"Eendracht maakt macht" is - of was - de nationale wapenspreuk van België en wordt langzaamaan vervangen door: "Eendracht maakt macht - Verdeeldheid ontkracht".
In België was het Vlaams Belang voor velen niet kiesbaar en de NVA is de partij die het roer van dat schip heeft overgenomen en er alles aan doet om BelgIë te verscheuren in een Vlaanderen en in een Wallonië, met in het midden: Brussel, gelegen op een grote berg.
Het is alsof er een nieuwe Slag bij Waterloo in de lucht hangt. Napoleon Bonaparte werd in Waterloo op 18 juni 1815 definitief verslagen - en, 18 juni 2015 is misschien een datum om naar uit te kijken... In 2014 komen er meer van aan de weet, gegarandeerd!
Mijn uitgangspunt is, dat verscheurdheid kloven creëert; die daarna moeilijk te helen zijn. Kloven scheidt mensen, in plaats dat ze tot elkaar worden gebracht, worden ver-1-igd. Hetzelfde fenomeen herkent men in godsdiensten, bijvoorbeeld.
In wezen ben ik in de Belgische politiek niet al te erg geïnteresseerd. Toch niet zoals het er momenteel landelijk aan toegaat. Weinig politici hebben noch het charisma, noch het redelijke verstand, en beschikken niet over de nodige opleidingen, ervaringen, enzovoorts - nodig, om een land te besturen. En, over het bewustzijnsniveau van de Belgische bevolking zal ik best maar niets schrijven. Anderzijds moeten we er wél mee rekening houden - want, het zijn mensen die op mensen stemmen en hen alle macht geven...
Bovendien wordt het 'democratisch' België hoe langer hoe meer ondemocratischer: een land waar dit niet mag, dat niet mag, en zo meer. Zelfs tegen 'vrienden' moet je tegenwoordig oppassen wat je zegt, of schrijft. Praat, of schrijf, tegen hun mond en hun ware geaardheid komt boven, met de kans dat ze je ontvrienden. :-) Zo heb ik massa's 'vrienden' verloren, met als gevolg dat ik nu veel meer tijd over heb voor mezelf.
Ik vind - het is maar een idee - dat dorpen, steden en landen door de juiste mensen moeten worden geregeerd. Maar elke cafébaas, zanger, acteur, BV, dames met grote boezems, en wie of wat dan ook, kan in dit land aan politiek doen. Alles draait omheen stemmen winnen: door reclame te maken, affiches uit te hangen, pamfletten uit te delen - en, daarna: de postjes.
Zet, bijvoorbeeld, mensen aan de top, die in staat zijn een firma, waarin duizenden mensen werken, op een succesvolle manier te leiden. Iemand die zo'n firma kan besturen, kan misschien een land mee helpen regeren, denk ik.
Hoe gek kan het er in ons klein landje aan toegaan?... Vandaag las ik op de website van Knack.be de volgende tekst...
SS-VA carnavalsthema: 'Lach ermee en word wakker'
In Aalst nemen ze geen blad voor de mond, en de Aalsterse carnavalsverenigingen al zeker niet. “Soms moeten we dan maar eens choqueren”. Aan het woord is Michel Keymeulen, de man die het idee lanceerde om met carnaval de N-VA te parodiëren als de SS.
Een storm van reacties kreeg de Aalsterse carnavalsvereniging Eftepie over zich heen nadat hun ophefmakende thema, een SS-parodie op de N-VA, bekend raakte. Bezieler van het thema, Michel Keymeulen, heeft nog geen seconde spijt van het gedurfde onderwerp.
“Eerlijk? Die hele hetze die we kregen nadat onze carnavalsact de media haalde, had ik niet verwacht. Maar ik ben oprecht blij met de reacties en de weerklank die we krijgen. We wilden wel gehoord worden, en daar moesten we dan maar voor choqueren.”
Keymeulen wilde geen lege karikatuur van de N-VA maken voor carnaval. “We willen vooral het politiek immobilisme aankaarten. Alles zit hier vast. We hebben vier regeringen, gewesten, gemeenschappen, en die lijken elkaar alleen maar tegen te werken en ruzie te maken. En zo gaat er niets vooruit. En vooral daar willen we iets tegen doen. Er zijn echt grote problemen in ons land, de vergrijzing, de werkloosheid, de schandalig hoge immoprijzen, en niemand doet er wat aan, omdat het onderling gekissebis maar niet ophoudt. Bovendien kijkt niemand naar die problemen. Als je net na je verkiezing als burgemeester al bekend maakt een schepen van Vlaamse Zaken te willen aanstellen, dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn. Er zijn toch dringender zaken dan dat.”
"Ons land moet gered worden"
Volgens Keymeulen speelt de N-VA hier op in, en werden zij daarom uitverkozen als carnavalsthema. “Toen ik Bart De Wever op de avond van 14 oktober naar het Antwerpse stadhuis zag lopen, een ware triomftoch, begon ik aan dit thema te denken. Ook zij denken aan hun eigenbelang en spelen de verschillen tussen mensen uit. Zo hopen ze meer postjes te pakken. We hebben vooral een politieke partij nodig die opkomt voor het algemeen belang, niet voor het belang van een kleine groep of voor eigenlijk niemands belang. Ons land moet gered worden. Daarom wil ik niet dat mensen boos worden. Lach ermee en word wakker. Doe iets aan dat politiek immobilisme.”
Uit hoge N-VA-echelons heeft Keymeulen geen reacties gekregen. “Burgemeester D’Haese (N-VA, nvdr.) was niet echt enthousiast, maar een Aalsterse burgemeester moet er maar tegen kunnen. En hij kan er best wel tegen. Bart De Wever zei in de media dat dit nu maar eenmaal bij carnaval hoort, en we maar moeten doen. Slim bekeken van hem. Want zoals we in Aalst zeggen: hoe meer je in een stront blijft roeren, hoe harder hij gaat stinken.”
De leden van de carnavalsvereniging waren niet moeilijk te overtuigen van Keymeulens idee. “Ik heb echt niet moeten aandringen. Iedereen wilde er meteen instappen. Sommigen hadden vooral schrik voor foute interpretaties, schrik dat mensen iets anders zouden denken dan wat we bedoelen. Maar er moet maar niet zoveel heisa over gemaakt worden, iedereen moet verdraagzaam zijn, ook tegenover choquerende thema’s."
En, ook Bart De Wever houdt van grappen maken...
Tot besluit: een gesprek, met klasse, tussen twee mensen die elkaar graag mogen: Etienne Vermeersch en Bart De Wever... Anders gezegd: een beetje 'niveau' mag ook wel eens. Geniet ervan!
Voor de eclecticus: Een typisch gesprek tussen twee 'filosofen' - boezemvrienden, misschien? - die zichzelf degelijk hadden voorbereid; gewone stervelingen, die met 'geleende, encyclopedische' kennis, met andermans wijsheden rondlopen, en in staat zijn uit te rekenen hoeveel engelen er op de punt van een naald kunnen staan. Geen zijnsmensen, maar weetjesmensen. De ene noemt zich wel degelijk een 'filosoof'; de andere: 'politicus' . Met alle respect voor een Bart de Wever en zijn 'trouwe' onderdanen en volgelingen, maar je weet wat een Gurdjieff over politici te vertellen heeft ...