ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat is of zijn de belangrijkste reden(en) van het begin van de oorlog?

… tussen Oekraïne en Rusland.
door Tsenne Kikke - donderdag 20 februari 2025 2:02

Stel die vraag aan een journalist en je zult alles over de Maidanrevolutie van 2014 en de daaropvolgende nationalistische opstanden in Donbas mogen aanhoren. Na die opstand vielen er wel Russische troepen in ongemarkeerde uniformen de Krim binnen. Later in 2014 veroverden pro-Russische separatisten, gesteund door Russische troepen en militair geschut, delen van Oost-Oekraïne en kwamen daardoor de regio's Donetsk en Luhansk in het nieuws.

- Vraag het een politicoloog en hij zal je alles vertellen over het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991.

- En, vraag het een historicus en hij zal je vertellen: “Nou, je moet 1.000 jaar teruggaan naar Kievse Rus...”.

Feit is, dat voorafgaand aan de invasie, Vladimir Poetin de door Rusland gesteunde afgescheiden regio's Donetsk en Luhansk als onafhankelijke volksrepublieken erkende, beide gelegen in het betwiste Donbas-gebied. Wat begon als een zorgwekkende situatie met hoop op dialoog en diplomatie, ontwikkelde zich vervolgens tot wat de toenmalige Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken omschreef als de “meest flagrante daad van agressie in Europa sinds” de Tweede Wereldoorlog

Maar op dit ogenblik begrijpen velen Trump niet. Het is alsof hij niet beseft dat Rusland de agressor is en Oekraïne het land dat zich ertoe moet verdedigen, klinkt het. In ieder geval: welk onderzoek je ook verricht, dien je het vanuit het grotere geheel te bekijken.

Nu weet ik het niet, maar vermoed dat de info op Wikipedia enigszins te vertrouwen is. Zo lezen we er, onder andere, het volgende op....

Tussen haakjes: (Tracht er voor jezelf de mogelijke redenen uit te distilleren, maar belangrijk is: "In welke mate heeft Trump gelijk of ongelijk?"... Uiteindelijk kunnen wij er eveneens mee betrokken worden.)

Een stukje voorgeschiedenis

In februari 2014 grepen er in Oekraine gewelddadige confrontaties tussen binnenlandse troepen en demonstranten plaats, die uitmondden in de 'Revolutie van de Waardigheid', waarbij meer dan honderd doden vielen. De Russisch-gezinde president Janoekovytsj verloor toen de meerderheidssteun van het Oekraïense parlement, de 'Verchovna Rada'. Deze zette hem op 22 februari 2014 af en schreef nieuwe verkiezingen uit. Janoekovytsj vluchtte dan maar naar Rusland.

Ondertussen werd er in Kiev een nieuwe regering gevormd, de interim-regering-Jatsenjoek I. In de overwegend Russischtalige delen van Oekraïne braken protesten uit tegen de nieuwe regering, waarna Rusland het schiereiland de Krim bezette. Op de Krim en in de Donbas grepen pro-Russische rebellen de macht en schreven er eigen lokale referenda uit. Deze werden slechts door Rusland erkend als volksraadpleging.

Op 17 maart 2014 werd op de Krim de onafhankelijkheid uitgeroepen en op 18 maart werd het schiereiland geannexeerd door Rusland. Andere landen spraken van een niet-legitieme annexatie van Oekraïens grondgebied en beschuldigen Rusland ervan dat het de protesten tegen de nieuwe Oekraïense regering aanmoedigde om het land te destabiliseren.

Op 11 mei 2014 riepen pro-Russische separatisten in de Donbas (Oost-Oekraïne) de onafhankelijkheid uit van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk, die samen de confederatie Nieuw-Rusland zouden vormden. Het kwam tot een gewapende strijd tussen het Oekraïense leger dat werd geholpen door paramilitaire troepen en de door Rusland gesteunde separatisten.

Na de presidentsverkiezingen van 25 mei 2014 werd, op 7 juni 2014, Petro Porosjenko aangesteld als de nieuwe president van Oekraïne. Op 20 mei 2019 werd Porosjenko opgevolgd door de komiek en tv-persoonlijkheid Volodymyr Zelensky.

De spanningen in het sinds 2014 aanhoudende conflict in Oost-Oekraïne liepen vanaf februari 2021 verder op door een grote Russische militaire troepenopbouw langs de grens met Oekraïne.

Op 9 december 2021 sprak Poetin over discriminatie van Russischtaligen buiten Rusland en zei: 'Ik moet zeggen dat Russofobie een eerste stap is naar genocide. Jij en ik weten wat er in de Donbas gebeurt. Het lijkt zeker erg op genocide.' Rusland veroordeelde ook de Oekraïense taalwet. Op 15 februari 2022 zei Poetin tegen de pers: 'Wat er in de Donbas aan de hand is, is precies genocide.' Maar, de beschuldigingen van genocide werden door de Europese Commissie afgewezen als Russische desinformatie. De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Ned Price, zei dat de Russische regering dergelijke claims deed als 'een excuus om Oekraïne binnen te vallen'.

In datzelfde december 2021 diende Rusland twee ontwerpverdragen in met 'veiligheidsgaranties' verzoeken, waaronder een juridisch bindende belofte dat Oekraïne nooit zou toetreden tot de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), evenals een vermindering van de NAVO-troepen en materieel gestationeerd in Oost-Europa.

De meeste van deze voorwaarden werden door westerse leiders echter als onrealistisch van tafel geveegd. De eisen van Rusland gingen gepaard met een dreigement dat er een militair antwoord zou komen als de VS en NAVO zouden vasthouden aan hun 'agressieve lijn'. Poetin herhaalde dat een eventuele toetreding van Oekraïne tot de NAVO voor hem absoluut onbespreekbaar was. Bovendien was naar eigen zeggen eveneens  bezorgd over de Russischtalige bevolking van het buurland.

De VS schatte in december 2021 dat Rusland meer dan 175.000 troepen zou kunnen verzamelen om Oekraïne binnen te vallen. De Oekraïense minister van Defensie, Oleksij Reznikov, verklaarde: 'We hebben 250.000 officiële militairen in ons leger en bovendien 400.000 veteranen en 200.000 reservisten. 175.000 is niet genoeg om naar Oekraïne te gaan.' Reznikov beweerde dat Rusland eind januari 2022 een grootschalige aanval op Oekraïne zou kunnen lanceren.

Rusland begon in januari 2022 met de langzame evacuatie van zijn ambassadepersoneel in Kiev. De motieven van de evacuatie waren onbekend en werden onderworpen aan meerdere speculaties. Medio januari meldden inlichtingen van het Oekraïense ministerie van Defensie dat Rusland zich in de laatste fase bevond van de voltooiing van de militaire opbouw aan de Russisch-Oekraïense grens, met 127.000 troepen in de regio. Onder de troepen waren 106.000 landstrijdkrachten en voor de rest waren het zee- en luchtstrijdkrachten. Er waren 35.000 door Rusland gesteunde separatistische troepen en nog eens 3.000 Russische troepen in het door rebellen gecontroleerde oosten van Oekraïne. Volgens de schatting had Rusland 36 9K720 Iskander-systemen voor korteafstandsraketten nabij de grens ingezet, waarvan vele op korte afstand van Kiev waren gestationeerd. De inlichtingen rapporteerden ook een geïntensiveerde activiteit van de Russische inlichtingendienst. Een analyse uitgevoerd door de Noord-Atlantische Raad van 20 januari concludeerde dat Rusland aanvullende kritieke gevechtscapaciteiten in de regio had ingezet.

Er werden grote Russische militaire eenheden verplaatst naar Wit-Rusland onder het mom van eerder geplande gezamenlijke militaire oefeningen die in februari 2022 zouden plaatsvinden. Het hoofdkwartier van het Oostelijk Militair District werd namelijk ingezet in Wit-Rusland. Oekraïense en Amerikaanse functionarissen geloofden dat Rusland probeerde Wit-Rusland te gebruiken als platform voor een aanval op Oekraïne vanuit het noorden, vanwege de nabijheid van de Wit-Russisch-Oekraïense grens met de stad Kiev.

Op 19 januari 2022 zei de Amerikaanse president Joe Biden dat volgens hem 'Rusland naar Oekraïne zou verhuizen', en dat Poetin voor een invasie 'een serieuze en hoge prijs' zou moeten betalen en 'er spijt van zou krijgen'.

Op 20 januari 2022 kondigde Rusland plannen aan om later die maand grote marine-oefeningen te houden. Alle Russische marinevloten met 140 schepen, 60 vliegtuigen, 1.000 eenheden militair materieel en 10.000 soldaten zouden daarbij betrokken zijn, in de Middellandse Zee, de noordoostelijke Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan, de Noordzee en de Zee van Ochotsk. Op 28 januari meldde 'Reuters' dat anonieme Amerikaanse functionarissen hadden onthuld dat Rusland bloedvoorraden en ander medisch materiaal in voorraad had opgeslagen. In een interview met 'The Washington Post' in januari 2022 waarschuwde Zelensky dat Russische troepen de Donbas zouden kunnen binnenvallen en het konden overnemen. Hij voerde ook aan dat een invasie zou leiden tot een grootschalige oorlog tussen Oekraïne en Rusland.

