ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De verwerkingen van Sekten in België loopt écht mank

En ondertussen wordt er op het internet zeer vele anti-coronamaatregelen gepubliceerd.
door Tsenne Kikke - zondag 9 mei 2021 19:10

Het Informatie- en Adviescentrum inzake de schadelijke sektarische organisaties trok aan de alarmbel: de opvolging van sekten in België loopt flink mank. In 'Knack' verscheen een artikel, getiteld: 'Sekten in België: van sjamanen tot Sabmyk'..., verwijzend naar de heropkomst van de complottheorie, met onder meer een organisatie die zich richt op de volgers van QAnon.

Over welke sekten krijgt het Informatie- en Adviescentrum inzake schadelijke sektarische organisaties (IACSSO) de meeste vragen en getuigenissen binnen? In een gesprek met Knack en Le Soir gaf directrice Kerstine Vanderput, IACSSO-directrice sinds 2017, een overzicht.

"Als informatiecentrum richten we ons op schadelijke sektarische organisaties. Die moeten een religieuze of spirituele background hebben, en in hun activiteiten indicaties tonen van schadelijk gedrag," zei ze. "Het is ieders recht koeienurine te drinken en te geloven dat je dan covidproof bent. Maar het wordt een probleem wanneer de richtlijnen van een organisatie ingaan tegen de maatschappij - tegen de coronamaatregelen, bijvoorbeeld. Onze missie is daarover informatie verzamelen en doorgeven aan het publiek."

“Zeven dagen op zeven kloppen burgers bij ons aan met getuigenissen of vragen om informatie. De situatie is nog altijd problematisch. Mensen verkeren in nood, sommigen zitten in afschuwelijke situaties. Het gevaar is niet geweken.”

Het IACSSO, dat een tiental medewerkers telt, trok op 20 april in het parlement aan de alarmbel. In een zitting achter gesloten deuren gaf het in de begeleidingscommissie van de Comités I en P toelichting bij de opvolging van sektes in België.

De missie van het IACSSO is informatie over sektes verzamelen en doorgeven aan het publiek. Sinds zijn oprichting ruim twintig jaar geleden werkt het daarvoor samen met partnerdiensten, zoals de parketten, de federale politie en de inlichtingendiensten. Dat gebeurde binnen de ACC, een administratieve coördinatiecel in de strijd tegen de sekten. De Staatsveiligheid verzorgde het secretariaat van die cel.

Sinds 1998 heeft de Staatsveiligheid de wettelijke opdracht om inlichtingen in te winnen over sektarische organisaties, of tenminste wanneer hun activiteiten een bedreiging kunnen vormen voor de inwendige of uitwendige veiligheid van de staat of het wetenschappelijke en economische potentieel.

Focus op terrorisme

In 2000 werkten volgens het Comité I nog 15 medewerkers van de Staatsveiligheid op sekten, in 2013 nog minstens 11. Maar met de terreurdreiging in de periode van de aanslagen in Parijs en Brussel moest de inlichtingendienst haar prioriteiten herschikken. De strijd tegen terrorisme en radicalisme werd de absolute focus. De ministers van Justitie en Defensie beslisten de inzet van middelen en personeel aan te passen. Die beslissing werd in juli 2015 ook goedgekeurd door de Nationale Veiligheidsraad. Bedreigingen, zoals sekten en bedrijfsspionage, werden door de Staatsveiligheid op de achtergrond geplaatst.

Sinds 2015 merkt ook het IACSSO de gevolgen van die situatie. Directrice Vanderput: “Door de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om de prioriteiten van de Staatsveiligheid te herschikken, volgt de Staatsveiligheid het secretariaat van de administratieve coördinatiecel ACC niet langer actief op, en ook het fenomeen van sekten niet. Er was in voorzien dat wij in interactie met de ACC info konden uitwisselen over nieuwe trends. Sinds 2015 is dat weinig gebeurd. Ik hoop en vraag dat de oorspronkelijke architectuur – die zijn nut bewezen heeft – opnieuw geactiveerd wordt.”

In een brief aan het Comité I schreef het IACSSO dat het tussen 2018 en 2020 meer dan 30 vragen om informatie stuurde naar de Belgische inlichtingendiensten en de administratieve coördinatiecel. In dezelfde periode verstuurde het meer dan 20 seiningen over mogelijk problematische situaties naar die partnerdiensten en naar het Orgaan voor de Coördinatie en Analyse van de Dreiging (OCAD)...

De Staatsveiligheid vraagt al langer een verdrievoudiging van zijn budget en een verdubbeling van het personeel. In het Comité I-rapport staat dat de inlichtingendienst op de langere termijn mikt op een uitbreiding met 130 voltijdse werknemers per jaar.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht