Volgens dr. Mehmet Oz toonde een baanbrekende studie aan dat koffie extra bescherming tegen hart- en vaatziekten zou kunnen bieden en je ook helpen je leven langer te beleven. Maar het gaat hier niet over een gewone tas koffie. Om de vruchten van deze meest potente hart- en gezondheidsdrank te kunnen plukken, moet je wel de gekookte Griekse koffie drinken, beweren de onderzoekers.
Wat is - volgens hen - het geheim van een gezond hart en een lang leven? Het kan dus een dagelijks kopje Griekse koffie zijn.
In een recente studie, gepubliceerd in 'Vascular Medicine', beweerden de onderzoekers dat de bejaarde bewoners van het Griekse eiland Ikaria, die gekookte Griekse koffie minstens één keer per dag drinken, in het algemeen over een betere cardiovasculaire gezondheid beschikten.
Tussen haakjes: Ikaria is gedocumenteerd als één van de gebieden waar mensen wonen, die de leeftijdsgrens van 90 overschrijden, en nog wel aan een aanzienlijk hoger percentage dan in de rest van de wereld.
Algemeen gezien is koffie één van de meest geconsumeerde dranken ter wereld, en - omdat deze drank hoge gehalten aan beschermende antioxidanten en polyfenolen bevat, wordt het als heilzaam voor het hart beschouwd. Polyfenolen werken ontstekingsremmend en hebben dus een anticarcinoge werking. Maar, wat Griekse koffie superieurder maakt is, enerzijds zijn concentratie - en, anderzijds, de manier waarop het bereid wordt.
Griekse koffie wordt eerder gekookt dan gewoonweg gebrouwen. Deze methode van koken werd tijdens de Oudheid in Jemen ontwikkeld, lang voordat filtratie van koffie werd geïntroduceerd. Kokende koffie wordt ook in Turkije en het hele Midden-Oosten uitgevoerd, en wordt dus, naast 'Griekse koffie', ook 'Turkse koffie' of 'Byzantijnse koffie' genoemd.Toch zijn er, wat de bereiding betreft, van land tot land, enkele verschillen.
Elke methode creëert ook een schuim, dat Grieken 'kaimaki' noemen, 'cremma' in het Engels, die een rijke, romigheid toevoegt aan de koffie. Dankzij het kookproces worden er veel meer belangrijke voedingsstoffen uit de koffiebonen geëxtraheerd dan uit de gewone filtermethode.
Ook George Ivanovitch Gurdjieff leerde ons aan dat koffie, net als tabak, over 'speciale' eigenschappen beschikt. Wel moet men de juiste verhoudingen kennen, en weten hoe men die eigenschappen er op een efficiënte manier uit kan halen.
Griekse koffie is Arabica koffie, die tot een zeer fijn poeder vermalen wordt, hetgeen de geconcentreerde antioxidanten per gram oplevert die in een gewone kop koffie ontbreken. Door de combinatie van het fijne poeder met water te koken geeft het aan de Griekse koffie die eigenschap van 'gezondheidsstoot'. Bovendien bevat het, dankzij de kleine kopjes, minder cafeïne dan de westerse koffie en is dus, gram voor gram, een veel gezondere keuze.
Rijk aan chlorogeenzuur, polyfenolen, vetoplosbare stoffen, waardoor de afzet van vetachtige stoffen in de bloedvaten wordt verminderd, en andere hartgezonde verbindingen, werd bij Griekse koffie aangetoond dat (1) het je bijstaat in de bescherming van de slagaders, (2) het het risico op diabetes verlaagt, en (3) dat het de algemene gezondheid van het immuunsysteem extra stimuleert.
Volgens dezelfde studie hadden, zij die Griekse koffie dronken, gezondere bloedvaten. Wat meer is, het nieuwe onderzoek suggereert dat Griekse koffie beschermt tegen endotheel celdisfunctie, een soort van hart- en vaatziekte, dat vooral dodelijk voor vrouwen is, en zich meer en meer begint voor te doen.
Endotheelfunctie vertegenwoordigt de gezondheid van bloedvatwanden. Het endotheel is samengesteld uit een dunne laag aaneengesloten endotheelcellen, die de binnenkant van bloedvaten bekleden, waardoor ze geopend blijven en ervoor zorgen dat het bloed gemakkelijker kan doorstromen. Dit proces houdt eveneens de bloeddruk onder controle, waardoor het hart minder hard moet werken: in termen van het bloed doorheen de bloedvaten voort te stuwen.
Wanneer het endotheel echter ontstoken geraakt, ontstaan er gebieden waar de arteriële plak zich kan vastzetten - waarin onder meer cholesterol zit - en aangroeien; een proces, dat uiteindelijk kan leiden tot een hartaanval. De intense concentratie van hartbeschermende eigenschappen in Griekse koffie kalmeert ontstekingen in de bloedvaten, waardoor de endotheliale laag wordt gladgestreken en het bloed dus vrijelijker kan stromen, en helpt om de vorming en ophoping van plak te voorkomen.
De tot poeder gemalen Griekse koffie wordt al roerend aan de kook gebracht in een klein koperen pannetje, een briki, en naar believen met suiker op smaak gebracht. Ze wordt vaak geserveerd in glazen, zodat je het koffiedik onderaan ziet liggen. Als de kop koffie wordt aangeboden, komt het er op aan om niet te roeren en de koffie niet tot op de bodem te ledigen. In de meeste gevallen krijg je er een glaasje ijskoud water bij.
Ingrediënten:
Griekse koffie kan zoet, halfzoet, heel zoet, of puur gedronken worden.
- Voor zoete Griekse koffie (glycos) heb je nodig:
1 kopje water
2 theelepels suiker
1 theelepel Griekse koffie
- Voor halfzoete (metrios):
1 kopje water
1 theelepel suiker
1 theelepel koffie
- Voor pure Griekse koffie (sketos) heb je nodig
1 kopje water
1 theelepel Griekse koffie
- Voor extra sterke zoete Griekse koffie (Gleekos) heb je nodig:
1 kopje water
3 theelepels suiker
2 theelepels koffie
Bereidingswijze:
Meet het water af met een Grieks koffiekopje.
Voeg het water, de suiker en de Griekse koffie in de briki: een klein, smal steelpannetje. Wel oppassen als je een briki aankoopt. Zorg voor een koperen briki, binnenin met tin bekleed, om bloedvergiftiging te voorkomen. Anders gezegd: koop geen steelpannetje dat enkel en alleen uit koper is samengesteld.
Roer eventjes door, zodat de suiker oplost en zet op laag tot medium vuur en verwarm traag.
Neem de briki van het vuur van zodra er schuimvorming optreedt vanaf de randen en de koffie omhoog begint te komen (oppassen: dit kan opeens vrij snel gaan). Anders gezegd: net voordat de inhoud begint te koken.
Dien op in kleine koffiekopjes.
Bij het inschenken is enige behendigheid vereist. Zorg ervoor dat je de schuim niet afbreekt. Het wordt van een zekere afstand ingeschonken, waardoor luchtbelletjes in het kopje ontstaan.
Met zo’n kopje doe je minstens een kwartier. Je drinkt er niet van, maar je sipt. Hoe langer je erover doet, des te beter wordt het koffiedik. Je weet maar nooit of er een waarzegster langs komt, die aan koffiedikkijken doet...
Metrios koffie op z'n huisvrouws...
Aanmaak Turkse koffie: noteer de '7 verschillen'...