De balneotherapie verenigt alle behandelingen waarbij baden een rol spelen. Ze wordt vooral aangeboden in centra voor thalasso- of brontherapie, maar kan ook thuis worden toegepast. De therapie werd bedacht door de Duitse fysicus Emil Osann (1787 – 1842).
Een bad met watermassage is naar het schijnt ideaal om de bloedsomloop te stimuleren. De stralen zijn dermate afgesteld dat ze de veneuze circulatie volgen en de anatomisch geplaatste sproeiers voeren een reflextherapie uit.
Een bubbelbad werkt masserend en rustgevend. Het wordt aangeraden indien u last heeft van oedeem; vooral op plaatsen, die zijn aangetast door cellulite.
Wisselbaden kunnen verlichting geven als u lijdt aan problemen met de veneuze circulatie en aderontsteking van de onderste ledematen. Volgens de voetbadtechniek dompelt u uw voeten beurtelings 3 minuten in een warm en 1 minuut in een koud bad, driemaal achter elkaar.
Let op: deze behandeling is niet geschikt voor hartpatiënten.
Enkele van de balneotherapie baden zijn:
Bewegingsbad: een bad waarbij water wordt gebruikt om spieren te trainen en de kringloop te bevorderen.
Modderbad: een bad dat niet is gevuld met water maar met een modderachtige substantie.
Koolzuurbad: baden met koolstofdioxidehouden water. Deze zouden de doorbloeding bevorderen.
Zuurstofbad: de zuurstof wordt direct in het water toegevoegd.
Zwavelbad: een bad gevuld met diwaterstofsulfidehoudend water. Wordt gebruikt bij psoriasis en eczeem.
Jodidebad: een bad in jodidehoudend water. Jodide wordt door de huid geabsorbeerd.
Inhalatiebad: een bad waarbij water van 37 graden wordt aangevuld met etherische oliën. Wordt ingezet bij mensen die last hebben van hun luchtwegen.
Dennennaaldenbad: de aromatische oliën uit dennennaalden worden bij dit bad toegepast om, onder andere, slapeloosheid tegen te gaan.
Spanningsbad: hierbij wordt een elektrische spanning gebruikt om door het water, en daarmee door de patiënt, een kleine elektrische stroom van 0,3 tot 2 Ampère te voeren. Deze therapie zou helpen tegen spierproblemen en reuma.
Bron: Wikipedia
Nota: Heb je zélf ervaringen gehad met balneotherapie? Of, weet je er iets meer over te schrijven? Laat het ons weten via 'Mijn Commentaar' hier onderaan. Interessante, reclameloze bijdragen, met een meerwaarde voor onze lezers, komen in onze rubriek Encyclopedia Spiritualia terecht, waarvan hier de link!