onder andere, de medische effecten van hoog frequente elektrische stromen op dieren en mensen. Om de zwakke stromen van de spiersamentrekkingen op te sporen, bouwde hij diverse meetinstrumenten, waaronder de draaispoelgavanometer, die hij samen met natuurkundige Marcel Deprez rond 1880 ontwikkelde.
 

Organisaties gespecialiseerd in elektrotherapie


  • Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in elektrotherapie op Zoek&Vind.
  • Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht