ProfielWie ben ikMijn interessesMijn poëzieBerichtenVriendenBeheer

Tafereel openingsceremonie wekte verontwaardiging op in de christelijke gemeenschap

Volgens sommigen leek de voorstelling op de Bijbelse scène uit Leonardo da Vinci's 'Het Laatste Avondmaal'…
door Tsenne Kikke - zondag 28 juli 2024 15:20

De openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs was gevuld met memorabele momenten. 85 boten met 6.800 atleten op de Seine, een lasershow bij de Eiffeltoren, een zilveren paard dat over de rivier draafde, een luchtballon die opsteeg met het Olympische vuur, de mysterieuze vlammendrager Zorro, en optredens van Céline Dion, Lady Gaga en Aya Nakamura. Wereldbekende sporters als Serena Williams, LeBron James en Rafael Nadal waren blikvangers: aan hoogtepunten was er geen gebrek.

Geniet van Lady Gaga's geroep en geschreeuw, maar vooral van Céline Dion's inbreng...

Effe bij het originele blijven stilstaan...

Maar één optreden zorgde wel voor gemengde reacties...

Want, tijdens een 'controversieel tafereel' voerden dragqueens en dansers een lange tafel aan in een beeld dat volgens sommigen leek op Leonardo da Vinci's portret 'Het Laatste Avondmaal' van Jezus Christus en zijn 12 apostelen.

Na de scène noemden sommigen de beelden een “bespotting” en “belediging voor christelijke mensen”. Anderen vonden het moment een viering van de LGBTQ+ gemeenschap en inclusiviteit.

Tussen haakjes: Inclusiviteit is het creëren van een omgeving waarin alle individuen, ongeacht hun achtergrond, cultuur, genderidentiteit, seksuele geaardheid, religie, fysieke en mentale mogelijkheden, zich welkom en gewaardeerd voelen en gelijke kansen krijgen.

Waarom sommigen die scène in verband brachten met 'Het Laatste Avondmaal'...

Er werd namelijk een dinerplateau opgetild om een naakt persoon te tonen die blauw geschilderd was en op een sprakendeljke wijze in het Frans zong. Op de achtergrond poseerden dansers en dragqueens langsheen een lange tafel.

Terwijl de camera over het tafereel bewoog, zag je eerst een persoon gekroond met een aureool en op de voorgrond DJ draaitafels. Daarna was de rest van de tafel te zien, met artiesten die hun poses vasthielden. De tafel veranderde vervolgens in een catwalk, toen de dragqueens en modellen het podium betraden als eerbetoon aan de Parijse modewereld.

Maar, sommigen brachten het tafereel eerder in verband met de Bijbelse scène die da Vinci afbeeldde in 'Het Laatste Avondmaal', toen Jezus Christus en zijn apostelen een laatste maaltijd deelden voor de kruisiging.

Doch het officiële X-account voor de Olympische Spelen deelde foto's van het moment en verwees naar de Griekse god Dionysus, niet naar 'Het Laatste Avondmaal'. “De interpretatie van de Griekse god Dionysus maakt ons bewust van de absurditeit van geweld tussen mensen,” stond er in een tweet bij de foto's te lezen.

Gevraagd naar de reacties op 27 juli zei de artistiek directeur van de ceremonie, Thomas Jolly, tijdens een persconferentie dat het niet zijn bedoeling was om “subversief te zijn”, “de spot te drijven” of “te choqueren”.

“We wilden iedereen erbij betrekken, zo simpel is dat,” zei hij. “In Frankrijk hebben we vrijheid van creatie, artistieke vrijheid. We hebben het geluk dat we in Frankrijk in een vrij land leven. Ik had geen specifieke boodschap die ik wilde overbrengen. In Frankrijk zijn we republiek, we hebben het recht om lief te hebben wie we willen, we hebben het recht om geen aanbidders te zijn, we hebben veel rechten in Frankrijk, en dit is wat ik wilde overbrengen.”

Reacties op Olympische openingsceremonie

Sommigen steunden de artistieke visie en voerden aan dat het tableau zijn uiterste best deed om een statement te maken over inclusiviteit. “We weten dat we in de LGBTQ-gemeenschap in Frankrijk nog ver verwijderd zijn van wat de ceremonie liet zien. Er is nog veel vooruitgang te boeken in de maatschappij met betrekking tot transgenders. Het is verschrikkelijk dat ze, om hun identiteit legaal te veranderen, gedwongen worden om terecht te staan,” zei de Franse Inter-LGBT president James Leperlier.

