ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Wie volgt Joe Biden als president op?

Joe Biden? Donald Trump? Ron DeSantis? Of, nog iemand anders?…
door Tsenne Kikke - woensdag 26 april 2023 21:13

Het is nu officieel: de nu 80-jarige Joe Biden wil volgend jaar opnieuw verkozen worden als president van de Verenigde Staten. Tegen dan is hij dus 82 jaar oud. Hij vindt dat hij zijn land veilig en wel uit de covidcrisis heeft geleid, de economie weer op de rails heeft gezet en de positie van de VS op wereldvlak opnieuw versterkt heeft. De vraag is of de Democraten daarmee op veilig spelen, of juist een onnodig risico nemen.

Hij deed zijn aankondiging in een videoboodschap van drie minuten, gemonteerd als een lange reclamespot. Die begint met een aanval op de MAGA-extremisten, de aanhangers van de extremistische lijn van Donald Trump. Net als vier jaar geleden stelde Biden zijn eigen ambities en inspanningen voor als een gevecht om de 'ziel van de natie' – een geest van democratie, vrijheid en eerlijke kansen voor iedereen - niet van verdeeldheid en uitsluiting.

Maar daarna kwam de nadruk meer op zijn werk te liggen; werk, dat volgens hem nog niet af is. "Let’s finish the job" was de slagzin waarmee de boodschap eindigde.

Maar, veel hangt af van de 'general election' krachtmeting in november. Of Biden in voldoende staten kan winnen om een meerderheid te behalen in het kiescollege zal ongetwijfeld ook afhangen van zijn Republikeinse opponent. Als Donald Trump, die tenslotte binnenkort in juni 77 jaar oud wordt, de Republikeinse kandidaat zal zijn, kan Biden zich allicht in de handen wrijven - want, Trump schrikt intussen heel wat gematigde Republikeinen en veel onafhankelijke kiezers af. Met Ron DeSantis zouden de kaarten al moeilijker liggen, al zoekt ook DeSantis extremistische standpunten op.

Maar een voorverkiezingsrace kent altijd een onvoorspelbare dynamiek. Trump en DeSantis vissen in elkaars vijver en zouden elkaar ook dwars kunnen zitten, wat kansen biedt aan andere en meer centrumgerichte kandidaten. Met het 'winner takes all-systeem' kan dat de strijd nog een onverwachte wending geven. Stel, dat er aan Republikeinse kant toch een minder radicaal-rechtse kandidaat de overhand haalt, dan zitten de Democraten onvermijdelijk met een probleem. Joe Bidens verkoopsargument en imago van ervaren en redelijk bestuurder is gebaat bij tegenstanders van de fanatieke slag. Dat is de contradictie van de situatie: Biden mag dan al graag zijn beklag doen over de toegenomen en ontspoorde polarisatie in zijn land, met het oog op een tweede ambtstermijn kan hij maar beter hopen op een tegenstrever van de akelig radicale en polariserende soort.

De leeftijd

Precies in zo'n scenario en in die laatste fase van de verkiezingsstrijd zou de keuze voor Biden als Democratische kandidaat verkeerd kunnen uitpakken voor de partij. Want, als de ideologische en politieke afstand tussen Biden en zijn tegenstrever kleiner wordt, dan kunnen niet-politieke kenmerken en verschillen worden uitvergroot. En niemand kan ontkennen of over het hoofd zien dat Joe Biden intussen een oude man is.

Hij begint op zijn tachtigste aan zijn herverkiezingscampagne. Hij zal 82 zijn als hij, herverkozen, de eed aflegt in januari 2025. Hij zal 86 zijn als hij, na zijn tweede termijn, het stokje doorgeeft aan zijn opvolger. Hoewel je beducht moet zijn voor fake news-filmpjes waarin zijn stramme loopjes, versprekingen of tekenen van verwarring nog bedrieglijk worden gemonteerd of ronduit vervalst, valt niet te ontkennen dat hij struikelt over woorden, namen verhaspelt of door elkaar haalt, of struikelt op vliegtuigtrappen.

Dat kan de beste overkomen, ook jonge atletische figuren. De opeenstapeling van dat soort feitjes kan evenwel, terecht of onterecht, het beeld versterken van een man die door zijn leeftijd gehinderd wordt. Vanuit een louter electoraal standpunt bekeken, kan dat nadelig zijn. Nu al blijkt uit polls dat zelfs in zijn eigen partij een (kleine) meerderheid van mening is dat hij zich beter niet meer kandidaat zou stellen.  

De stand-in

Kiezers die zich zorgen maken over Bidens leeftijd zouden, in theorie, een vorm van geruststelling kunnen vinden in de zekerheid dat er een betrouwbare vervanger klaar staat. De 58-jarige Vicepresident Kamala Harris zal ook deze keer zijn running mate zijn. Mocht hij verkozen worden, dan is ze een tweede keer vicepresident en de eerste stand-in en opvolger mocht hem, als president, iets overkomen.

Nu is Harris de voorbije jaren amper uit de verf gekomen, en uit peilingen blijkt dat ze niet bijster geliefd is. Ook dat valt wellicht op Bidens conto te schrijven: hij gaf Harris weinig te doen. Hij speelde haar enkel het migratiedossier door - een thema waarop je onmogelijk kan scoren. Tegelijk ontbreekt het haar schijnbaar aan de ideeën of het charisma waarmee ze de aandacht vanzelf naar zich toe zuigt. Hoeveel memorabele uitspraken of acties van Harris herinneren we ons? Juist.

In normale omstandigheden maakt dat niet zo veel uit voor een president en zijn partij. Als de president een tachtiger is, zullen al meer mensen de wenkbrauwen fronsen. Als de kandidaat voor het presidentschap een tachtiger is, zou dat een bron van zorgen moeten zijn voor de partijtop. Want, onafhankelijke kiezers die wikken en wegen zullen, gezien de leeftijd van Biden, ook naar Harris kijken. Ze zullen misschien besluiten dat ze haar helemaal niet kennen.

Berekening of gok?

Alles bij elkaar kan de conclusie zijn dat Bidens keuze voor een tweede campagne, en - als het lukt - een tweede ambtstermijn niet voor de hand ligt. Natuurlijk wil elke president graag twee termijnen, dat oogt overtuigender in de geschiedenisboeken. Maar de leeftijd van Biden maakt een verschil.

Het kan twee kanten uit. De onwankelbare 'watch me, ik bestuur tenminste-stijl' van Biden kan de juiste en winnende keuze zijn om onafhankelijke en gematigde kiezers te overtuigen. Maar even goed zou het lauwere enthousiasme voor Bidens beleid bij jonge en linkse Democraten, in combinatie met de onloochenbare ouderdom van de president, de partij parten kunnen spelen. Het kan een afgewogen berekening zijn - "beter Biden dan een onbekend alternatief" - of, een overmoedige en verkeerde gok. 

Bron: VRT NWS

Amerika kiest

Björn Soenens schatte op 16 november 2022 de kansen van Trump in. "Oud-president Donald Trump kondigde de comeback van Amerika aan. In een speech van 63 minuten liet hij weten dat hij opnieuw president wil worden", aldus Soenens. "En dat met dezelfde slogan: Make America great again."

Toch zat de toon anders, merkte Soenens op. "Het was makker. Trump viel geen politieke tegenstanders aan, geen mogelijke rivalen en niemand in de Republikeinse partij. Hij trok erg van leer tegen huidig Democratisch president Joe Biden. Hij noemde hem een radicaal linkse gek die Amerika achterlaat als een land vol wanhoop en een land in verval." Ook de migratiepolitiek van Biden zit Trump hoog. "Een ramp," vatte hij samen. Over zijn toekomstplannen liet Trump los dat hij "drugsdealers wil executeren zoals in China". En de klimaatopwarming wil hij "over een jaar of 300" aanpakken.

Soenens: "De Republikeinen bestaan uit een 3-tal groepen. De eerste groep zijn de Never Trumpers, mensen (10 procent) die nooit voor Donald Trump willen stemmen. De tweede groep (30-40 procent) zijn de Always Trumpers, de trouwste aanhangers die altijd voor hem zullen stemmen. De derde groep (50 procent) bestaat uit zwevende Republikeinen. Dat zijn de mensen die zijn beleid oké vonden en tot aan de bestorming van het Capitool voor hem hebben gestemd. Die groep lijkt nu af te haken. Ze vinden hem te radicaal denken, zeker na de ontkenning van de verkiezingsresultaten in 2020. Tijdens de tussentijdse verkiezingen zagen we dat al: de radicaalste stellingen worden niet langer aanvaard."

Er zijn Republikeinen die nu naar een andere kant kijken, analyseerde Soenens. "Ze kijken richting een mini-Trump, naar Ron DeSantis. Ze zien de gouverneur van Florida als de man die de (drie) groepen kan samenbrengen, als iemand die gedisciplineerder is en een minder rauwe stijl heeft. Mensen als een Rupert Murdoch willen Trump laten vallen als de grote voorman."

Soenens sloot niet uit dat Trump opnieuw president van de Verenigde Staten wordt. "Hij deed het al eens in 2016 tegen alle verwachtingen in. Natuurlijk zijn de omstandigheden veranderd. We weten dat Donald Trump twee keer een afzettingsprocedure heeft moeten doorlopen, dat er de bestorming is geweest van het Capitool, het ontkennen van de verkiezingsuitslag... Zijn basis blijft trouw achter hem staan. Dat is misschien voldoende om de Republikeinse nominatie binnen te halen, maar is het genoeg om het presidentschap te winnen?"

De Democraten zouden graag hebben dat Trump hun tegenkandidaat is, stelde Soenens. "Ze hebben in 2020 gemerkt dat ze hem kunnen verslaan. Trump heeft soms de neiging een deel van zijn kiezers van zich te vervreemden en zijn coalitie niet uit te breiden. Hij heeft veel latino's en zwarte kiezers aangetrokken, maar ook veel middenkiezers van zich afgestoten."

Die middenkiezers (tussen rechts en links in) terugwinnen, blijkt net het probleem te zijn bij de Republikeinse partij. Die kiezers zijn broodnodig om presidentiële of landelijke verkiezingen te winnen.

Kortom: wie Joe Biden als president opvolgt, weet geen mens...

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht