ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Video van OceanGate-topman lokte veel verontwaardiging uit

Tsenne Kikke Auteur
Tsenne Kikke

Geplaatst op
dinsdag 17 september 2024 16:30

De 61-jarige Stockton Rush, de topman van duikbootbedrijf OceanGate, was de avonturier die investeren in veiligheid ‘pure verspilling’ noemde. Een video waarin, hij de bouwregels voor de geïmplodeerde onderzeeër Titan met de voeten trad, deed veel stof opwaaien. Rush maakte ironisch genoeg zelf deel uit van de vijf opvarenden die de duikramp niet overleefden, onder wie de 59-jarige Hamish Harding, een Britse miljardair, zakenman en ontdekkingsreiziger, de Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood met zijn zoon Suleman, en de Franse ontdekkingsreiziger Paul-Henry Nargeolet.

Met de woorden “Ik zou graag herinnerd worden als een innovator”, stak Rush van wal vanuit de Titan. “Ik denk dat het generaal MacArthur was die ooit zei dat je herinnerd wordt voor de regels die je gebroken hebt. Ik heb wel wat regels gebroken om deze onderzeeër te maken. Ik denk dat ik de regels gebroken hebben met mijn logica en goede techniek. Neem de koolstofvezels en titanium. Er is een regel dat je dat niet doet. Wel, ik heb het gedaan”, vertelde de trotse CEO indertijd.

Nochtans weerklonken er vele jaren eerder meerdere alarmbellen rond de onfortuinlijke onderzeeërbouwer. Een aantal specialisten schreven toen verschillende brieven om OceanGate te wijzen op de gevaren van hun ‘avontuurlijke’ ondernemingen.

Zo voldeed de Titan-onderzeeër niet aan verschillende veiligheidsvoorschriften, en er waren bovendien nooit onafhankelijke testen uitgevoerd om uit te klaren of die wel degelijk geschikt was voor zulke dieptes van rond de 4.000 meter.

In 2018 werd David Lochridge, toenmalig hoofd maritieme operaties bij OceanGate, de laan uitgestuurd nadat hij “ernstige veiligheidsrisico’s had aangekaart met betrekking tot het experimentele en ongeteste ontwerp van de Titan”. In een rechtszaak die op zijn plotsklapse ontslag volgde, benadrukte hij de “potentiële gevaren voor als de duikboot extreme diepten bereikte”.

Stockton Rush legde al deze donkerrode signalen al die tijd naast zich neer. De hoogmoed van de CEO, die overigens zelf het leven liet bij de dodelijke Titanic-expeditie, luidde waarschijnlijk jaren geleden al deze catastrofale gebeurtenis in.

In een eerder interview met CBS News uit 2018 beweerde de OceanGate-topman vol overtuiging dat de Cyclops, een gelijkaardige duikboot aan de Titan, “een van de veiligste vormen van transport ter wereld” was. Rush, die ooit als ingenieur nog mee aan de wieg stond van de ontwikkeling van de F-15, durfde er zelfs geld op inzetten dat de onderzeeër “onverwoestbaar” moest zijn. Maar, “Dat is ook wat ze over de Titanic zeiden”, deed de journalist het argument van de CEO meteen op wankele benen lopen. Daarop benadrukte Rush met grote stelligheid dat alles in kannen en kruiken zou komen.

Sterven in een flits van een seconde...

... want, indien je achter de woorden luistert, is het vrij duidelijk dat de onderzeeër tijdens de afdaling als gevolg van een véél te hoge druk vrij snel implodeerde.

Eigenlijk was het een sterven in enkele milliseconden...

Vóór de expeditie waren er dus al grote twijfels over de veiligheid en de haalbaarheid van de Titan-duik naar het wrak van de Titanic. Weet, dat op ongeveer 3.800 meter onder het wateroppervlak de druk aldaar ongeveer 400 keer zo hoog als bij het wateroppervlak. Bij een implosie is er sprake van externe druk die naar binnen is gericht, precies het omgekeerde van een explosie. Het resultaat in het geval van de Titan is waarschijnlijk wel dat er weinig materiaal intact is gebleven. In ieder geval nam die implosie hoogstwaarschijnlijk slechts enkele milliseconden in beslag.

Anders gezegd: een magere troost, misschien, maar de inzittenden zijn in een flits omgekomen en waren zich er niet van bewust dat er iets mis was.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publicerenLaat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht