ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Hoe de perfecte kop thee zetten?

Ook thee zetten blijkt een kunst te zijn.
door Tsenne Kikke - zaterdag 6 maart 2021 17:15

Eerst water, de rest komt later

Het perfecte kopje thee zet je - naar het schijnt - niet zomaar met kraantjeswater. Dat bevat te veel kalk en chloor. De subtiele aroma’s van thee komen immers het best tot uiting wanneer je zacht water gebruikt. Kies voor water met een droogrest, zijnde: de witte aanslag die na het koken overblijft, van maximum 50 mg/l. Bij flessenwater vind je de droogrest op het etiket. Spa heeft bijvoorbeeld een droogrest van 38 mg/l.

Builtjes of losse thee?

Er wordt vaak gezegd dat losse thee beter is dan thee in builtjes. Dat is niet altijd waar. Zakjes die bestaan uit maïszetmeel hebben geen invloed op de smaak en zijn biologisch afbreekbaar. Vermijd echter builtjes van nylon of zakjes die gebleekt zijn. Die geven chemicaliën af die de smaak van de thee verpesten en vooral slecht zijn voor jouw gezondheid!

Kies een slimme waterkoker

Te heet water verbrandt de theebladeren waardoor de thee bitter smaakt. Water, dat het kookpunt bereikt heeft, verandert van samenstelling waardoor de kleur en aroma’s van de thee verloren kunnen gaan. Neem daarom een slimme waterkoker in huis waarbij je het gewenste aantal graden kan instellen. Bij witte en groene thee kies je een temperatuur van 70 à 80 graden. Zwarte thee vraagt om water van 80 à 90 graden.

Haast en spoed is zelden goed

Haal je de theeblaadjes er na enkele minuten al uit? Dan heb je water met een lekker smaakje maar zonder antioxidanten. Laat jouw thee dus minimum 15 minuten trekken om alle gezondheidsvoordelen van het drankje mee te pikken.

Donker en droog bewaren

Theeblaadjes verliezen snel hun aroma wanneer ze niet goed worden bewaard. Kies voor een luchtdichte verpakking. Losse thee kan je het best in een tinnen blik bewaren. Houd je theevoorraad weg van licht, lucht, vocht en warmte.

Bron: Metro - Stijn Verbrugghe, theesommelier.

Droogrest is een specifiek begrip voor de hoeveelheid stof die overblijft, wanneer men 1 liter bronwater bij 180 graden Celsius laat indampen. De droogrest wordt uitgedrukt in een aantal milligram per liter (mg/l).

De droogrest is bij iedere soort bronwater anders, omdat het water van de ene bron - vanwege de erin opgenomen verschillende mineralen en stoffen - verschilt met die van een andere. De mineralen geven de specifieke smaak aan elk soort bronwater. De droogrest wordt geanalyseerd, waarna een declaratie (vermelding) van mineralen en stoffen kan worden opgemaakt.

Een hoog getal van de droogrest geeft dus aan dat er veel mineralen in het water zitten. Dat kan voor zwangere vrouwen, kinderen en mensen met hoge bloeddruk (ten gevolge van een teveel aan natrium) bezwaarlijk zijn, waardoor beter voor water met een laag getal aan droogrest kan worden gekozen.

De droogrest wordt op een fles of blikje met water vermeld aan het eind van de declaratie. Tussen de 0 en de 50 mg/l spreekt men van zeer licht (mineraalarm), tussen 50 mg/l tot 500 mg/l van licht (mineraalarm), tussen 500 mg/l tot 1.000 mg/l van gemiddeld en boven 1.000 mg/l van sterk gemineraliseerd (mineraalrijk) water.

De droogrest kan zijn vermeld als 'droogrest' - of, als 'total dissolved solids' (TDS) - of: 'TDS-gehalte'.

Bij leidingwater speelt het begrip droogrest geen rol, omdat door filtratie en andere behandelingen van het bronwater de mineralen en stoffen grotendeels zijn verwijderd.

Bron: Wikipedia

Nota: De droogrest is niet zo belangrijk als wel wélke mineralen en in de droogrest zitten. Alleen wanneer je van jouw dokter te horen hebt gekregen dat je bepaalde stoffen moet mijden, is het iets waar je kan op letten.

Hardheid van kraantjeswater...

Op de website van Aquaflanders lezen we daarover... "De hardheid van water is de som van het aanwezige calcium en magnesium, twee stoffen die essentieel zijn voor de gezondheid. Die mineralen zijn niet schadelijk voor u. Integendeel, ze zijn noodzakelijk voor uw gezondheid. Maar het calcium kan wel voor een storende kalkafzetting zorgen."

Hardheid van water wordt meestal in Franse graden (°F) uitgedrukt. Soms worden ook Duitse graden (°D) gebruikt.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

 enlightenedStuur wel geen eenden naar de arendenschool. enlightened

- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren, opdat we ook in 2022 online blijven?

Klik hier en, alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:

Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!

En, dan heb je nog de vaste teksten...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie…
Meteorieten zijn hoogstwaarschijnlijk zo oud als onze planeet: eentje kopen?    
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

We hadden het wel over arenden, niet over havikken... laugh

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht