Of je er nu wel of niet van houdt: niemand kan ontkennen dat Adolf Hitler (1889 - 1945), net zoals Napoleon, Alexander de Grote en duizenden anderen, voor eeuwig en altijd deel zal blijven uitmaken van onze wereldgeschiedenis. Toch tracht men nog immer zijn naam te verdoezelen, beeltenissen van hem te mijden, te verwijderen zelfs, enzovoorts.
Zo worden er dit weekend een 14-tal van zijn schilderijen in waterverf en tekeningen in het veilinghuis 'Weidler' geveild. De verkoop is vooral controversieel, omdat tachtig procent van de opbrengsten niet naar goede doelen, maar wel naar privé-eigenaars zal gaan.
De werken worden aan de jonge Adolf Hitler toegeschreven en gaan dit weekend onder de hamer in de Duitse stad Nürnberg. Elk van hen zou tussen de 1.000 en 45.000 euro moeten opbrengen. Het gaat om een schilderij van kasteel Neuschwanstein in Beieren en om verschillende stillevens, allemaal daterend tussen 1904 en 1922.
In wezen hebben zijn werken weinig of geen artistieke waarde, maar zo'n verkoop brengt, hoewel controversieel, jaarlijks op veilingen duizenden euro's op. In 2014 ging een waterverf van het gemeentehuis van München onder de hamer voor 130.000 euro. Een afbeelding ervan is hieronder te zien.
Hitler maakte als jongeling harde tijden mee en trachtte, dankzij de verkoop van zijn werken, aan de kost te komen. In totaal schilderde hij een 2.000-tal werken, waarvan de meeste ervan over de jaren heen verloren zijn gegaan, gewoonweg omdat de kopers ervan toen nog niet wisten tot wie of wat 'die arme jongen' later zou uitgroeien.
Op Wikipedia lezen we onder de hoofding: 'Verklaringen voor het politieke succes van Hitler' het volgende:
Baldur von Schirach, ex-leider van de Hitlerjugend en gouwleider van Wenen schreef in 1967: "De Duitse catastrofe werd niet alleen veroorzaakt door wat Hitler met ons gedaan heeft, maar ook door wat wij met Hitler hebben gedaan. Hitler kwam niet van buitenaf. Hij was niet, zoals velen zich voorstellen, een demonisch monster, dat helemaal alleen de macht greep. Hij was de man die het Duitse volk vroeg en die wij tot meester over ons lot gemaakt hebben door hem mateloos te verheerlijken. Want een Hitler staat slechts op in een volk dat een Hitler wenst".
Ian Kershaw (Hitlerbiograaf) benadrukt naast Hitlers redenaarstalent, de politieke situatie in Duitsland na de Eerste Wereldoorlog en de kritische houding van vele Duitsers tijdens de Weimarrepubliek tegenover een pluralistische maatschappij. Binnen het Duitse nationalisme streefden volgens Kershaw velen naar eenheid onder de bevolking. Deze Duitsers wezen dus een democratisch stelsel met rivaliserende politieke partijen af: "Waar Hitler onder de gewijzigde omstandigheden van na de oorlog (1914-1918) het meest van heeft kunnen profiteren, is de gedachte dat pluraliteit onnatuurlijk en ongezond is, een teken van zwakte dus, en dat alle conflicten en verschillen kunnen worden overwonnen om plaats te maken voor een eensgezinde 'volksgemeenschap'."
Toegegeven: wegens ons democratisch stelsel zijn we een geheel andere toer aan het opgaan, en dus oorzaken aan het creëren, waarvan de gevolgen binnen 10, 20, 30 en in de zovele andere jaren te zien zullen zijn; tenzij, je je er nu al van bewust bent hoe Europese landen één voor één hun eigenheid aan het verliezen zijn. Nu moet ik toegeven, dat ik zélf niet weet wat het beste voor een land is. Jij wel?
Bizarre Nazi-gerelateerde items - plus, een aantal extra Weetjes ...
Zoals je misschien weet, mogen er in Duitsland nog wel zaken over Hiltler verkocht worden, zolang er maar geen symbolen van het nationaalsocialisme of swastika's op staan. Eén van de vele uitzonderingen hiervan is zijn boek 'Mein Kampf'. Maar, wereldwijd worden we ook weleens met andere zaken geconfronteerd, waaronder...