Kumaré, een film die zeer veel stof heeft doen oplaaien...
Enerzijds gaf het ons het zoveelste bewijs hoe beïnvloedbaar, onwetend en goedgelovig mensen zijn, en anderzijds trachtte filmmaker Vikram Gandhi alles goed te praten door mensen het idee te geven dat ze 'spiritueel' zijn aangelegd. Uiteindelijk kregen de slachtoffers te horen, dat: "The only guru you need is inside yourself..."
In wezen heeft hij hen - in de persoon van de Indiase namaakgoeroe Kumaré - voor de gek gehouden, gewoonweg omdat ze ervoor open stonden. Anders gezegd: vanuit hun toestand van (slaap)bewustzijn hebben ze zich in een droom laten meeslepen terwijl Vikram Gandhi hen hypnotische suggesties aanpraatte en hen een nepreligie aanbood. Om de woorden van Derren Brown te gebruiken: "Hypnose is anderen laten meespelen in jouw toneelstukje".
Natuurlijk waren het geen gewone slachtoffers - want, de mensen die hij aantrok, maakten reeds deel uit van een meditatie- en yogabeweging - en, veelal dames. Ze waren dus gepreselecteerd. Bovendien werd hen het pakket gratis aangeboden. En je weet hoe dat gaat: van zodra iemand moet betalen, haakt men meestal af.
Nochtans is goedkoop, of gratis, niet altijd beter, integendeel: je trekt soms de verkeerde mensen aan; mensen, die de waarde van het waarachtige échte niet kennen. In de zakenwereld wordt eveneens de uitspraak: "If you pay peanuts, you attract monkeys" aangewend.
Ook was Vikram Gandhi vergezeld door twee mooi uitziende vrouwelijke kompanen, die hem hielpen met ronselen, en er misschien voor zorgden dat er ook enkele mannen werd aangetrokken. Het feit dat er een film over hen werd gemaakt, speelde hoogstwaarschijnlijk óók een belangrijke rol.
Maar, genoeg geschreven. Laten we Vikram Gandhi de kans geven om zichzelf even voor te stellen...