Dierenhomeopathie kan gerust gezien worden als een aanvulling op de reguliere diergeneeskunde. In wezen gelden dezelfde regels als bij mensen, enkel de verhoudingen liggen anders. Homeopathie is maatwerk. Anders gezegd: men gaat aan een marmot niet dezelfde hoeveelheden voorschrijven als aan paarden, koeien of olifanten.
Net als voor de mens kiest een homeopaat voor het zieke dier een homeopathisch middel op basis van observeren, het verzamelen van zoveel mogelijk informatie en studie. Een goed gekozen middel brengt bij het dier reacties teweeg die leiden tot zelfgenezing - of, indien reeds onherstelbare schade is aangericht, tot verzachting van de klachten.
Maar ook homeopathie kent verschillende stromingen. De meest bekende is de klinische homeopathie. Dit zijn de zogenaamde kant en klare homeopathische middelen die je in de winkel kunt kopen. Deze middelen zijn geënt op een grote groep gebruikers en bevatten diverse homeopathische ingrediënten.
De klassieke homeopathie daarentegen, kijkt niet alleen naar de ziekte van de patiënt, maar naar het totaalbeeld van de symptomen. De oorzaak van de klachten ligt vaak dieper dan men denkt. Daarom is het belangrijk dat de homeopaat een duidelijk beeld van de patiënt verkrijgt. Hiervoor neemt hij of zij ruim de tijd.
In een homeopathisch consult wordt ook gekeken naar het karakter en (afwijkend) gedrag van het dier om zo tot een totaalbeeld te komen. Hierbij spelen vaak ook traumatische gebeurtenissen in het leven van het dier mee. Denk aan mishandeling, te vroeg gescheiden zijn van de moeder, afgedankt zijn, en ga zo maar door. Het is de eigenaar van het dier die de noodzakelijke informatie moet aandragen. Dit gebeurt door middel van het invullen van een uitgebreide vragenlijst, met vragen over onder andere de (ziekte)geschiedenis en het gedrag van het dier. Op deze wijze kan het meest passende middel, het zogenaamde similium, gevonden worden.
De klachten bij dieren die met een homeopathische behandeling verholpen kunnen worden zijn heel verschillend. Je kunt hierbij denken aan gedragsproblemen, zoals (verlatings)angst, agressie, stress en huidklachten.
In de meeste gevallen bevordert homeopathie een snellere zelfgenezing. De termijn waarbinnen je resultaten kunt verwachten is nochtans heel verschillend. Er kan al resultaat zijn binnen enkele minuten, vooral in acute situaties, maar bij chronische klachten kan het maanden, zo niet langer duren voordat de gewenste resultaten zijn bereikt. In dergelijke situaties moeten namelijk bepaalde vaste gewoonten doorbroken worden en of leefomstandigheden worden aangepast, omdat dit vaak bij huisdieren de oorzaak van de klachten is.
Nadat met de homeopathische behandeling is gestart, is het van belang om het dier goed in de gaten te houden. Wanneer er veranderingen in het gedrag zijn waar te nemen, kan dit erop duiden dat het middel aanslaat. Er kan zelfs tijdelijk een verergering van de klachten optreden, maar dit zal na enkele dagen weer overgaan.
Daarna kun je een zichtbare verbetering verwachten. Merk je helemaal niets, dan is het hoogstwaarschijnlijk niet het juiste middel voor het dier. Soms lijkt het op een puzzel, waarbij je op zoek gaat naar het middel dat voor het dier in kwestie het meest geschikt is, gewoonweg omdat het dier zich niet verbaal kan uitdrukken.
Benadrukt dient te worden dat een klassiek homeopaat geen medische diagnose stelt. Dit is expliciet voorbehouden aan de dierenarts. Voor aanvang van een homeopathische behandeling stelt men dan ook altijd als voorwaarde dat de dierenarts het dier heeft onderzocht en een diagnose heeft gesteld.
Het behandelen van het sproeigedrag van een kater heeft bijvoorbeeld ook geen zin, als blijkt dat het dier blaasontsteking heeft en daarom zijn plas niet kan ophouden. Ook worden de eigenaren van de dieren gewaarschuwd niet te stoppen met de eventuele reguliere medicatie van de dieren, zonder dit te overleggen met de dierenarts.
Tot besluit: Homeopathie kan op alle dieren worden toegepast. Niet alleen op huisdieren, maar ook landbouwdieren kunnen succesvol met homeopathische middelen worden behandeld.
Organisaties gespecialiseerd in dierenhomeopathie
- Vind nog meer organisaties gespecialiseerd in dierenhomeopathie op Zoek&Vind.
- Jouw organisatie er nog niet tussen? Voeg ze toe op Zoek&Vind!
Blogposts over dierenhomeopathie
|