Wil je begraven worden, of gecremeerd?
In Japan, bijvoorbeeld, is ruimtegebrek in steden en kerkhoven een enorm groot probleem. Indien men er in de Aoyama begraafplaats wil begraven worden, moet men over heel veel geld beschikken, maar dan ook heel veel. Iets van een 100.000 euro, minstens. Een familiegraf is dan ook veel duurder. En, als men homo of lesbienne is, moet men er voor een eigen plaatsje zorgen - want, zo iemand wordt, testamentair gezien, nooit in zo'n familiegraf toegelaten.
Het is dan ook niet verwonderlijk, dat meestal schatrijken het Aoyama kerkhof als hun laatste rustplaats verkiezen. Maar, toeristen zijn er van harte welkom, en: het is wel degelijk een populaire bestemming. Zo trekt aldaar het graf van Hachiko, de trouwe hond wiens toewijding aan zijn meester legendarisch was, de meeste jaarlijkse bezoekers aan. Er zijn ook veel indrukwekkende graven uit het Meiji-tijdperk te bewonderen. En, afgezien van de graven staat de begraafplaats zowel bekend om de prachtige kersenbomen die erin groeien, als voor de bewonderwaardige jaarlijkse kersenbloesems.
Natuurlijk zijn de begraafplaatsen buiten grote steden nog altijd betaalbaar, maar dan moeten de overlevenden ook wel bereid zijn om uren te investeren in het heen en weer geloop. En, grafstenen onderhouden, vraagt ook veel tijd en werk.
Van oudsher heeft elke familie een lapje grond, met daarop een stenen graf. Kostprijs: tussen 230.000 yen (1.700 euro) en 460.000 yen (3.000 euro). Als mensen sterven, worden hun gecremeerde resten opgeslagen in urnen, en in dat familiegraf bijgeplaatst. Het graf wordt van generatie op generatie doorgegeven, en het onderhoud van de grafstenen, de jaarlijkse onderhoudsvergoeding (iets van een 12.000 yen - 90 euro), en de eventuele kostprijs van bloemen, worden gedragen door de nog in leven zijnde familieleden.
Ruimtegebrek
Vanwege dat ruimtegebrek hebben architecten en ingenieurs zich in de laatste decennia toegelegd op het ontwerpen van verticale begraafplaatsen als laatste rustplaats voor de stedelijke bevolking van het land. Ik heb het nu over futuristische begraafplaatsen, zijnde: een combinatie van ultramoderniteit en traditie, waar LED-verlichting en geavanceerde technologie een achtergrond bieden voor oude boeddhistische rituelen.
Elke bezoeker heeft een elektrische kaart waarmee hij de hoofdkamer kan betreden. Velen van die begraafplaatsen hebben dus een LED-verlichtingssysteem, meestal een rustgevend blauw. Wanneer men de kaart in de gleuf plaatst, zal de locatie van de as van het familielid in een andere kleur oplichten. Dat is hoe men iemand kan vinden. Het is belangrijk, omdat in deze begraafplaatsen de assen van 2.000 tot 3.500 overledenen gestockeerd zijn. Ook kan men op sommige begraafplaatsen de urne met as eruit halen, maar dat is niet altijd het geval; vooral, indien de locatie ervan - vanop de grond gezien - enkele meters hoog bevindt.
Zo kan men er komen bidden, bloemen brengen - of, als je ervoor betaald, kunnen boeddhistische monniken een ceremonie houden. Om een verjaardag, of een overlijdensdag te herinneren, bijvoorbeeld. Maar ook, zoals je onmiddellijk kunt lezen: om iemand naar de hemel te sturen.
Kostprijs
In het algemeen kost zo'n vakje iets van een 750.000 yen (5.600 euro). Als je de overblijfselen van twee erin wilt opslaan (mensen van hetzelfde geslacht mag ook), stijgt de prijs naar 950.000 yen (7.200 euro). Een jaarlijkse onderhoudsvergoeding van 9.000 yen (68 euro) is verplicht, en de overblijfselen zullen er gegarandeerd gedurende 33 jaar bewaard blijven. Daarna worden er geen onderhoudskosten meer gevraagd, en worden de overblijfselen uit het kluisje gehaald en op een gemeenschappelijke rustplaats onder het gebouw geplaatst.
Nog iets...
In Japan zijn er zeer veel mensen die geloven dat ze een ziel hebben, en dat die ziel - na het afleggen van het stoffelijke lichaam - niet naar het Vagevuur of Hel gaat, maar naar de Hemel. Daaraan is niets speciaals: in onze gewesten lopen er ook zulke mensen rond. Doch, volgens die in Japan, kan men enkel in de Hemel geraken indien men voor hen bidt...
Allemaal goed en wel, indien men over familieleden beschikt, die hun belofte geven om dat voor een persoon te doen, en het daarna ook doen. Maar, wat indien men daarover niet beschikt? Zoals een oude vrijgezel, of een alleenstaande weduwe, bijvoorbeeld.
Daarop hebben de monniken iets gevonden. Voor een bedrag van rond de 20.000 euro, kan men niet enkel en alleen zo'n persoonlijk vakje toebedeeld krijgen, maar zal de een of andere monnik 33 jaren lang regelmatig een ceremonie opvoeren en bidden... Prachtige vondst, nietwaar? Je moet er maar op komen - en, het willen geloven ook, natuurlijk.
Och kerken en kloosterorden zijn door het afkopen van aflaten indertijd ook rijker van geworden, nietwaar?
Toch zijn er mensen in Japan, die niet in een hiernamaals geloven, en vinden dat zowel onder de grond te worden begraven, of om in zo'n urne opgeborgen te worden, een veel te dure grap is, en verkiezen dan ook meestal om gecremeerd te worden, waarna de assen op het land, of in de zee worden uitgestrooid.
En?...
... wat moet men met jou na jouw dood aanvangen?... Mij mag men gerust vergeten - want, stel je maar eens voor dat iemand mij - door zijn/haar denken - verplicht om in de astrale Aardsfeer te verblijven! Ik bedoel: in de veronderstelling dat er, losstaande van mijn lijk - achteraf nog iets van mij overblijft; een iets, dat dan ook kan worden vastgehouden... :-)
Nogmaals een 'Och'....: verbeelding is toch een prachtig iets, nietwaar?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ja!... Spiritualia is er speciaal voor jou; dit, dankzij enkele sponsors!
Maar, er is nog immer nood aan meerdere: niet enkel en alleen om de zware kosten van deze website te helpen dragen, maar vooral om met-ter-tijd een budget te vergaren waardoor de website naar buiten toe beter kan worden gepromoot, en dus nog een véél groter publiek zal kunnen aantrekken, inclusief meerdere interessante vrijwillige bloggers, misschien. En, sponsoren kan al vanaf 1 euro - maar, hoe meer nulletjes achter het cijfer 5 hoe beter! :-) Meer info, of interesse?.... Klik op deze link.
Indien je een zelfstandige bent, kan je jezelf via Zoek&Vind aanmelden. En jawel: als je geen behoefte hebt aan klandezie of naambekendheid kan het natuurlijk ook volledig gratis, zolang deze website blijft bestaan. Denk daarbij: "Dankzij die enkele sponsors..." :-)