ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Douchekoppen zijn niet voor elke mens even gevaarlijk

Hoed je voor de bacterie Mycobacterium avium, wordt er gezegd.
door Tsenne Kikke - donderdag 29 september 2016 0:48

Van douchen kan je ziek worden, beweren Amerikaanse wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Colorado. Het binnenste van een douchekop is naar verluidt boordevol gevuld met schadelijke bacteriën, die longinfecties kunnen veroorzaken. De auteurs van de studie zien hierin ook een verklaring waarom longinfecties de laatste jaren steeds meer voorkomen. Want, mensen nemen steeds vaker een douche in plaats van een bad.

Uit onderzoek bleek dat bijna een derde van de douchekoppen, de Mycobacterie herbergt, die longziektes kan veroorzaken. Bij mensen die dagelijks douchen komt de infectie met de ziekteverwekker Mycobacterium avium dan ook vaker voor dan bij mensen die geregeld een bad nemen. De douchekop lijkt de schuldige.

In wezen is die bacterie overal te vinden: in de zuurstof die we inademen, in bron- en kraantjeswater, in de bodem, en zo meer. In 1 liter gewoon kraantjeswater, bijvoorbeeld, zitten er zo'n 10 miljoen van die beestjes, evenals andere bacteriën.

Ontsmetten met chloor helpt niet

Maar, de douchekop is een ideale omgeving voor bacteriën. De binnenkant van de douchekop is donker, vochtig en warm. Het 'besmette' water dat uit de sproeier komt, verspreidt zich erg snel. Als de bacterie diep in de longen terechtkomt, ontstaan symptomen zoals vermoeidheid, een aanhoudende droge kuch, droge hoest, ademnood, zwakheid en een algemeen gevoel van onwel zijn. Vooral mensen met een zwak immuunsysteem (zoals zwangere vrouwen, zuigelingen, en mensen die aan AIDS lijden) lopen het risico om ziek te worden na infectie met Mycobacterium avium.

Naast longinfecties, kunnen er zich aandoeningen als cystische fibrose, oftewel taaislijmziekte, en emfyseem, voordoen.

In sommige douchekoppen werd ook Pseudomonas aeruginosa aangetroffen, de bacterie die verantwoordelijk is voor de zogenaamde Legionairsziekte, die eveneens een ernstige longontsteking kan veroorzaken.

De douchekop eens goed ontsmetten met chloor helpt niet. Want de Mycobacteriën zijn resistent tegen chloor. Bovendien is het wegwerken van deze ongewenste gasten een uitdaging op zichzelf, omdat ze resistent zijn tegen veel gewone reinigers.

Een mogelijkheid is om de douchekop in warm water te leggen, aan de kook te brengen en minstens 15 minuten te laten doorkoken. Daarna moet je de douchekop nog eens minstens een uur lang in ammoniak laten weken. Maar, deze oplossing is natuurlijk niet permanent, en moet men dus deze oefening regelmatig toepassen teneinde de bacteriële aangroei onder controle te houden.

Ook doet men er goed aan om het water aan te zetten, de douchekop naar een wand te richten, en twee minuten lang het water eruit te laten lopen, vooraleer je de douchekop op jezelf richt. Ook na het douchen, raadt men aan om het resterende water goed uit de douchekop te schudden. Deze stappen zorgen voor een minder gastvrije omgeving voor de bacterie.

Een ander advies is om jouw douchekop regelmatig te vervangen - vooral, indien je er aanslag op bemerkt. "Metalen douchekoppen kunnen alvast een goed alternatief zijn," benadrukten de wetenschappers. "Op plastic kunnen bacteriën zich zeer goed hechten, op metaal veel minder."

Tussen haakjes: ook zijn er natuurlijk bacteriën en schimmels op plastieken douchegordijnen te vinden - en mensen, die een bad nemen, de haren wassen, en zich daarna afspoelen gebruiken eveneens de douchekop.

Het onderzoek

Van de 45 douchekoppen, die men onderzocht, kwam Mycobacterium avium in 10 van hen in grote koloniën voor. Zo schraapten ze de smurrie, biofilm genoemd, ervan af, en onderzochten daarna welke soorten bacteriën het waren. Hun bevinding luidde dat de concentratie van Mycobacterium avium in zo'n douchekop 100 maal groter was dan in het water dat die douchekop nog niet had bereikt.

Telkenmale je dus een douche neemt, besproei je jezelf met een zware mist, bestaande uit miljoenen bacteriën, die je dan ook automatisch diep in jouw longen inhaleert. Maar, naar het schijnt, hoeven gezonde mensen zich geen zorgen te maken.

Enerzijds raadden de onderzoekers eerder een bad dan een douche aan, maar anderzijds is het nu nog veel te voorbarig om mensen aan te raden om niet langer een douche te nemen.

Anders gezegd: ook hier is er nog zeer veel onderzoek nodig - en, indien je voor 100% gezond bent, en bovendien niet rookt, hoefde je zelfs deze tekst niet te lezen.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht