In 24 uur viel er tot 90 liter per vierkante meter: meer dan er gemiddeld in een hele maand valt. En het is nog niet gedaan.
De wateroverlast in het zuiden van België is groot. In Eupen kwam een twintiger om het leven. Hij sprong met een zwemband in het snelstromende water. In Rendeux werd vandaag nog gezocht naar een 15-jarig meisje dat door de Ourthe was meegesleurd, en in de Luikse gemeente Aywaille is een persoon van 50 verdronken in zijn kelder. Volgens de hulpdiensten probeerde de man zelf een oplossing te vinden voor het overstromingsprobleem in zijn huis en ging hij poolshoogte nemen in die kelder. In Philippeville is een vijftiger overleden die probeerde takken die een afvoerpijp blokkeerden uit een beek te verwijderen.
In Chaudfontaine, provincie Luik, werd een deel van de bevolking preventief geëvacueerd. Het gaat om ongeveer 1.350 woningen en zo’n 1.700 mensen.
Ook in sommige straten in onder meer Eupen, Limbourg en Baelen werden enkele huizen preventief geëvacueerd. In de gemeente Trooz is de situatie zorgwekkend. De rivier de Vesder is er buiten zijn oevers getreden. ‘Het is catastrofaal’, zei burgemeester van Trooz Fabien Beltran. ‘We hebben niet voldoende manschappen en hebben daarom de hulp van het leger ingeroepen.’
Voeren heeft afgelopen nacht ook 140 woningen geëvacueerd. Volgens de burgemeester werden een deel van de bewoners preventief geëvacueerd. ‘Maar een deel van de woningen stond veertien uur lang onder water’, klonk het. De brandweer heeft de mensen met bootjes geëvacueerd.
Een reddingsactie van de Gentse brandweer, die vandaag naar de Waalse gemeente Pepinster was getrokken om bijstand te verleden, is rond 14.30 uur verkeerd afgelopen. Nadat de boot van de brandweer kantelde, zijn vijf brandweermannen in het water beland en meegesleurd. De schroef van de boot blokkeerde nadat deze een bigbag raakte – een zak om bouwafval in te verzamelen. De brandweermannen zijn ondertussen gelokaliseerd, maar de drie burgers, die op het dak van hun huis waren geklommen, en die door hen gered moesten worden, blijven vermist. De burgemeester vreest voor hun leven.
Kortom: het aantal mensen dat in België door het noodweer is omgekomen, is opgelopen tot 11.
In de overspoelde stad Verviers vonden plunderingen plaats. Het bestuur voert daarom vanaf 21 uur tot 6 uur morgenochtend een avondklok in. De boodschap werd aan de inwoners verstuurd via Be-Alert. Onder meer een juwelier is het slachtoffer geworden van zo'n inbraak.
Huizen ingestort
Aan de rivier de Vesder in Pepinster bij Luik zijn een tiental huizen ingestort als gevolg van de overstromingen. ‘De stroming is zo krachtig dat de fundamenten van een tiental huizen gedestabiliseerd zijn. Als gevolg daarvan zijn ze ingestort.’
Niet alleen in België, ook in Nederlands-Limburg, het westen van Duitsland en Luxemburg veroorzaakte de hevige regenval overlast.
Duitsland
In Duitsland zijn door het noodweer al zeker 58 mensen omgekomen. Veel mensen zijn nog vermist: een 1.300-tal naar het schijnt. Door regenval en overstromingen zijn huizen ingestort en gemeenten afgesneden van de buitenwereld. De hulpdiensten werden ondersteund door honderden militairen. De strijdkrachten hebben gepantserde voertuigen ingezet om wegen vrij te maken die waren geblokkeerd door aardverschuivingen en omgevallen bomen. De autoriteiten laten ook helikopters uitvliegen om mensen te redden die een veilig heenkomen hebben gezocht op daken.
