ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Vasten heeft meer voordelen dan nadelen en eten tijdens ziekte voedt de ziekte

Vasten hoeft geen religieuze bedoening te zijn, maar kan ook op wetenschappelijke bevindingen zijn geruggesteund.
door Tsenne Kikke - zaterdag 20 april 2013 5:05

Als mensen ziek zijn, verplichten we hen soms - zelfs tegenin de verlangens van het lichaam - om dan toch maar zoveel mogelijk te eten. Al was het maar een soepje, beschuiten, of wat dan ook. "Niet meer doen!", adviseren sommigen.

Drinken, daarentegen, bevochtigt het lichaam - en, afhankelijk van de soort drank, is het tijdens de ziekteperiode wel degelijk aangeraden, zo niet: droogt het lichaam uit.

Wat hebben een Jezus, een Mohammed en een Boeddha, onder andere, met elkaar gemeen? Welnu..., of je nu katholiek bent opgevoed, als een jood, een protestant, een moslim, een boeddhist, een hindoe, een rastafariaan, als een mormoon, of als wat dan ook, zul je hoogstwaarschijnlijk reeds gehoord hebben van het concept 'vasten'.

Eeniedere religieuze historicus zal beamen dat al de iconische individuen, die ik zonet heb vermeld, ooit gekozen hebben om regelmatig te vasten, zelfs 40 dagen lang. Ze deden dit om zowel mentale als spirituele helderheid te verkrijgen, vooraleer ze hun meest belangrijke bijdragen aan de wereld verspreidden.

Toen men aan Mahatma Ghandi vroeg waarom hij vastte, antwoordde hij dat hij geïnspireerd was door de uitspraken van opmerkelijke mensen die hem ooit vooraf zijn gegaan.
 
Hier zijn enkele van zulke uitspraken:

- In Exodus, Hoofdstuk 34, vers 28, lezen we het volgende met betrekking tot Mozes: 'Veertig dagen en veertig nachten bleef Mozes daar bij de Heer, zonder te eten of te drinken. En hij schreef de tekst van het verbond, de tien geboden, op de platen."

- Eén van Mohammed's leerlingen, een zekere Abu Umamah, vroeg de profeet: "Welke daad moet ik stellen opdat ik het Paradijs kan binnentreden?", waarop Mohammed antwoordde met: "Hou je aan vasten, want er is niets dat vasten overstijgt."

- In Mattheüs, Hoofdstuk 4, verzen 1-4, staat er geschreven: "Toen werd Jezus door de Geest naar de woestijn gebracht om door de duivel op de proef gesteld te worden. Na veertig dagen en veertig nachten vasten kreeg Hij tenslotte honger. De beproever kwam naar Hem toe en zei: ‘Als U de Zoon van God bent, zeg dan dat deze stenen brood worden.’ Hij antwoordde: ‘Er staat geschreven: De mens zal niet leven van brood alleen, maar van ieder woord dat uit de mond van God komt.’

- In Matheüs Hfst. 6, vers 16, lezen we dan weer: "Wanneer je vast, zet dan geen somber gezicht zoals de schijnheiligen, want zij vertrekken hun gezicht om met hun vasten op te vallen bij de mensen. Ik verzeker jullie, ze hebben hun loon al. Maar als jij vast, zalf dan je hoofd en was je gezicht, opdat het bij de mensen niet opvalt dat je vast, maar wel bij je Vader, die in het verborgene is; en je Vader, die in het verborgene ziet, zal het je lonen."

Dit was het religieuze deel, maar ook is men, dankzij meerdere wetenschappelijke onderzoekingen, tot de conclusie gekomen dat vasten gezond is voor ons lichaam.

Zo wordt er beweerd dat er aan vasten meerdere gezondheidsvoordelen zijn verbonden. Het doet je niet alleen gewicht verliezen, maar het geeft je hersenen ook extra energie, beschermt je tegen ouderdomsziekten als Alzheimer en geheugenstoornissen, het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, diabetes verlaagt, het reinigt het lichaam, en het bewerkstelligt aanzienlijke veranderingen in het cholesterolgehalte in het bloed. Zelfs afwisselend één dag eten en één dag vasten vermindert naar het schijnt de groei van kwaadaardige kankertumoren.
 
Hippocrates, die ook 'de vader van de Westerse geneeskunde wordt genoemd, was ervan overtuigd dat dankzij vasten het lichaam zichzelf beter kon helen. "Iedereen, " schreef hij, "heeft een dokter in zich. We moeten hem in zijn werk helpen. De natuurlijke geneeskracht in ieder van ons is de grootste kracht om beter te worden. Eten, terwijl je ziek bent, is gelijk aan jouw ziekte voeden."
 
Paracelsus, een andere voorloper van de moderne geneeskunde, schreef 500 jaar geleden dat "vasten de allerbeste remedie is; het is de arts binnen onszelf."

Ook Benjamin Franklin beweerde eveneens, dat de allerbeste medicijnen rusten en vasten zijn.

Anders gezegd: in sommmige gevallen is minder, of helemaal niets, dan toch beter. Zij, die een hongerstaking beginnen, moeten eigenlijk eens weten hoe heilzaam het voor hun lichaam is! ...

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2025 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht