Onderzoekers hebben in een ongerept gebied in de Amazone een ontzagwekkende hoge boom gevonden van zeker 88,5 meter lang. Het gaat om de Dinizia excelsa.
Het team kwam de gigantische boom op het spoor met behulp van Lidar. Dit is een methode die gebruikt wordt om een bepaalde afstand te bepalen door middel van laserpulsen. Hierbij wordt op een vliegtuig een apparaat gemonteerd dat een constante puls van laserlicht over een strook regenwoud uitstraalt. Vervolgens analyseerden de onderzoekers hoelang het duurde voordat het uitgestraalde licht werd weerkaatst.
Dankzij deze methode ontdekte men een groep gigantische bomen in een afgelegen regio in het noorden van Brazilië. De enige manier om hun lengte te valideren is echter om er zelf heen te reizen en ze met eigen ogen te aanschouwen. En dat besloten de onderzoekers dan ook te doen. Geen gemakkelijke opgave - want, het kostte hen vijf dagen om zich door het regenwoud te manoeuvreren vooraleer de afgelegen bomen te bereiken.
Eenmaal ter plekke, gebruikten ze touwen om nauwkeurig de lengte van individuele bomen te meten. Dit deden ze door met een touw helemaal naar het puntje van de boom te klimmen, deze naar beneden te gooien en het touw vervolgens onderaan de boom te meten. En er bleken behoorlijke reuzen tussen te zitten. De langste boom die gemeten werd was een verbazingwekkende 88,5 meter lang vergelijkbaar met twintig dubbeldekkers. Deze boom is daarnaast bijna 30 meter langer dan de voormalige hoogste boom in de Amazone. De onderzoekers denken dat sommige van de gemeten bomen zeker vierhonderd jaar oud zijn.
Nog iets...
Bomen helpen klimaatverandering te verminderen doordat ze koolstof uit de atmosfeer halen en opnemen. Hoe groter een boom, hoe meer koolstof deze kan opslaan. De nieuwe, hoogste boom in de Amazone is daarom in staat heel veel koolstof op te nemen. Zo kan deze ene reus net zoveel koolstof opslaan als een hectare regenwoud elders in de Amazone.
Ook in Nederland en België zijn hoge bomen te vinden, al kunnen deze zich niet meten met de nieuw ontdekte boom in de Amazone. In Kroondomein ’t Loo in Apeldoorn is de grootste Nederlandse boom te vinden. Het gaat om een 50,4 meter hoge Douglasspar.
In de Nationale Plantentuin in Meise (België) staat de hoogste Belgische boom. Deze tulpenboom is 46,4 meter hoog en is ongeveer 215 jaar oud. De grootste bomen ter wereld staan echter in andere continenten. Hieronder vind je er een lijstje van....
10. Meranti (Shorea superba): Het hoogst bekende exemplaar groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo. Bij de laatste meting in 2006 mat deze merantisoort 84,4 meter.
9. Donkerrode meranti (Shorea argentifolia): Het hoogst bekende exemplaar groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo. Bij de laatste meting in 2003, mat de meranti 84,9 meter.
8. Tualang (Koompassia excelsa): Het hoogst bekende exemplaar groeit in Maleisië. De boom werd voor het laatst door de Maleisische Boscommissie in 2005 gemeten. Toen was de boom 85,8 meter.
7. Alpine eucalyptus (Eucalyptus delegatensis); Het hoogst bekende exemplaar groeit op het Australische eiland Tasmanië. Bij de laatste meting in 2008 was de boom 87,9 meter.
6. Gele meranti (Shorea faguetina): Het hoogst bekende exemplaar groeit in Tawau Hills National Park op het Indonesische eiland Borneo. Bij de laatste meting in 2006 was de boom 88,3 meter.
5. Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum): Het hoogst bekende exemplaar groeit in King’s Canyon National Park in de Amerikaanse staat Californië. Bij de laatste meting in 2007 was de boom 94,9 meter.
4. Sitkaspar (Pseudotsuga sitchensis): Het hoogst bekende exemplaar groeit in Prairie Creek Redwoods State Park in de Amerikaanse staat Californië. Hij werd in 2007 gemeten en was toen 96,7 meter.
3. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii): Het hoogst bekende exemplaar groeit bij Brummit Creek in de Amerikaanse staat Oregon. De spar is na 1998 niet meer gemeten, maar mat toen 99,4 meter. Het zou heel goed kunnen dat deze vandaag op de tweede plek thuishoort.
2. Bergeucalyptus (Eucalyptus regnans): Het hoogst bekende exemplaar groeit ten zuiden van de hoofdstad Hobart op het Australische eiland Tasmanië. Bij de laatste meting in 2008 was de boom 99,6 meter.
1. Kustmammoetboom (Sequoia sempervirens): De hoogst bekende exemplaren groeien in Redwood National Park in de Amerikaanse staat Californië. Bij de laatste meting in 2007 was de hoogste boom, Hyperion genaamd, 115,72 meter hoog.
- De Dinizia excelsa uit het Amazonegebied verkrijgt dus nu met zijn 88m hoogte een 5de of 6de plaats...