De mens is niet enkel een gewoontebeestje, maar houdt ook van traditie. Elk jaar Kerstmis vieren, maakt daarvan deel uit. Tijdens dat kerstfeest worden de pakjes, die onder de kerstboom lagen te wachten, uitgereikt en geopend, maar ook dit jaar betwijfel ik dat mensen daarbij dachten aan de geboorte van het kindje Jezus. Tenslotte staat het woord 'Kerstmis' eigenlijk voor 'Christus-mis'. Het woord 'kerst' is dus uit het woord 'christus' ontstaan. Zo betekent 'kerstenen' bijvoorbeeld 'christelijk maken'.
Traditie...
Of de Jezus, die in het Nieuwe Testament wordt beschreven, ooit écht heeft geleefd, weet geen mens. Daarom bestaan er zoveel theorieën en evenveel boeken over. Maar zelfs indien hij effectief heeft geleefd, en alle magische daden stelde die in de Bijbel beschreven worden, waaronder: over het water lopen, de doden terug tot leven brengen, 80 liter water in 120 liter wijn veranderen, onbestaande duivels in varkens jagen, en zoveel meer, dan is hij hoogstwaarschijnlijk niet op 25 december van het jaar Nul geboren. Sorry, van het jaar 1 - want, het jaar 1 vóór Christus wordt direct gevolgd door het jaar 1 na Christus.
Waarom 25 december?
Op Wikipedia kunnen we lezen, dat keizer Constantijn de Grote en de bisschoppen van de uit vervolging bevrijde vroege Kerk in de 4de eeuw ervoor zorgden dat Kerstmis op 25 december zou worden gevierd.
Op deze datum werd rond de Middellandse Zee tot dan toe de zonnegod vereerd onder vele verschillende namen zoals Ra in Egypte en Helios in Griekenland. In het late Romeinse Rijk was dit vooral de zonnegod Sol Invictus, de onoverwinnelijke zon.
Omdat Jezus het 'Licht van de Wereld' genoemd werd, zou Constantijn I - volgens bepaalde auteurs[bron?] - hebben besloten dat de geboorte van Christus op deze dag gevierd zou moeten worden. Bovendien - en dit feit is invloedrijker geweest bij de opkomst van de viering van de geboorte van Christus als Kerstmis - waren de dagen rond 25 december reeds de vrije feestdagen der saturnaliën, de naam die de Romeinen gaven aan de feestdag op de zonnewende van 21 december ieder jaar, ter ere van de god Saturnus.
Heeft Jezus ooit bestaan?
De historiciteit van Jezus werd in het verleden meermaals in twijfel getrokken. Vorig jaar nog publiceerde predikant Edward van der Kaaij zijn boek ‘De ongemakkelijke waarheid van het christendom‘. Daarin stelde hij dat de historische Jezus nooit heeft bestaan en het leven van Jezus zoals dat in de Bijbel beschreven wordt, gebaseerd is op elementen uit de Oud-Egyptische religie.
Ook op het Nieuwe Testament kunnen we niet voor 100% voortgaan, want de geschriften ervan dateren uit de tweede helft van de eerste eeuw tot het begin van de tweede eeuw na Christus. Dus: meer dan 150 jaar na het overlijden van Jezus. Zelfs Paulus, één van de vier evangelisten, noemde zichzelf een apostel, hoewel hij Jezus niet tijdens diens leven op Aarde heeft ontmoet, maar volgens eigen zeggen later op een 'bovennatuurlijke wijze', en daardoor een aanhanger van zijn leer werd.
Ik schreef het al eerder, zelfs indien Jezus heeft bestaan, is zijn leer dood, omdat hijzelf dood is. Hetzelfde geldt voor de leer van Boeddha. Maar, waar het volgens mij vooral om gaat is het Christusbewustzijn, het Boeddhabewustzijn, enzovoorts.
Jezus is dood, zijn leer is dood
Alle leerstellingen die ooit hebben bestaan, zijn tezamen met de vertegenwoordiger ervan afgestorven. De kunst bestaat er dus uit om er zélf in jeZelf opnieuw leven in te blazen, waarbij de vraag "Ben je daartoe bereid, en daartoe eveneens in staat?" oprijst. Anders gezegd: kan je een leven leiden volgens de leerstellingen van het Christusbewustzijn?... Van het Boeddhabewustzijn mag ook, natuurlijk.
'k Weet het: velen voelen zich misschien geroepen, maar slechts weinigen kiezen zichzelf voor die taak uit. Véél belangrijker vandaag zijn misschien de volgende vragen...
Heb je een geschenkje gekregen? En, was je er erg tevreden mee?