ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Oppassen voor heup-, knie- en harmstringproblemen door te veel yoga

Ken jouw grenzen, en luister naar jouw lichaam.
door Tsenne Kikke - woensdag 6 november 2019 18:52

Dankzij, onder andere, de sociale media en de verspreiding van zaken, zoals Mindfulness  heeft yoga de laatste jaren vanwege de commercialisatie ervan enorm aan populariteit ingewonnen. Doch, dit zorgt voor lichamelijke problemen, die eertijds niet zozeer bestonden. Wereldwijd zijn er vandaag de dag miljoenen mensen die yoga praktiseren. Maar, indien je achter de schermen durft te kijken, ervaar je dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is.

Wie vaak aan yoga doet of zélf yogalessen geeft, zou het heupbeen, de schouders, de knieën of de harmstring te zwaar kunnen belasten… met alle kwalijke gevolgen van dien. Daarvoor waarschuwde Benoy Matthews, een toonaangevende fysiotherapeut in het Verenigd Koninkrijk, in een recent interview met de BBC.

Hij is gespecialiseerd in heup- en kniefysiotherapie en is lid van de 'Chartered Society of Physiotherapists'. Als fysiotherapeut krijgt hij steeds meer yogaleraren met ernstige heup-, knie- en harmstringproblemen over de vloer - zo’n vier à vijf per maand - omdat ze hun lichaam te vaak in een onnatuurlijke houding duwen.

Het gaat volgens hem over het herhaaldelijk forceren van het heupbeen in bepaalde yogaposities, terwijl de fysiologie van het lichaam dat eigenlijk niet toelaat. Bij sommigen onder hen zijn de problemen echter zo erg, dat ze een operatie nodig hebben.

"Mensen willen houdingen doen die er puur esthetisch goed uitzien," legde hij uit. “Maar het is niet omdat je met jouw hoofd aan de grond kan en jouw ego daardoor een kick krijgt, dat jouw gezondheid erop vooruit zal gaan.”

“Mensen verwarren stijfheid met pijn”, zegt hij. “Bij stijfheid mag je doorduwen, maar als er een knellend of blokkerend gevoel in de lies zit - een indicatie van heupproblemen - mag je dit niet negeren. Je moet jouw grenzen kennen. Ik wil yoga niet afbreken, ik beoefen het zelf, maar wat voor iemand anders haalbaar is, is daarom niet haalbaar voor jou."

Afwisseling

Verder raadt Matthews aan om yoga af te wisselen met andere sporten, omdat variatie goed is voor het lichaam en het de kans op problemen doet slinken. "Het feit dat ze misschien geen andere vorm van oefeningen doen, kan verklaren waarom ze die problemen hebben ontwikkeld," beweerde hij. "Ze doen misschien zes dagen per week aan yoga en denken dat dat genoeg is, zonder andere oefeningen te doen, zoals cardio- of crosstraining, dat het beste van verschillende sporten met elkaar combineert."

"Je kunt het met eender wat vergelijken. Als je steeds opnieuw en opnieuw en nogmaals opnieuw altijd hetzelfde doet, kunnen er problemen ontstaan. Je moet hetgeen je doet met andere zaken combineren."

"De yogadocenten die ik zie, zijn rond de 40, 42 jaar oud. Als ze al hinkend binnenkomen en, bijvoorbeeld, niet meer dan 10 meter kunnen stappen, bestaat er geen hoeveelheid fysio die hen nog kan helpen. En, indien ze al twee jaar lang met die klachten rondlopen, kan ook de beste fysio er niets meer aan doen. Soms kunnen ze een sleutelgatoperatie ondergaan (heupartroscopie), zijnde: een kijkoperatie van de heup - of, de heup laten vervangen."

Dankzij de populariteit is yoga het slachtoffer van haar eigen succes geworden. Mensen, die aan yoga willen doen, maar ook yogadocenten, hebben meestal geen flauw benul van anatomie en fysiologie. Tevens is een overmatige toepassing van yoga een groot probleem. Doch, indien mensen massaal aan ballet zouden gaan doen, zouden we met dezelfde resultaten te maken krijgen.

Bij het beoefenen van yoga wordt er niet gevraagd om met anderen te concurreren. Het komt er vooral op neer dat je jouw eigen grenzen kent, en rekening houdt met het feit dat elke mens anders is gebouwd.

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

- DIMschool vzw, gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -

(Interesse?... Laat je niet door jouw ego tegenhouden, indien jij je innerlijk geroepen voelt!)

Voel je je geroepen om Spiritualia te sponsoren?

Het kan al vanaf 1 euro. Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.

- Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf gratis via Zoek&Vind aanmelden.

- En, je kunt je ook als eclecticus inschrijven! -

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht