Het Franse consumentenmagazine '60 Millions de Consommateurs', vergelijkbaar met het Vlaamse Test-Aankoop, heeft verschillende groene en zwarte theesoorten aan een analyse onderworpen. De conclusie? In veel merken zitten schadelijke stoffen. Hoogleraar toxicologie Jan Tytgat, verbonden aan de KU Leuven, beweerde nochtans dat er geen reden is tot paniek.
In de analyse van theezakjes werden merken waaronder Auchan, Twinnings, Kushmi Tea, Lipton en biologische theesoorten, onder de loep genomen. Daaruit bleek dat theeblaadjes meestal niet worden gewassen teneinde hun smaak te kunnen bewaren, maar dat ze daardoor sporen van arsenicum en alkaloïden bevatten. Dat zijn stoffen die slecht kunnen zijn voor ons lichaam. In totaal werden 26 zakjes bestudeerd en allemaal bevatten ze, weliswaar in verschillende hoeveelheden, schadelijke stoffen. "Het betreft kleine hoeveelheden die meestal onder de toegestane limieten liggen", zeit hoofdredacteur van het blad Benjamin Douriez op de Franse radio.
Kruidenthee werd niet opgenomen in de analyse, maar daarvan kon Jan Tytgat zeggen dat we niet kunnen uitsluiten dat er potentieel gevaarlijke stoffen in zitten. “Het Europees Voedselagentschap (EFSA) kwam tot het besluit dat zogenaamde pyrrolizidine-alkaloïden (PA) voorkomen in commercieel verkochte kamillethee, rooibosthee en pepermuntthee. Het zijn gifstoffen, die vermoedelijk aanwezig zijn in het onkruid dat mee-geoogst werd met de thee. Men weet dat deze stoffen in hoge concentraties giftig kunnen zijn voor de mens en mogelijk kanker veroorzaken. Deze stoffen komen van nature voor in planten en het zijn dus geen pesticiden door de mens gemaakt. Ze zitten in de genen van planten, en dienen vermoedelijk om insecten op afstand te houden, zodat ze goed kunnen groeien”, klonk het.
Tytgat voegde eraan toe dat deze PA stoffen, of alkaloïden, ook in honing zitten. “We kunnen niet uitsluiten dat bepaalde soorten honing ongevaarlijk zijn voor de gezondheid. Om die reden is het afgeraden om een kind een drietal boterhammen per dag te laten eten met een laag honing erop."
Maar hoe zit het dan met een kwak honing in jouw thee?... “Er zijn geen wetenschappelijke studies beschikbaar die aantonen dat dit de gezondheid schaadt, bij normale consumptie. Het is dus niet de bedoeling dat we bang worden om te genieten van een kopje. Thee, zowel commerciële als zelf in de berm geoogst kruid, verdient wel meer onderzoek om te kijken of en wanneer er eventueel gezondheidsproblemen kunnen ontstaan," zei hij.
Bron: GVA
Wat Jan Tytgat ook mag beweren, een aanrader is om regelmatig van theesoort te veranderen om contaminatie te vermijden.