ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Armenië en Azerbeidzjan: een langslepend conflict

Oorlogen zijn in wezen niet weg te denken…
door Tsenne Kikke - woensdag 27 september 2023 18:04

In de regio Nagorna-Karabach zijn er op 19 september tussen het leger van Azerbeidzjan en Armeense seperatisten opnieuw gevechten uitgebroken. Al sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 staan Armenië en Azerbeidzjan op gespannen voet. De regio Nagorno-Karabach is officieel onderdeel van Azerbeidzjan, maar de bevolking bestaat grotendeels uit Armenen die er de facto over hun eigen staatje regeren. Azerbeidzjan wil graag de controle over deze regio heroveren. Over die regio brak er tussen Azerbeidzjan en Armenie al twee keer een conflict uit. Uiteindelijk kwam er toen door bemiddeling van Rusland een staakt-het-vuren.

Azerbeidzjan werd in 1920 veroverd door de Sovjet-Unie. Armenië een jaar later. Stalin was destijds voorzitter van de Raad van Volkscommissarissen en hij besloot de Armeense regio Nagorno-Karabach over te dragen aan de nieuw opgerichte Azerbeidzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek. Hij deed dit voornamelijk om de gunst van Turkije in te winnen. Turkije en Azerbeidzjan zijn namelijk etnisch en cultureel gezien sterk aan elkaarverwant. Maar gedurende de Sovjetperiode bestonden de Armenië en Azerbeidzjan grotendeels vredig naast elkaar.

Einde Sovjettijd

Toen de Sovjet-Unie uit elkaar begon te vallen, begon de kwestie rond Nagorno-Karabach op te spelen. In 1987 stuurden tienduizenden Armenen handtekeningen naar het Kremlin in Moskou om de regering op te roepen Nagorno-Karabach weer bij Armenië te voegen. Aan dat verzoek werd echter geen gehoor gegeven. In 1988 hield de lokale regering van Nagorno-Karabach een referendum over een mogelijke afscheiding van Azerbeidzjan en aansluiting bij Armenië. De meeste inwoners van de regio stemden hier voor. Dat deed een gewelddadig conflict ontbranden dat in de daaropvolgende jaren, naarmate de Sovjet-Unie steeds verder uiteenviel, alleen maar in gewelddadigheid zou toenemen.

Oorlog en ethnische zuivering

Wat begon als straatgevechten en kleinschalige schermutselingen liep uit op een volwaardige oorlog. Toen de Sovjet-Unie in 1991 daadwerkelijk ontbonden werd, verergerde dit nog meer. De Sovjets lieten veel materiaal en wapens achter in de regio, waarvan zowel de Armenen als de Azerbeidzjanen dankbaar gebruik maakten. Ook maakten beide partijen zich schuldig aan etnische zuiveringen. Uiteindelijk bleek het Azerbeidzjaanse leger niet in staat te zijn om de controle over Nagorno-Karabach te winnen. De Armeense rebellen kenden de regio beter en konden met de steun van Armenië ongeveer 13% van het Azerbeidzjaanse grondgebied in handen houden. In 1994 trok het Azerbeidzjaanse leger zich terug en werd er een staakt-het-vuren ondertekend.

Na 1994 werd het weer enigszins rustig in de regio. Vrede tussen de twee landen kwam er echter nooit officieel en tussen 1994 en vandaag de dag hebben er nog heel wat kleinere gewelddadige conflictjes rond de regio plaatsgevonden. Als vergelding voor het 'bezetten' van Azerbeidzjaans grondgebied hebben Azerbeidzjan en Turkije hun grenzen met zowel Armenië als Nagorno-Karabach gesloten.

Huidige conflict

In 2020 laaide het conflict opnieuw op en braken er gevechten uit in de regio. In september 2020 opende Azerbeidzjan, met steun van Turkije, een offensief. De Azerbeidzjanen braken door de Armeense verdedigingslinies en wonnen in 44 dagen veel terrein. Ze kregen ook controle over de enige verbindingsweg tussen Armenië en Nagorno-Karabach. Uiteindelijk kwam er na 6 weken vechten en duizenden doden tot gevolg een wapenstilstand. De wapenstilstand werd bemiddeld door Rusland, die nog steeds veel invloed heeft in de regio. In het verdrag werd afgesproken dat Russische vredeshandhavers de verbindingsweg zouden bewaken.

De Russische militairen bleken niet in staat om de weg open te houden tot de enclave. In juni 2023 sloot Azerbeidzjan de toegangsweg compleet af. Deze blokkade leidde tot grote voedsel en medicijn tekorten in Nagorno-Karabach. Op 19 september 2023, bijna 3 jaar na het eerder conflict, opende Azerbeidzjan opnieuw de aanval op de enclave. De reden hiervoor was de dood van vier Azerbeidzjaanse militairen en twee burgers in het gebied. Bij de nieuwe aanval op de enclave zijn volgens Armeense bronnen 200 mensen omgekomen en raakten meer dan 400 mensen gewond. Een dag later werd na bemiddeling van Rusland opnieuw een staakt-het-vuren afgekondigd, waarna de Armeense rebellen in het gebied de wapens hebben neergelegd. Volgens deskundigen betekent het verdrag effectief de capitulatie van de Armeniërs in de enclave. Veel etnische Armeniërs verlaten nu het gebied uit angst voor een etnische zuivering van hun bevolkingsgroep.

Bron: IsGeschiedenis

20/09/2023...

Nawoord 28/9/2023: De zelfverklaarde onafhankelijke republiek Nagorno-Karabach, die internationaal niet erkend werd, houdt op 1 januari 2024 op te bestaan. Samvel Sjahramanjan, de president van het separatistische bestuur in Nagorno Karabach, heeft een decreet ondertekend dat alle staatsinstellingen op die datum ontbindt.

Volgens de president van Nagorno-Karabach zullen de Armeniërs die willen blijven, moeten instemmen met de voorwaarden van de herintegratie die Azerbeidzjan zal opleggen. Maar de etnische Armeniërs die er wonen, vrezen dat Azerbeidzjan de regio vooral met Azeri's zal willen bevolken.

Daarom slaan ze massaal op de vlucht naar Armenië. Volgens een woordvoerder van de Armeense premier Nikol Pasjinjan hebben al meer dan 68.000 inwoners van Nagorno-Karabach de grens met Armenië overgestoken. Dat is meer dan de helft van de 120.000 etnische Armeniërs die er tot voor kort woonden.

De Armeense premier beschuldigde Azerbeidzjan van een etnische zuivering. "Binnen enkele dagen zullen er geen Armeniërs meer zijn in Karabach." Pasjinjan beschuldigde de Azeri's ook van illegale arrestaties aan de grens (zie verder). Om Armenië te bereiken, moeten de inwoners van Nagorno-Karabach door de Latsjin-corridor op Azerbeidzjaans grondgebied, de enige uitweg uit de regio naar Armenië.

Daar staat al dagenlang een file van auto's, bussen en tractors, vol mensen die Nagorno-Karabach ontvluchten. Veel mensen zijn daardoor meer dan 24 uur onderweg om Armenië te bereiken.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht