ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

De Tomatismethode is gebaseerd op de nauwe banden tussen het gehoor en de stem

Audio-Psycho-Fonologie, beter gekend als de Tomatis-luistertherapie, kan de luistervaardigheden van het gehoor beter ontwikkelen.
door Tsenne Kikke - vrijdag 15 augustus 2014 1:10

De Tomatis-luistertherapie, ook gekend onder de naam  Audio-Psycho-Fonologie, is gebaseerd op de nauwe banden tussen het gehoor en de stem. Het wordt eveneens een Audio-Psycho-Fonologische methode genoemd. Volgens deze methode kunnen de luistervaardigheden van het gehoor, dankzij het gebruik van verschillende geluidsprikkels, worden ontwikkeld om daarmede het leer- en communicatievermogen vergroten. Dit wordt gedaan met behulp van elektronische apparatuur en muziek van, onder andere, Mozart.

De Tomatismethode is in de jaren vijftig van de vorige eeuw bedacht door de Franse arts Alfred Tomatis (1920-2001). Zo observeerde hij, dat onder zijn patiënten arbeiders met werkgerelateerde doofheid altijd een spraakgebrek hadden - en dat, omgekeerd, zangers met stemproblemen, ook een gehoorprobleem hadden.

Daarbij ontwikkelde hij een soort van koptelefoon, het 'elektronische oor' genaamd, dat bepaalde geluidsfrequenties liet horen, zodat zijn patiënten hun stemeigenschappen konden terugkrijgen.

Ook formuleerde hij drie 'wetten', zijnde:

  • een persoon brengt alleen die klanken uit die hij hoort.
  • een verandering in het gehoor brengt een verandering in de stem met zich mee.
  • het is mogelijk om de stemvorming blijvend te veranderen door het gehoor een bepaalde tijd te stimuleren.

Volgens de Tomatis-luistertherapie is horen, maar vooral luisteren, de basis van de communicatie met jezelf en anderen. Het oor hoort altijd, onbewust en passief. Luisteren doe je bewust en actief.

Door iemands luistervaardigheden met behulp van dit apparaat te stimuleren, slaagde Tomatis erin diens taal te transformeren, maar ook, en dat was een onverwacht resultaat, iemands concentratie en behoefte aan communicatie te stimuleren.

Deze methode wordt gebruikt voor mensen die problemen hebben met, onder andere, ADHD, autisme, communicatie, concentratie, dyslexie, gedrag, geheugen, gehoor, motoriek, stem, tinnitus, en zo meer. Ook bij klachten over angst, burn-out, depressie, duizeligheid, slaapstoornissen, stress, voor jezelf opkomen, enzovoorts. Dezelfde methode zou ook toegepast kunnen worden om de persoonlijke groei en bewustwording te bevorderen.

Nota: We zijn volop onze Encyclopedia Spiritualia aan het aanvullen... Heb je ooit zélf op de één of andere manier persoonlijke ervaringen opgedaan met de Tomatismethode ? Of, weet je er iets meer over te vertellen? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan.

Interessante, reclameloze bijdragen, met een encyclopedische inhoud, en bijgevolg: een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!

Eender wat op reclame lijkt, wordt automatisch verwijderd. Hopelijk kun je hier enig begrip voor opbrengen. Want, indien jij het doet, zullen de duizenden anderen het ook doen, nietwaar? Bovendien is elke vorm van opgedrongen reclame storend voor de lezer, tenzij hij/zij er zélf naar vraagt via de rubriek 'Zoek&Vind' en de 'Zakelijke Blogs'.

Stel je interesse in doelgerichte reclame, en/of streef je naar meer naambekendheid? Klik dan even op deze Zoek&Vind link.

Hoe  langer en veelvuldiger je bij ons adverteert, hoe sterker jouw naambekendheid. En, voor reclame betalen, zou in wezen geen probleem mogen zijn, integendeel! Want..., verantwoorde reclame zou zelfs een bestaand probleem kunnen oplossen. 

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht