Sterrenkijkers krijgen dit eindejaar een bijzonder kerstgeschenk: de reuzenplaneten Jupiter en Saturnus 'smelten samen' op 21 december.
Vandaag, 21 december, is er aan de nachthemel een uiterst zelden spektakel te zien. Dan zullen de hemellichamen Jupiter en Saturnus vanuit ons gezichtspunt zo dicht tot elkaar staan dat ze met het blote oog te zien zijn als 1 heldere kerstster. In het jargon heet zoiets 'conjunctie'. In het geval van Saturnus en Jupiter is dat zelfs de 'grote conjunctie'.
Zulke conjuncties tussen Jupiter en Saturnus komen een keer om de twintig jaar voor, maar deze is speciaal. De 2 planeten zullen dan het dichtst bij elkaar komen sinds 1623, maar toen was de samenstand voor de mens op aarde niet zichtbaar door de zon. De dichtste conjunctie die wel te zien was, was op 5 maart 1226.
Een gelijkaardige extra dikke knuffel, zal pas terug te zien zijn op 15 maart 2080. Wie dat mist, moet wachten tot augustus 2417.
De twee planeten zijn tijdens de winterzonnewende te zien in het zuidwesten, kort na het vallen van de avond. De planeten staan dan laag boven de horizon. Als het weer meezit is het beste moment voor het spektakel in onze regio tussen 17.15 uur en 18.15 uur. De eigenlijke conjunctie vindt echter al plaats om 14.24 uur.
Jupiter is de felste van de twee stippen, omdat die planeet groter is en dichter bij de aarde staat. Saturnus is duidelijk zwakker. Wie door een telescoop of een verrekijker kijkt, zou ook Jupiters manen Ganymedes, Io, Callisto en Europa, de Saturnusmaan Titan en de ringen van Saturnus kunnen waarnemen.
Jupiter is de grootste en zwaarste planeet van ons zonnestelsel en is een gasreus. Jupiter staat zo'n vijf keer verder van de zon als wij en één omwenteling van de planeet rondom onze ster duurt bijna 12 aardse jaren.
Saturnus is de tweede grootste planeet van ons zonnestelsel, is eveneens een gasreus en het meest opvallende kenmerk is het ringenstelsel. Saturnus staat twee keer zo ver van de zon als Jupiter, en een Saturnusjaar duurt bijna 30 jaar.
Bron: Knack.be
Werp dus een blik naar boven!
Het is dus zeker aan te raden om de eerstvolgende dagen eens een blik naar boven te werpen. Want het verschijnsel kun je gewoon zonder speciale apparatuur bezichtigen. “Je kunt het beste ’s avonds tussen 17.30 en 18.00 naar de zuidwestelijke hemel kijken,” adviseerde Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com. Kort daarvoor is het nog licht en rond 19.00 gaat het tweetal alweer onder. De planeten staan laag boven de horizon, dus het beste is om een plek te kiezen met een vrije blik naar het zuidwesten. Positioneer jezelf bijvoorbeeld op een bovenverdieping.
Te bewolkt? Bekijk de grote conjunctie via livestream:
"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen." Stuur wel geen eenden naar de arendenschool. :-)
- DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Stoppen we ermee op 31/12/2020 ???
Of, voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren, opdat we tóch online blijven?
Klik hier en, alvast bedankt!
Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB
- Ook kan je in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Boeken (sterk afgeprijst)
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden
En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus!