ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Waarom zouden kleine kinderen moeten leren mediteren?

Meditatie verwijst naar een wijd spectrum van geestelijke oefeningen en vele religies en geloofsstromingen onderwijzen het in een of andere vorm.
door Tsenne Kikke - donderdag 10 september 2015 18:04

Ja, waarom zouden kleine kinderen moeten leren mediteren? "Voor dezelfde redenen waarom 'grote mensen' zouden moeten leren mediteren," is geen al te slecht antwoord.

Het probleem is, dat er honderden soorten van meditatietechnieken bestaan en er slechts enkele zijn die men zich zou moeten aanleren.

Volwassenen kunnen tevens voor diverse redenen mediteren. Om zichzelf te ontstressen of te ontspannen en om tot rust te komen, bijvoorbeeld. Of, om het concentratievermogen en de gezondheid te verbeteren, en zo meer, en zo meer, en zo meer. Ook is het reeds meermaals op een wetenschappelijke manier bewezen dat mediteren heilzaam is voor het brein. Nu nog 'doen', elke dag van de week.

Tegenwoordig is mindfulness het laatste nieuwe meditatieverschijnsel, en net als eender welk ander verschijnsel zal het verdwijnen en door iets anders worden vervangen. Dat andere zal, net als mindfulness, iets zijn dat al eeuwenlang bestaat, maar aan de massamens in een gloednieuwe verpakking werd aangeboden.

Kortom: wat meditatietechnieken betreft, kan er nooit of te nimmer iets nieuws onder de zon komen, tenzij men een of ander gesofisticeerd elektronisch apparaat op de markt introduceert, met de belofte dat men erdoor kan worden 'verlicht'.

Misschien heb je me reeds begrepen...: meditatie wordt vandaag de dag sterk gecommercialiseerd - en, wat meditatie voor kinderen betreft zou ik 99% van hetgeen Deepak Chopra aanraadt niet aan kindjes onder de noemer van 'meditatie' aanbieden. Wel als speelse manieren om met zichzelf om te gaan. Als bezigheidstherapie dus.

En, wat zeggen sommige kinderen erover?...

Moraal van dit verhaal?

Antwoord: Veel kinderen zijn van nature uit onrustig, en onrust zorgt voor weerstand. Indien jouw kinderen van hetzelfde menstype zijn, zou ik je niet aanraden om hen met meditatietechnieken lastig te vallen.

Meditatietechnieken zouden door mensen, die er iets van afweten, aan kindjes moeten gegeven worden. Bekijk het Shamballa-filmpje en merk hoe kinderen erop reageren... (geeuw).

Sarah Wood Vallely heeft zelfs een boekje uitgegeven waarin 12 meditatietechnieken voor kinderen wordt beschreven. Prachtig om de verbeeldingswerelden aan te spreken en de kinderen in een diepere slaap te sussen. Een aanrader dus voor mensen die niet beter weten.

Jouw kind eenmaal per week naar een meditatiesessie zenden, is niet voldoende. De raad, die deze zonnige dame geeft, is - onder andere: leer zelf mediteren, opdat je een schoolvoorbeeld voor het kind, of kinderen, kunt zijn.

Wat ik zeggen wil, is dit: maak jezelf wijs wat je wilt - of, laat je dingen wijsmaken, maar waarachtige meditatie is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Dus ook niet voor elk kind - maar, als bezigheidstherapie is 'een gezellig samen mediteren' een echte aanrader.

Indien je mediteert, niet vanuit een spirituele instelling, maar dan wel om rust in jezelf te verkrijgen, een betere gezondheid nastreeft, of wat dan ook, dan is het eveneens een aanrader. Doch, ik had het de gehele tijd over waarachtig mediteren, via verkenning van de Leegte en dat 'iets' in jezelf, indien het er 'is' natuurlijk.

Kinderen moeten worden 'uitgetest' - maar, indien een kind het na enkele sessies niet meer ziet zitten, omdat meditatie hem niet 'aanspreekt', kan hij misschien beter iets meer fysieks doen, zoals gaan sporten om zich uit te leven, bijvoorbeeld.

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht