ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Welke theesoort past het beste bij jou… ?

En, wat is het verschil tussen witte, zwarte en groene thee?
door Tsenne Kikke - maandag 25 mei 2020 7:05

Thee is verkrijgbaar in diverse smaken, kleuren, bewerkings- en bereidingswijzen. De meest bekende soorten zijn zwarte, groene, witte of rooibos thee, maar waarom zijn die eigenlijk anders? En welke thee past het beste bij jou?

Ondanks hun grote onderlinge verschillen zijn witte, groene, zwarte, Pu-Erh en Oolong thee allemaal afkomstig van dezelfde plant: de Camellia Sinensis. Het verschil zit hem in de manier waarop de blaadjes bewerkt worden. Hieronder worden enkele verschillende theesoorten opgelijst: van het minst bewerkt naar het meest bewerkt:

Witte thee is amper of niet gefermenteerd en dus ook bijna niet bewerkt. Zowel witte als groene thee worden niet geoxideerd: in plaats van de blaadjes te kneuzen om vrij spel te geven aan de lucht, worden theeblaadjes net gekoesterd opdat deze niet zouden beginnen te 'roesten'. Het verschil in groene en witte thee zit hem in de soorten blaadjes die gebruikt worden: voor witte thee worden enkel de allerjongste scheutjes gebruikt. Hierdoor is witte thee het "puurste" en bevat ze nog alle natuurlijke antioxidanten. Bovendien is witte thee zeer goed voor de huid, verkleurt deze soort je tanden niet en is het goed voor mensen met (kans op) diabetes. De theesoort bevat ook amper cafeïne, maar heeft daarnaast ook niet zoveel smaak of kleur.

Groene thee wordt alom geprezen om zijn "gezonde" karakter maar de reden hiervoor is voornamelijk dezelfde als die van witte thee: de blaadjes worden amper geoxideerd en worden om dat te voorkomen gewokt (China) of gestoomd (Japan). Groene thee zit daarnaast boordevol catechinen (waaronder EGCG en ECGC) die een antioxiderende werking hebben, het metabolisme stimuleren en vetverbranding in de hand zouden werken.

Oolong thee wordt gedeeltelijk gefermenteerd en krijgt nog een extra stap waarin de blaadjes gekneusd of geschud worden waardoor er meer smaken vrijkomen. Oolong thee kan donkergroen tot zwart zijn en heeft een meer bloemige smaak. Oolong bevat ook meer cafeïne maar ook minder antioxidanten dan groene of witte thee.

Zwarte thee is volledig gefermenteerd, waardoor de theebladeren donkerder zijn en er tanines gevormd worden. Zwarte thee heeft over het algemeen de sterkste smaak en bevat het meeste cafeïne, maar ook het minste antioxidanten. Deze theesoort zou dan weer wel goed zijn voor het verlagen van cholesterol en osteoporose en zou je immuunsysteem versterken, omdat de theanine in de thee een uniek aminozuur bevat dat bacteriën, virussen en schimmels bestrijdt.

Pu-erh thee wordt na het plukken en bewerken in koekjes geperst en post-gefermenteerd; wat wil zeggen dat de thee na het originele bewerken en drogen nog een extra rijpings- of fermenatieproces ondergaat. Micro-organismen kunnen zo inwerken op de thee, waardoor de structuur chemisch een beetje verandert - vergelijkbaar met het rijpen van kazen. Traditioneel gebeurt dit proces gedurende 10 tot 15 jaar in een gereguleerd, vochtig klimaat, maar recent is het ook gebruikelijk om de thee slechts een paar maanden te laten rijpen. Pu-Erh heeft hierdoor ook een rijkere, meer complexe smaak, maar is ook duurder.

Rooibos van een helemaal andere plant gemaakt, namelijk de Aspalathus linearis. Het is een traditionele Zuid-Afrikaanse infusie die geprepareerd wordt zoals zwarte thee, maar geen cafeine bevat. Ondanks de bijnaam "rode thee" komt rooibos voor in twee varianten: rood en groen. De groene rooibos is niet-geoxideerd, de rode wel. Rooibos wordt over het algemeen gekenmerkt door een eerder zoete, houtachtige smaak en is een bron van antioxidanten. Bovendien zou rooibos ook wonderen doen tegen allergieën, stress en spijsverteringsproblemen.

Matcha staat voor thee in poedervorm, groene thee in poedervorm om specifiek te zijn. Om matcha te maken worden groene theeblaadjes gevijzeld tot een superfijn, heel delicaat poeder met een consistentie van talk. Om matcha te bereiden voeg je warm (geen kokend!) water bij het poeder terwijl je het brouwsel heel de tijd rustig rondroert en je een mooi schuimlaagje krijgt.

Matcha zou tot drie keer rijker zijn aan de natuurlijke werkzame stof en antioxidant EGCG, die onder meer ontstekingen tegengaat, cholesterol verlaagt en volgens sommigen zelfs de groei van tumoren de kop in zou drukken. Eén kopje matcha zou volgens gezondheidswebsite 'Greatist' overeenkomen met tien kopjes groene thee. Bovendien heeft matcha ook heel wat meer antivirale, antibacteriële en antifungale krachten dan andere groene theesoorten. Maar een kopje matcha bevat eveneens ongeveer 70mg cafeine en is dus niet bepaald gezond wanneer je het met liters naar binnen giet.

Tisanes of kruideninfusies zijn eigenlijk verschillende melanges van gedroogde kruiden, fruit en bloemen, die net zoals gewone thee 'getrokken' worden maar geen theebladeren bevatten. De ingrediënten worden meestal gedroogd, maar je kan ook verse bestanddelen gebruiken, denk aan gember of munt, bijvoorbeeld.

Bron: Knack.be

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In het afgelopen 15-jarige bestaan van Spiritualia.be is er online een hoop veranderd. En ook aan deze website wordt er – in reactie op alle online ontwikkelingen – continu geschaafd. Zo hebben we vorig jaar geïnvesteerd in een betere server, waardoor de site nog sneller is geworden. Verder werden we in december 2019 zelfs verplicht om nog meer schijfruimte aan te kopen, en zo meer.

Met al die nieuwe ontwikkelingen hebben we na dertien jaar nog immer een duidelijk doel voor ogen, namelijk: zoveel mogelijk mensen inspireren om aan hun innerlijke zelf te werken, losstaande van hun diverse persoonlijkheden en honderdtallen kleine ikjes.

Bovendien doen we ons best om mensen te laten na-denken - een denken dat na het gewone, automatische denken komt - en ja: soms door een schokje te geven, opdat ogen worden geopend. :-)

Toegegeven: daarmee is niet iedereen gediend. Nochtans is dat meer dan logisch. Waarom?... Wel, omdat we ons richten tot een welbepaalde doelgroep. Indien je het al vergeten bent: tot mensen die aan hun innerlijke zelf willen werken.

Enerzijds kunnen alle bezoekers onze blogs gratis lezen, maar het runnen van een gratis site is niet goedkoop. En daarom doen we regelmatig beroep op onze meest trouwe bezoekers, waardoor Spiritualia online kan blijven.

En?... Voel je je geroepen om deze Spiritualia website te sponsoren? Ja?... Doen & alvast bedankt!

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link voor meer info.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

En.., voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er Eclecticus.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht