Je kent de uitspraak: "Rond geld en een hoer haar kont draait de gehele wereld rond". Veel mannen denken met hun piemel en vrouwen kunnen de nodige, inspiratievolle breinvoeding leveren. Feit is, dat mensen zelden controle hebben over hun eigen instincten, dat ze het seksuele moeilijk kunnen bedwingen - en, dat het leven in hun verbeeldingswereld iets met 'bewustzijn'te maken heeft. Meestal is men zich van deze dingen niet bewust. In wezen is het een aangeboren, ingebouwde gril, eigen aan de zogenaamde Wetten van Moeder Natuur.
Indien we morgen maandenlang zonder elektriciteit moeten leven, zonder benzine, met lege supermarkten worden geconfronteerd en iedereen op zoek is naar water en voedsel, zult je bemerken hoe onveilig het wordt en hoe het dierlijke in de mens primeert.
Over onveiligheid gesproken... In het nieuwsbericht 'De zaak 'Damini': in India wordt er elke 20 minuten een vrouw verkracht ...' maakte ik gewag van het feit hoe onveilig het leven van sommige vrouwen kan zijn.
In sommige landen dragen vrouwen kledingsstukken, die tot bijna op de grond reiken - en, ze hebben hoofddoeken om het hoofd. Boerka's kunnen aanschouwd worden als de twee in één: ze bedekken het lichaam compleet en laat alleen een gaas over om door te kijken. Westerlingen kunnen daartegen rebelleren...
Over gelovige vrouwen in het algemeen zegt de Koran: "En zeg tegen de gelovige vrouwen dat zij hun ogen neerslaan en over hun geslachtsorganen waken, en hun sier niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten, of hun vaders, of de vaders van hun echtgenoten, of hun zonen, of de zonen van hun echtgenoten, of hun broers ......... Soera An-Noer (Het Licht) - vers 31.
En: "O Profeet, zeg tot jouw echtgenotes en tot jouw dochters en tot de vrouwen van de gelovigen dat zij hun gewaden over zich heen laten hangen. Op die manier is het gemakkelijk om hen te herkennen en worden zij niet lastiggevallen. En Allah is Vergevensgezind, Meest Barmhartig" (Soera AL-Ahzab:59)
Ook in onze streken werden tot het Tweede Vaticaans Concilie vrouwen verplicht hoofdbedekking te dragen in een katholieke kerk. Dit gebod vindt zijn oorsprong in I Korintiërs 11:5-6: "Iedere vrouw, die blootshoofds bidt of profeteert, doet haar hoofd schande aan...". Ook binnen enkele protestantse gemeenschappen is bedekken van het hoofd voor vrouwen in de erediensten - nimmer voor mannen - nog immer gebruikelijk. Aan deze voorwaarde kan een hoofddoek of een hoed voldoen.
In de christelijke iconografie is een sluier het symbool van de kuisheid, net als in beeldhouwwerken van gotische kerken. Het hoofddoek, als symbool van kuisheid in de katholieke en christelijke traditie, is nog steeds te zien in hedendaagse bruids- en eerste communiekleding.
We leven in een contradictieve wereld. Enerzijds lopen vrouwen bijna naakt op het strand en wordt het door iedereen getoleerd - maar, van zodra men kortgerokt op straat rondloopt, wordt men vrij snel als een hoer bestempeld. Hierover kan dus worden gediscusieerd.
De foto van 'Het Been', getiteld 'Judgements', heeft zowel voor zeer veel opschudding als voor evenveel discussie gezorgd, wereldwijd.
De 18-jarige Canadese Rosea Lake plaatste een foto van een vrouwenbeen online met daarop 10 streepjes. Die streepjes duiden op de roklengte en de daarbij horende denkwijze van mensen. Zo zouden rokken tot op de knie ouderwets zijn, tot op de kuit duidt op preutsheid en minirokjes wijzen dan weer een hoer aan.
Naar het schijnt verschijnt de foto 'op het juiste moment' waarbij wordt verwezen naar de verschillende verkrachtingszaken in India. De foto zegt ook iets over seksueel misbruik, zegt Lake. Ze leeft in een 'slechte buurt' en heeft zich vaak afgevraagd of haar outfit ervoor zorgt dat ze wordt lastiggevallen of uitgescholden. Op haar blog schrijft ze dat het project haar eigen denken over andere vrouwen heeft doen wankelen:
“Vroeger dacht ik dat alle vrouwen die hoofddoeken dragen onderdrukt worden... en ik keek neer op iedere vrouw die haar seksualiteit niet uitte op de manier die ik gepast vind. Ik zou graag denken dat ik nu opener ben. Ik wilde eveneens aantonen dat je geen voorbarige conclusies mag trekken uit de lengte van een rok. Maar ik betrap mezelf erop dat ik het ook doe," gaf Lake eerlijkheidshalve toe.