Noordrijn-Westfalen is de zwaarst getroffen deelstaat. De politie van Keulen meldde dat in de regio twintig mensen zijn omgekomen door het noodweer, van wie vijftien in de stad Euskirchen. Delen van de regionale hoofdstad Düsseldorf werden woensdag ontruimd uit vrees dat de Düssel uit haar oevers zou treden. In Altena verdronk een brandweerman. De 46-jarige man had net een persoon uit het water gered, maar terwijl men de drenkeling in een voertuig aan het laden was, werd de brandweerman meegesleurd door het water. Zijn collega’s konden hem uit het water halen, maar alle hulp kwam te laat.
Eerder is niet veel verderop (in dezelfde regio Märkischer Kreis) nog een brandweerman om het leven gekomen. Hij zakte in elkaar tijdens een reddingsoperatie. De 52-jarige man werd nog gereanimeerd, maar ook voor hem kwam alle hulp te laat.
In de regio Ahrweiler zijn achttien mensen overleden als gevolg van de extreme neerslag. De omstandigheden zijn nog onduidelijk. In het dorp Schuld, nabij Adenau in de Eifelstreek, zijn door de overvloedige regen zes huizen ingestort. Nog eens 25 woningen worden bedreigd en staan op punt te bezwijken. De lokale politie noemt de situatie chaotisch. In totaal zijn 70 mensen vermist. Heel wat mensen zochten hun toevlucht op de daken. Nog in de Eifel, in het stadje Waxweiler, zitten vijf personen vast op hun dak door het water. Het water rond hun woonst kolkt te hard, dus moeten ze per helikopter gered worden.
In Leverkusen moest een ziekenhuis worden geëvacueerd en in de plaats Wuppertal liepen kelders onder water. Netbeheerder Westnetz meldde dat in het westen van het land zo‘n 200.000 huishoudens zonder stroom zitten.
In Messerich zijn reddingswerkers in de problemen geraakt. Zij werden verrast door het snelle water, kwamen met hun voertuig vast te zitten en moesten op het dak kruipen in afwachting van hulp. Daar is de Nims, een riviertje van amper 2 meter breed, buiten haar oevers getreden. Momenteel is de rivier 200 meter breed.
In Hagen werd een woonzorgcentrum met 76 bewoners geëvacueerd omdat het onbewoonbaar was door overstromingen.
De aangrenzende deelstaat Rijnland-Palts ondervindt eveneens overlast. In het district Vulkaneifel is de noodtoestand afgekondigd. ‘De situatie is heel ernstig. Er zijn veel overstroomde wegen en dorpen die niet langer toegankelijk zijn’, zei Julia Gieseking van het districtsbestuur woensdag. Door de noodtoestand af te kondigen, kan het leger ingezet worden om hulp te verlenen.
Ook in Bitburg-Prüm is de situatie extreem gevaarlijk door het hoogwater. In Messerich zijn twee medewerkers van een technische hulporganisatie ingesloten geraakt door de overstromingen, er wordt voor hun leven gevreesd, aldus SWR.
In het Ertsgebergte in de deelstaat Saksen werd een 53-jarige man woensdagmiddag meegesleurd door een stortvloed. Hij is nog steeds vermist.
Nederland
In Nederland zijn in de provincie Nederlands-Limburg de problemen met het water eveneens zo ernstig dat het kabinet vanavond crisisoverleg pleegt. Verschillende snelwegen in de provincie zijn inmiddels afgesloten, omdat ze deels onder water staan. Het vrachtverkeer is hierdoor ernstig ontregeld. Volgens brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland worden vrachtwagens omgeleid of staan ze in de file, met als gevolg fikse vertragingen. In de stad Valkenburg in Nederlands-Limburg is een brug weggeslagen.
In Roermond in de buurt van de monding van de Roer in de Maas moeten zo’n 5.000 inwoners hun huizen verlaten omdat verwacht wordt dat de twee rivieren daar vrijdagmiddag allebei hun hoogste punt bereiken. De kans op een overstroming is daarmee aanzienlijk.
Volgens Veiligheidsregio Limburg-Noord heeft de Maas nog nooit zo’n hoge waterstand gehad. Er wordt vanavond volgens de autoriteiten een afvoer verwacht van maar liefst 3.700 kuub water. In 1993 en 1995 lag die afvoer bijna 1.000 kuub lager. Toen deden zich grote overstromingen voor, die grote delen van Nederlands-Limburg onder water zetten. ’Bereid u voor op een situatie als in 1993 en 1995’, waarschuwde de Veiligheidsregio.
De situatie in Valkenburg is volgens de burgemeester zo nijpend dat er een voedseltekort dreigt. Bijna 400 huizen zitten zonder stroom en daarbij staan de koelkasten onder water. De hotels zitten vol buurtbewoners, maar die krijgen geen leveringen, want de stad is overstroomd. Voorts zijn er in de toeristische stad een hospice, twee verzorgingstehuizen en een camping wegens het hoogwater ontruimd en zijn de bruggen over de rivier Geul afgesloten.
Het Nederlandse Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in het door wateroverlast getroffen Limburg uit naar 1.250. Vanuit heel Nederland zijn extra teams met vrijwilligers onderweg naar de provincie. Vooral in de gemeenten Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten is vraag naar bedden, voor mensen die vanwege de wateroverlast niet naar huis kunnen of hun huis hebben moeten verlaten.
Het gouvernement in Maastricht werd deze middag per direct gesloten. Het gouvernementsgebouw staat op een eilandje in de Maas. De provincie vindt het risico op wateroverlast te groot, en wijst er op dat de waterstanden de komende uren stijgen. ‘De kans bestaat dat kritieke ruimtes van het Gouvernement aan de Maas onder water komen te staan. Er wordt hard gewerkt om dit te voorkomen. Uit veiligheidsoverwegingen is op donderdagmiddag besloten het gebouw per direct te sluiten.’
In de zuidoostelijke Nederlandse stad Maastricht hebben de autoriteiten inwoners van de stadsdelen Heugem en Randwyck opgeroepen hun woningen zo snel mogelijk te verlaten. Het stadsbestuur verwacht dat het water van de Maas rond 3 uur vrijdagochtend vroeg over de kades zal gaan.
De gemeente Heerlen, ook in Nederlands-Limburg, waarschuwde met name voor flinke overlast in het dorp Hoensbroek. Het blijkt er onmogelijk om een groot waterbekken te stutten dat overstromingen moet voorkomen. Men riep woensdag iedereen op om weg te blijven uit de buurt van de overlopende waterbuffer die gevuld is met 120.000 kuub water. Het leger probeert het bekken intussen te verstevigen.
In Gulpen-Wittem liepen toegangswegen onder en leverde het Rode Kruis woensdag honderd veldbedden aan de gemeente, voor het geval mensen wegens wateroverlast de nacht niet thuis zouden kunnen doorbrengen. Donderdag waren alle scholen in Gulpen-Wittem dicht.
En zo meer...
Luxemburg
Ook in buurland Luxemburg is er sprake van overstromingen. Verschillende huizen staan er onder water en zijn onbewoonbaar. De inwoners werden geëvacueerd.
De gemeente Ettelbürck in centraal-Luxemburg werd erg hard getroffen door de regen. De toegangswegen zijn onbereikbaar en op Facebook vragen de plaatselijke autoriteiten om de gemeente niet in te rijden. Ook in de hoofdstad Luxemburg werden er overstromingen gemeld.
Verder hebben de autoriteiten gevraagd enkel de noodnummers te gebruiken wanneer mensen in levensgevaar zijn of in geval van brand. Door het noodweer belden veel mensen naar die nummers en hebben de hulpdiensten er handen tekort. Ook houden enkele scholen de deuren toe wegens het noodweer. Er is echter geen sprake van een nationale sluiting, aldus het Luxemburgse ministerie van Onderwijs.
De overheid heeft een crisisteam opgesteld. Verwacht werd dat het waterniveau over heel het land nog tot deze namiddag zou blijven stijgen.
- Nu maar hopen dat iedereen goed verzekerd was en verzekeringsmaatschappijen herverzekerd...
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!
En, dan heb je nog de vaste teksten...
DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?