Le Filip, die dit jaar het derde seizoen van “Drag Race France” won, vertelde AP dat ze “verbaasd” was. "Ik dacht dat het een vijf minuten durend drag-evenement zou zijn met queer vertegenwoordiging. Ik was verbaasd. Het begon met Lady Gaga, toen hadden we dragqueens, een enorme rave en een vuur in de lucht. Het voelde weer als een bekroning. Ik ben trots om mijn vrienden en queer mensen op het wereldpodium te zien."

Anderen, waaronder Amerikaanse politici en katholieke kerkleiders, uitten hun verontwaardiging over het tafereel.

Vooral de Amerikaanse republikeinse politieker Mike Johnson deelde op 27 juli een afbeelding van het tafereel op X en noemde het “schokkend” en “beledigend”. “De bespotting van het Laatste Avondmaal gisteravond was schokkend en beledigend voor christelijke mensen over de hele wereld die naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen keken”, zei hij in een tweet.

Diverse katholieke leiders in Frankrijk noemden het tafereel in een verklaring een “aanfluiting van het christendom”, meldde Reuters. “Deze ceremonie bevatte helaas scènes van spot en bespotting van het christendom, wat we zeer betreuren,” zei de Conferentie van Franse bisschoppen in een verklaring.

De Amerikaanse Football (NFL)-speler Harrison Butker van de Kansas City Chiefs, die eerder dit jaar een controversiële toespraak hield over geboortebeperking, COVID-19 beperkingen, de rol van de vrouw en nog veel meer, citeerde na de ceremonie de Bijbel op X.

“Laat je niet misleiden, met God wordt niet gespot. Want wat een mens zaait, dat zal hij ook oogsten. Want wie in zijn vlees zaait, zal ook uit zijn vlees verderf oogsten. Maar wie in de geest zaait, van de geest zal hij eeuwig leven oogsten', schreef hij, waarbij hij Galaten 6:7-8 aanhaalde.

En, beste lezer, indien je in staat bent om jouw verbeeldingswereld een krachtige wrong te geven, zie jij er misschien ook 'Het Laatste Avondmaal' in... Laat je daarna wel verzorgen, hé!

"Vind mensen, die in zichzelf zowel de motivatie als de aangeboren drijfveer hebben om aan hun Innerlijke Zelf te werken, en we zullen hen gidsen."

DIMschool vzw, de énige gespecialiseerd in Zelfkennis, zijnde: het kennen van het Zelf -
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

En, voel jij je geroepen om Spiritualia te sponsoren?
Klik dan op deze link. Alvast bedankt!

Overschrijven kan ook via: IBAN: BE22 7795 9845 2547 - BIC: GKCCBEBB

- Indien je zo'n (bak)steentje bijdraagt, ook eventueel via een aankoop of een Zoek&Vind abonnement, mogen we jouw naam hieronder publiceren? Laat het ons weten! -

Ook kan je dus in onze webshop iets aankopen, waaronder:
Archetypen vragenlijst
Kristallen schedels
Pendels
Purperen plaatjes
Wierook & Benodigdheden

Voor de 'Zoekers naar hun Innerlijke Waarheid' is er...: Eclecticus!

En, dan heb je nog ...

DIMschool biedt 10 interessante privé-sessies aan waaruit jij kan kiezen!
Dossier Zelfkennis: Over de Handleiding Pendelen van A tot Z     
'Eclecticus': een korte introductie… 
Prachtige geode amethist schedel van 4 kg 340 gram zoekt een warme thuis.
Wat is jouw Archetype ? En, ken je ook die van jouw partner?

Een Cursus in Wonderen - A Course in Miracles: een introductie.

Interesse in Kabbala en de Boom des Levens?

Pssst! Jij, ja jij! Leren werken met Runen?… De handleiding is beschikbaar!

Commentaar


Wees de eerste om te reageren!

Reageer


Opgelet: momenteel ben je niet ingelogd. Om onder jouw eigen naam te posten kun je hier inloggen.

Mijn naam:
Mijn e-mail adres:
Mijn commentaar:
Verificatie:
Typ de code hierboven in:


School voor ontwikkeling van De Innerlijke Mens


Adverteer op Spiritualia
Adverteren
Zoek&Vind
Meer
Spiritualia
Contact
Copyright © 2008-2024 Spiritualia. Alle rechten voorbehouden. | Privacy Statement | Gedragscode | Algemene Voorwaarden | Auteursrecht