ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wat doe je als een vriend, familielid of geliefde verandert in een complotdenker?

Philipp Schmid: "Ga in zijn verhaal op zoek naar dat ene sprankje waarheid".
door Tsenne Kikke - zondag 20 oktober 2024 16:49

Yvonne kan steeds moeilijker omgaan met haar broer Harold, sinds hij een complotdenker is geworden. Ze kreeg al het advies om een meta-gesprek te voeren: om niet in discussie te gaan over wat wel of niet waar is, maar bijvoorbeeld over de vraag wat kritisch denken eigenlijk is, en over onderling gedeelde waarden. Maar wat als ze wél op de inhoud wil ingaan?

Yvonne: “Ik merk dat ik nu in een fase ben beland waarin ik in het gezelschap van Harold ieder politiek of maatschappelijk onderwerp mijd. Maar toch zou ik het liefst wel gewoon ook over dat soort onderwerpen kunnen praten. Als je dat soort onderwerpen moet mijden, en je alleen over koetjes en kalfjes kan praten, wat stelt zo’n broer-zus-relatie dan nog voor?”

Het is geen makkelijke weg, want als ze rechtstreeks zou inhakken op de onbewezen theorieën zou ze geen vooruitgang boeken, weet Philipp Schmid. Als taal- en communicatiewetenschapper ontwikkelt hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen technieken die artsen kunnen gebruiken om in gesprek te treden met mensen die een vaccin weigeren. Kan Yvonne daar iets aan hebben in haar situatie?

Kracht van de tegenstander

Philipp Schmid: “Zeker. De belangrijkste overeenkomst is dat je iemand tegenover je hebt die iets gelooft dat vreemd en onbewezen is en zelfs schadelijk kan zijn, zoals in het geval van ongegronde weerstand tegen vaccins. Het verschil is wel dat er bij een dokter en een patiënt al een soort natuurlijke rolverdeling is, waarbij de dokter de expert is en de patiënt niet. Ook al is dat evenwicht in autoriteit misschien verstoord, in de basis is het helder, en daar kun je op voortbouwen. Dat is tussen een broer en zus niet zo, het kan in zo’n familierelatie een issue zijn wie ‘de slimste’ is en wie iets van de ander wil aannemen, dat kan spanning opleveren.”

Als we aannemen dat Yvonne erin slaagt om het gesprek met haar broer gaande te houden, zijn er volgens Schmid ruwweg drie stappen nodig om uiteindelijk over de inhoud te kunnen praten. En de complottheorie te weerleggen. Of op zijn minst een opening te vinden naar twijfel – en daarmee naar versterkte eensgezindheid.

Die stappen zijn ontleend aan het project Jitsu Vax, een samenstelling van Jiu Jitsu en vaccinatie. Jiu Jitsu is een vechtkunst waarin je om te winnen gebruik maakt van de kracht van je tegenstander. Zo werkt het ook in deze gesprekstechniek, door inleving en begrip krijg je de gesprekspartner waar je wilt en voer je een ‘empathisch weerleggend interview’.

Stap 1: Stel open vragen

In de eerste stap komt het erop aan om een gesprekssfeer te creëren die gebaseerd is op empathie. Dit is in lijn met de psychologie van de ‘motiverende gespreksvoering’, die bijvoorbeeld ook wordt gebruikt als mensen verteld moet worden dat hun alcoholconsumptie te hoog is – ook dan werkt directe confrontatie averechts. Als we er niet bewust bij nadenken, stellen we makkelijk gesloten vragen, die erg sturend zijn: ‘Vind jij zelf ook niet dat je veel drinkt?’

In deze eerste stap moet je juist vooral open vragen stellen. Wat vind je van dit vaccinatieprogramma? Wat vind je van klimaatverandering? Wat vind je van de verkiezingen? Schmid: “Hierdoor begint de ander te praten. En dat is heel belangrijk om de zogenaamde attitude roots van de persoon te begrijpen. Voor vaccinatiegesprekken hebben we elf verschillende attitude roots geïdentificeerd die mensen ertoe aanzetten om in misinformatie te geloven. Maar op elk gebied bestaan zulke roots. Denk bijvoorbeeld aan religie: als iemand religieus is en je zou dit negeren in je argumentatie, zou je niets bereiken.”

Stap 2: Geef bevestiging

Deze stap is voor wetenschappers en dokteren het moeilijkste, zegt Schmid. “Het komt erop neer dat je de 'attitude root' van de ander nu eerst moet gaan bevestigen. Yvonne zal haar broer Harold ergens gelijk in moeten geven. Ga in zijn verhaal op zoek naar dat ene sprankje waarheid. Ook als de gehele complottheorie volkomen lariekoek is, zal er toch wel ergens iets in zitten dat je kunt beamen.”

Dat kan knap lastig zijn als het bijvoorbeeld gaat om een theorie waarin reptielen een rol spelen in de wereldheerschappij. “De afstand kan groot zijn. En toch is er altijd wel een overeenkomst te vinden. Als iemand de overheid wantrouwt, kun je bijvoorbeeld zeggen dat er inderdaad heel veel voorbeelden zijn van overheden die op geen enkele manier te vertrouwen waren. Ik kom uit Duitsland, van 1933 tot 1945 heeft het naziregime experimenten gedaan op onschuldige gevangenen. Of denk aan de Tuskegee-studie in de Verenigde Staten (1932-1972). Daarin heeft de Amerikaanse overheid Afro-Amerikanen op totaal onethische manier gebruikt als proefpersonen, in de zoektocht naar een medicijn tegen syfilis. Dit resulteert onder bepaalde groepen Afro-Amerikanen nog steeds in wantrouwen tegen de overheid. En je zou kunnen zeggen: met goede grond. Ik vertrouw ook niet altijd op de overheid, zeker niet blind. We moeten op zijn minst kritisch zijn.”

Stap 3: Weerleg de onzin

Als je voldoende onderling vertrouwen hebt opgebouwd of hervonden, en je hebt de ander bevestigd in zijn manier van denken, kan je voorzichtig beginnen aan het weerleggen van de onjuiste opvattingen. “Een arts kan wijzen op zijn jarenlange ervaring en zeggen dat hij het bewijs zelf heeft gezien in de praktijk. Als zus kan je dat niet zeggen tegen je broer. Maar je kunt wel zeggen: ‘Ik vertrouw de overheid ook lang niet altijd, en zeker niet blind. In dit geval zijn er goede redenen om de overheid wél te vertrouwen, ik heb bijvoorbeeld gelezen…’ En dan kun je op specifieke informatie wijzen.”

Bron: Nemo Kennislink

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht