Uit een onderzoek aan het King’s College in Londen blijkt dat wie meer dan elf moedervlekken op de rechterarm heeft, een verhoogd risico loopt om huidkanker te krijgen. Maar daar is Linda Temmerman, diensthoofd dermatologie in het AZ Maria Middelares in Gent, het niet volledig mee eens.
Volgens haar hoef je niet meteen te panikeren als je meer dan elf moedervlekken op je rechterarm hebt. “Het is zo dat iemand met veel moedervlekken, zo'n vijftig- à honderdtal, een verhoogd risico heeft om huidkanker van het type melanoom te ontwikkelen. Een eerdere Spaanse studie uit 2009 toont aan dat het controleren van de rechterarm bij mannen slechts een vage indicator is. Het wijst erop dat hij wellicht meer vlekjes heeft op zijn hele lichaam. Dezelfde studie toont aan dat vrouwen bij wijze van sneltest het best naar het aantal vlekjes op hun dijen kijken”, klinkt het. Dan nog blijft het riskant om op basis van een telling conclusies te trekken. “Een studie aan de universiteit van het Duitse Nürnberg bewees in 2014 dat het tellen vaak tot foute interpretaties leidt. Zo’n 14 procent van de vlekken die mensen ontdekten, bleken geen echte moedervlekken wanneer de specialist ze achteraf bekeek.”
Melanoom
Dr. Temmerman voegt eraan toe dat niet elke soort huidkanker in verband kan worden gebracht met moedervlekken. Alleen melanomen zijn tumoren van de pigmentcellen die snel kunnen uitzaaien naar de lever en longen. Het is de gevaarlijkste vorm van huidkanker en ook de enige kanker die een rechtstreekse link heeft met moedervlekken. Zo’n 30 procent van de melanomen ontstaat uit een vlek. De rest ontstaat zomaar op de huid, zonder enig spoor van een moedervlek. “Het melanoom is de snelst toenemende tumor bij blanke jongeren, na longkanker bij de vrouw. Er is een jaarlijkse stijging van 3 tot 7 procent. En elke 10 à 20 jaar komt de ziekte dubbel zoveel voor. Dat heeft zeker te maken met onze houding tegenover de zon (vooral zonverbranding), maar er zijn ook nog oorzaken die we nog niet volledig begrijpen. Volgens een nieuwe studie zou er mogelijk een virale oorzaak kunnen zijn, maar dit is nog te voorbarig voor conclusies.”
Risicofactoren
De dermatologe duidt mensen met een bleke huid, rode of blonde haren en blauwe ogen aan als types die gevoeliger zijn om een huidkanker te krijgen. Daarnaast is er bij melanoom sprake van een erfelijke aanleg. “Als iemand in de familie een geschiedenis heeft met melanoom, de huidkanker die uit moedervlekken kan ontstaan, dan loop je zelf 5 procent meer risico om de ziekte te krijgen”, klinkt het. Wijzelf kunnen zeker iets doen aan onze huidbescherming en zo het risico op kanker verminderen. “Smeer jezelf en zeker je kinderen in met factor 50 als jullie in contact komen met de zon. Mensen die vroeger vaak verbrandden door de zon, maar ook mensen die zich nu nog niet insmeren, lopen een verhoogd risico ”, aldus Dr. Temmerman.
Screenings
Uit een nieuwe studie aan de Gentse universiteit blijkt dat huidkanker vroeg opsporen 1.250 levens kan redden, dit wanneer mensen een uitnodiging krijgen om zich te laten screenen op de ziekte. Die controles, te organiseren door de overheid, zijn er momenteel nog niet, maar Dr. Temmerman wijst op een Belgisch initiatief dat sinds 1999 mensen stimuleert om hun huid te laten controleren en nu in 33 landen loopt. “Vroeger hadden we een 'melanoma monday', maar nu is deze dag uitgebreid naar een week waarin mensen gratis naar de dermatoloog kunnen voor een volledige check-up. Vroege detectie is van groot belang, want wanneer een letsel groeit, bloedt, verandert of jeukt zitten we al in een later stadium."
Bron: Gazet van Antwerpen