Als reactie op de verwachting van een invasie na de hernieuwde militaire opbouw van meer dan 100.000 Russische troepen nabij de Russisch-Oekraïense grens, begonnen enkele NAVO-lidstaten in januari 2022 met het verstrekken van militaire hulp. Deze hulp omvatte het leveren van dodelijke wapens, waarbij de VS toestemming gaf aan de NAVO om anti-pantserraketten en andere in de VS gemaakte wapens naar Oekraïne te sturen. De eerste Amerikaanse zending van zo'n 90 ton dodelijke wapens arriveerde op 22 januari 2022 in Oekraïne. De VS leverden FGM-148 Javelin antitankraketten, anti-pantserartillerie, zware machinegeweren, handvuurwapens, munitie, beveiligde radiosystemen, medische apparatuur en reserveonderdelen. Andere Europese landen volgden het voorbeeld.

Op 5 februari 2022 meldden twee anonieme Amerikaanse functionarissen dat Rusland 83 tactische bataljons had verzameld, naar schatting 70 procent van de gevechtscapaciteiten, voor een grootschalige invasie van Oekraïne. Er werd ook voorspeld dat een hypothetische invasie zou resulteren in 8.000 tot 35.000 militaire slachtoffers en 25.000 tot 50.000 burgerslachtoffers. De functionarissen verwachtten dat het mogelijke startvenster zou zijn tussen 15 februari tot eind maart, wanneer extreem koud weer de wegen zou bevriezen en zou helpen bij het verplaatsen van gemechaniseerde eenheden.

Op 8 februari, zou een vloot van zes Russische landingsschepen, namelijk de Korolev, de Minsk en Kaliningrad van de Baltische Vloot; en de Petr Morgunov, de Georgiy Pobedonosets en de Olenegorskiy Gornyak van de Noordelijke Vloot, naar de Zwarte Zee zijn gevaren voor marine-oefeningen. De vloot arriveerde twee dagen later in Sebastopol. Op 10 februari kondigde Rusland twee grote militaire oefeningen aan. De eerste was een marine-oefening aan de Zwarte Zee, waartegen Oekraïne protesteerde omdat het ertoe leidde dat Rusland de vaarroutes blokkeerde bij de Straat van Kertsj, de Zee van Azov en de Zwarte Zee. Ten tweede was er een gezamenlijke militaire oefening van Wit-Rusland en Rusland in regio's dicht bij de Wit-Russisch-Oekraïense grens, waarbij 30.000 Russische troepen en bijna alle Wit-Russische strijdkrachten betrokken waren. Als tegenreactie hield Oekraïne zelf militaire oefeningen, waarbij 10.000 Oekraïense troepen betrokken waren. Beide oefeningen waren gepland voor tien dagen.

Op 11 februari werd het aantal Russische troepen aan de Oekraïense grens door 'The Moscow Times' op 140.000 geschat. Nieuwe satellietdata lieten een ogenschijnlijke toename van troepen op de Krim en in de Russische oblast Koersk zien. Ook leek het alsof er in Wit-Rusland twee veldhospitalen werden gebouwd. De VS en de NAVO bestempelden de oefeningen als de grootste in Wit-Rusland sinds de Koude Oorlog, en zagen het als een mogelijk plan om Oekraïne vanuit het noorden aan te vallen.

De nationale veiligheidsadviseur van de VS, Jake Sullivan, verklaarde op 20 februari dat een aanval op elk moment kon beginnen. Los daarvan publiceerden de media verschillende rapporten, op basis van verkregen Amerikaanse inlichtingen die aan verschillende bondgenoten waren gedeeld, met specifieke verwijzingen naar 16 februari als een mogelijke startdatum voor een grondinvasie. Na deze verklaringen gaf de VS het merendeel van hun diplomatieke staf en alle militaire instructeurs in Oekraïne de opdracht om te evacueren. Talloze landen, waaronder Japan, Duitsland, Australië en Israël, drongen er bij hun burgers op aan om Oekraïne onmiddellijk te verlaten. De volgende dag schortte KLM haar vluchten van en naar Oekraïne op.

Op 17 februari kondigde Rusland oefeningen met onder andere intercontinentale ballistische raketten en kruisvluchtwapens aan. Volgens het Russische ministerie waren deze oefeningen al langer gepland, 'om de paraatheid en betrouwbaarheid van (kern)wapens te controleren'. Op 19 februari werden twee Oekraïense soldaten gedood, terwijl nog eens vijf gewond raakten door artillerievuur van separatisten. Op 18 februari kondigde Biden aan dat hij ervan overtuigd was dat Poetin de beslissing had genomen om Oekraïne binnen te vallen.

Vanaf 17 februari escaleerden de gevechten in de Donbas aanzienlijk. Terwijl het aantal aanvallen in de eerste zes weken van 2022 tussen de twee en vijf per dag lag, maakte het Oekraïense leger op 17 februari melding van 60 aanvallen. Russische staatsmedia berichtten op dezelfde dag meer dan 20 artillerie-aanvallen op posities waar zich Russische separatisten bevonden. De Oekraïense regering beschuldigde Russische separatisten van het beschieten van een kleuterschool in Stanytsia Luhanska met artillerie. De seperatistische volksrepubliek Loegansk verklaarde dat haar strijdkrachten waren aangevallen met mortieren, granaatwerpers en machinegeweer vuur door Oekraïense troepen.

Aan het front in Oost-Oekraïne verslechterde de situatie tussen Oekraïne en de separatistische volksrepublieken Loegansk en Donetsk dag na dag. Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) werd het staakt-het-vuren op zaterdag 19 februari in Donetsk en Loegansk meer dan 1500 keer geschonden. Diezelfde dag verklaarden de opstandige regio’s Donetsk en Loegansk een algehele mobilisatie te hebben afgekondigd. Uit de regio Donetsk zouden al zo’n 6.000 mensen geëvacueerd zijn voor het veronderstelde offensief van het Oekraïense leger.

Op 21 februari 2022 verzochten de leiders van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk, respectievelijk Denis Poesjilin en Leonid Pasetsjnik, president Poetin de onafhankelijkheid van de republieken officieel te erkennen. Beide leiders stelden ook voor een verdrag te ondertekenen over vriendschap en samenwerking met Rusland, en ook over militaire samenwerking. Diezelfde dag meldde Poetin dat het besluit over de erkenning van de twee Volksrepublieken die dag zou worden genomen.

Het verzoek werd onderschreven door de Russische minister van defensie, Sergej Sjojgoe. De Russsiche premier Michail Misjoestin zei dat de regering de basis voor een dergelijke stap al 'al vele maanden' had gelegd. Later die dag ondertekende Poetin decreten over de erkenning van de volksrepublieken Donetsk en Loegansk. Bovendien werden verdragen 'over vriendschap, samenwerking en wederzijdse bijstand' tussen Rusland en de zelfverklaarde volksrepublieken ondertekend

Op 22 februari 2022 erkende Rusland de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk, inclusief hun claims op het gehele grondgebied van respectievelijk de Oekraïense oblasten Donetsk en Loehansk, die zij maar voor de helft controleerden. Met de goedkeuring van het Russische parlement stuurde hij, onder het mom van een 'vredesmissie', Russische militairen naar de twee separatistische Oekraïense volksrepublieken.

Om een invasie te rechtvaardigen, beschuldigde Poetin de Oekraïense samenleving en de regering ervan te worden gedomineerd door neo-nazisme. Ook haalde hij een antisemitische samenzweringstheorie aan, die Russische christenen, in plaats van joden, als de echte slachtoffers van nazi-Duitsland beschouwt. Ondanks de aanwezigheid van extreemrechtse groepen in Oekraïne, waaronder het neonazistische Azovbataljon en de Rechtse Sector, beschreven analisten de retoriek van Poetin als een overdrijving van de invloed van extreemrechtse groepen in Oekraïne. "Er is geen brede steun voor de ideologie in de regering, het leger of de bevolking."

In de ochtend van 24 februari 2022 kondigde Poetin een 'speciale militaire operatie' aan om Oekraïne te 'demilitariseren en denazificeren', waarna Rusland Oekraïne vanuit meerdere kanten binnenviel. Vrijwel direct daarna ontploften kruisraketten in Kiev en andere Oekraïense steden en vielen Russische grondtroepen vanuit Rusland, de bezette Oekraïense gebieden en buurland Wit-Rusland Oekraïne binnen. Zelensky kondigde in een reactie de staat van beleg en een algehele mobilisatie af. Westerse leiders veroordeelden de invasie in scherpe bewoordingen.

Enkele volkse meningen uit 2020...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

En, dan hebben we nog een 400-tal sterk afgeprijsde boeken!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht