Moeder Natuur is toch zo ongelooflijk ingenieus én experimenteel ingesteld bovendien. Alligators beschikken over krachtige longen waarmee ze onder water kunnen manoeuvreren. Vier verschillende reeksen van spieren in het benedengedeelte van hun lichaam, twee aan elke kant, kunnen zich samenballen tijdens het duiken en rollen. Deze bewegingen kneden en knijpen de longen, net zoals er op een doedelzak wordt geknepen, waarmee - via opwaartse druk - het drijfvermogen wordt beïnvloed. In het kort: die longen zijn meer dan doodgewone ademhalingsorganen.
Alligators maken gebruik van een ongewone variatie van spiervernuftigheden teneinde hun longen te bedienen. Wetenschappers zijn dit te weten gekomen nadat ze elektroden in de lichamen van vijf jonge alligators hadden geïmplanteerd. Bijvoorbeeld: zoals je op bovenstaande illustratie kunt merken, verbindt een grote spier hun lever met de botten, die aan de basis van hun torso zijn gelegen, opdat de lever als een pistonpomp kan functioneren. De leverpiston duwt de ingewanden naar beneden met als gevolg dat de longen expanderen en er meer lucht kan binnenkomen. Van zodra die spier zich dan weer ontspant, herwinnen de inwendige organen hun normale positie, en op dat moment ademt de alligator uit.
Wanneer een alligator rond zijn eigen lichaam tolt, werkt slechts één kant van die vier spieren, en de longen worden als een grote luchtzak naar die ene kant geduwd. Dit verklaart waarom een alligator in het water in staat is om rond zijn eigen lichaam te draaien van zodra het een prooi in zijn bek vasthoudt. Vroeger dat men dat een alligator dit deed om zijn prooi te verdrinken, maar nu vermoeden onderzoekers dat het meer bedoeld is om een lap vlees uit het lichaam van het slachtoffer te rukken.
Nu men dit weet, is men van plan om andere dieren te onderzoeken en uit te vinden of hun longen op dezelfde manier werken. Tot op heden vond men reeds hetzelfde longmechanisme in de lichamen van (1) de levensgevaarlijke bijtschildpadden (Chelydra serpentina, en (2) in die van de de Afrikaanse reuzenklauwkikker.
Maar ook krokodillen staan bekend om hun zogenaamde 'death roll'...
Nota: Afbeeldingen en talrijke artikelen uit 2008 werden achteraf verwijderd, omdat ze verouderd waren - of, ze namen teveel schijfruimte in beslag.