ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Over een beestje dat ’s nachts over jouw gezicht kruipt en ervan eet

Mark Traa is de boosdoener… :-)
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 juni 2018 21:41

Sinds Mark Traa, redacteur van het Nederlandse maandblad 'Quest', een foto gepost heeft van een beestje dat ’s nachts “naar buiten komt gekropen om van je gezicht te eten”, zijn er heel wat mensen die naar het schijnt niet meer goed slapen. Het beestje dat zoveel angst inboezemt, is nochtans maar 0,2 tot 0,4 millimeter lang.

Mark Traa had het over de Demodexmijt, ofwel de haarfollikelmijt: 'Demodex folliculorum' in het Latijn. "Hij leeft in de haarzakjes van je wimpers. ’s Nachts komt hij naar buiten gekropen om van je gezicht te eten en er te poepen. Je ziet hem niet, daarvoor is hij te klein," aldus Traa, die er vervolgens nog "welterusten straks, hé" aan toevoegde.

Bij de mens komt deze haarfollikelmijt voor in haarzakjes en talgklieren. Vooral in het gezicht dan: de wenkbrauwen en rond de neus. Geschat wordt dat 80-95% van de volwassenen Demodex in het gelaat heeft, bij 70+-ers is dat 100%.

Een volwassen exemplaar heeft acht korte pootjes, is tussen de 0.2 en 0,4 millimeter lang, en beweegt met een snelheid van 8 tot 16 mm per uur. Dit gebeurt meestal 's nachts, omdat de microscopisch kleine parasieten bij helder licht zich terugtrekken in het haarzakje, en dus lichtschuw zijn. De vrouwtjes wonen in hun afzonderlijke haarzakjes en talgkliertjes, en wachten voor de voortplanting op de meer reislustige mannetjesmijten, die hen komen bezoeken in de nachtelijke uurtjes. Romantischer kan het niet, hé!?

Eigenlijk zijn er twee soorten Demodex mijten: Demodex folliculorum (circa 0,3 mm groot, leeft in kleine haarfollikels, en leeft van huidcellen, en er kunnen tot wel 25 mijten in een haarfollikel) - en, Demodex brevis (0,2 mm groot, leeft in talgklieren en voedt zichzelf ook daarmee: meestal als eenling wonend in een talgkliertje).

Normaal gezien veroorzaakt het beestje geen problemen, al kan er in sommige gevallen wel jeuk of soms ook pijn optreden. Een derde variant van de Demodex-mijt viseert honden.

Wat is demodex folliculitis ?
 
Demodex folliculitis is een chronische infectieziekte van de haarzakjes van de huid, veroorzaakt door een toename van de huidmijt Demodex folliculorum. De aandoening komt vooral voor bij volwassenen van middelbare leeftijd. Soms kunnen ook kinderen het krijgen. Demodex folliculorum wordt vaak verward met rosacea, gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Andere benamingen zijn Demodicose, Demodex rosacea, of pityriasis folliculorum.

Bij madarosis (uitval van de wimpers) wordt vaak een groot aantal mijten in de haarfollikels aangetroffen. Een andere aandoening waarbij de Demodex mijt in verband kan worden gebracht, is een ontsteking van de ooglidranden (blepharitis).

Hoe ontstaat demodex folliculitis ?

De aandoening wordt veroorzaakt door een toename van de huidmijt Demodex folliculorum in de haarzakjes. Normaliter zijn deze huidmijten onschuldig. Bij deze aandoening blijken de huidmijten zich veelvuldig te vermenigvuldigen en produceren daarbij eitjes en uitwerpselen in de lederhuid. Hierdoor ontstaat er ontstekingsreactie tegen de huidmijten. De mijten houden van een vettige leefomgeving.

Hoe ziet demodex folliculitis eruit ?

We zien een beeld dat sterk lijkt op rosacea met vorming van rode bultjes, puskopjes en zwellingen. De voorkeurslokalisatie is de wangen, maar de kin of voorhoofd is ook mogelijk. Ook kan er sprake zijn van schilfering en jeuk. De oogleden en wimpers kunnen ook aangedaan zijn (Demodex blefaritis). Soms is het oogwit ook ontstoken (conjunctivitis). Wat pleit tegen rosacea is het feit dat Demodex folliculitis meestal éénzijdig voorkomt. Dus vaak is er maar één wang aangedaan.

Hoe wordt de diagnose van demodex folliculitis gesteld ?

De aandoening gaat niet vanzelf over. De diagnose kan worden vermoed op grond van het eenzijdig in het gezicht voorkomen van de rode bultjes en puskopjes. Echter de kroon op de diagnose is het aantonen van de huidmijten en de eitjes onder een microscoop. Hiervoor kan een huidbiopsie of een eenvoudige KOH uitstrijkje van enkele huidschilfers worden genomen.

Hoe wordt demodex folliculitis behandeld ?

Lokale middelen: de huidmijten kunnen worden gedood door anti-mijt crèmes die permetrine, crotamiton of ivermectine bevatten. Lokale erytromycine of metronidazol kan worden toegediend om ooginfecties te behandelen, zoals de oogleden, de conjunctiva of het hoornvlies.

Orale middelen: (1) Ivermectine tabletten kunnen worden toegepast bij hardnekkige en ernstige gevallen. Deze middelen werken mijtdodend.

(2) Isotretinoïne capsules. Dit middel vermindert de talgproductie en de verdikking van de haarwortelkanaaltjes waardoor de mijten zich minder prettig voelen in de omgeving. Ze gaan dan vanzelf dood.

Wat kan je zelf doen aan demodex folliculitis ?

- Gebruik een milde shampoo om jouw haren en wenkbrauwen en wimpers te wassen.
- Was jouw gezicht dagelijks met een wasemulsie die niet op zeepbasis is.
- Vermijd het gebruik van te vette gezichtsreinigers en make-up.
- Regelmatig het gezicht scrubben helpt om dode huidcellen te verwijderen.
- Indien de wimpers zijn aangedaan breng ‘s nachts een zalf aan op de basis van de wimperhaartjes om verspreiding van de mijten tegen te gaan.

Naar het schijnt zou Teatree-olie uit Australië, gewonnen uit de Melaleuca alternifolia, soelaas kunnen bieden. Ook schimmelinfecties zouden met teatree erg goed kunnen worden behandeld. Denk hierbij aan voetschimmels, kalknagels, et cetera.

Er bestaan verschillende soorten teatree-olie, en hoge concentraties kunnen zowel de ogen als de huid irriteren. Er heel voorzichtig mee omgaan is wel geboden: een kleine, plaatselijke huidtest is dan ook niet overbodig. Bespreek het in elk geval met jouw huisarts, en op het internet vind je er natuurlijk veel meer over...

Bronnen: Het Nieuwsblad - www.huidarts.com - en zo meer.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En?... Vind je deze Spiritualia website ietwat interessant?...

Interessant genoeg om die te sponsoren; dankzij een bijdrage van 2 euro/maand, zijnde: 24 euro? Meer mag ook, natuurlijk! Laat het ons in elk geval weten door bovenaan naar 'Berichten' te gaan, - of, door op deze link te klikken. Alvast bedankt - want, daarmee blijft Spiritualia online!

Overleven is belangrijk, maar er zijn véél meer centjes nodig om deze website naar buiten toe beter te kunnen promoten!

En, indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: indien je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het ook volledig gratis natuurlijk.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht